De provincie geeft gehoor aan de oproep van Ermelose burgers om de besluitvorming rondom Tomassen Duck-To tegen het licht te houden en doet dat op trede 2 van de 6 in de interventieladder Algemeen kader indeplaatsstelling bij taakverwaarlozing die hen ter beschikking staat. De gevraagde indeplaatsstelling gaat de provincie nu te ver.
Dat is een dingetje. Een provincie gaat niet snel over tot onderzoek want de autonomie van de gemeente is heilig. De interventieladder begint bij signalering, gaat door naar informatieverzameling en validatie van die informatie. Daarna volgt actief toezicht, daarna een vooraankondiging juridisch toezicht gevolgd door indeplaatsstelling. Die laatste stap is het doel van Ton Brouwer en Bas de Gaay Fortman, zij vinden dat de wijze van besluitvorming niet oké is en willen dat de provincie het dossier overneemt. Een derde inwoner (naam is bekend) ondersteunt inmiddels dat verzoek.
Het besluit om op trede twee in te stappen kwam op de dag dat Ton Brouwer een gesprek had met burgemeester en gemeentesecretaris. “Ze waren not amused” vertelt Brouwer. Het gesprek liep via Plato met zijn dictatuur van de meerderheid naar de vraag van de burgemeester “Hoe vindt u dan dat het moet?”. Brouwer gaf het college als advies om binnen de gemeente introspectie toe te laten en het dossier op afstand te zetten.
Onderliggende gedachte bij Brouwer is dat rechtsgelijkheid in het geding is. Als in december de dwangsommen van Tomassen worden ingetrokken omdat er een intentie is om tot een overeenkomst te geraken dan geldt dat in januari ook voor een echtpaar dat een inmiddels vergunde serre bouwde maar die wel 50.000 euro moet aftikken. Iedereen wil wel buiten de lijntjes kleuren maar als eentje het mag moet iedereen dat toegestaan worden.
In het dossier Tomassen zijn zoveel vraagtekens te zetten dat ook Brouwer er niet in slaagt details te negeren. Het gaat van een WOO-verzoek van Stichting Doeh – opbrengst 200 zwart gelakte bladzijden met maar één stukje wit waarin wordt vastgesteld dat productiecapaciteit bepaald wordt door 365 dagen met 24 uur te vermenigvuldigen – tot aan de vraag waar de jurist Soppe gebleven is, want daar hoort naar zeggen niemand de laatste tijd nog iets van (de heer Soppe was door zowel gemeenteraad als college ingehuurd om zijn juridisch licht te laten schijnen over de MER-rapportageplichtigheid van Tomassen).
Feit volgens Brouwer is dat niemand precies weet waarom de gemeente vaststelt dat zij zich tot het uiterste zullen inspannen om de bedrijfsvoering van Tomassen Duck-To te vergunnen. Voor anderen loopt de gemeente ook niet zo hard. Dat boven tafel krijgen is een stevige opgave gebleken.
De provincie is inmiddels begonnen aan het verzamelen van informatie en gaat met ambtenaren in gesprek. Inwoners of belanghebbenden die menen hieraan bij te kunnen dragen kunnen het aanleveren via post@gelderland.nl onder vermelding van “Onderzoek besluitvorming Tomassen Duck-To”.
Meer informatie en achtergronden over dit dossier hier te vinden
Ontdek meer van DE ERMELOSCHE COURANT - Wij zijn Ermelo
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.