Dat Horst niet blij is kan je een understatement noemen. Alles komt hun kant op. Ooit zei een raadslid tegen ons dat Horst hetzelfde is als Ermelo. Dat is niet zo, Horst en Telgt liggen bíj Ermelo. In de jaren 70 werd West gebouwd, later de Maat, ook al op grond van Horst en Telgt.
Destijds was de Arendlaan een harde grens maar die werd gesteld nadat West en de Maat de grens bij het al spoor waren overgestoken. Nu is die grens weg.
Met het bos in de rug, de hei en het water aan de randen is er maar één kant waar Ermelo op lijkt te gaan en dat is richting Horst. Een A28 industrieterrein, de grootschalige woningbouw, het omvormen van recreatie naar woongebieden, een asielzoekersopvang op een slecht stuk grond komt allemaal voorbij. De Buurtvereniging Horst en Telgt hield onlangs haar ledenvergadering, ze blijken not amused.
“Er spelen diverse projecten met grote invloed op het karakter en de sociale cohesie van de buurtschappen. De bewoners hebben de indruk dat het gemeentebestuur hiervoor de buurtschappen als afvoerputje gebruikt.” meldt het persbericht dat door het bestuur naar buiten gebracht is.
“Ondanks regelmatig contact tussen buurtvereniging en gemeentebestuur groeit bij de bewoners de indruk dat men de buurtvereniging nauwelijks serieus neemt. De eind 2020 door gemeente en buurtvereniging opgestelde visie ‘Ontwikkelingsperspectief Horst en Telgt’ lijkt in de onderste la verdwenen.”
Dat klopt, de wethouder focust op een nieuw bijdetijds Ermelobreed Omgevingsplan waarin nieuwe opgaven voor onder meer Horst en Telgt een plek krijgen.
Dick de With, voorzitter van de buurtvereniging: “Voor ons is belangrijk het Ontwikkelperspectief Horst en Telgt van 27 november 2020. Dit rapport is door de gemeente samen met de Buurtvereniging opgesteld. Hierin wordt duidelijk aangegeven welke delen open gebied moeten blijven en welke delen voor ontwikkeling in aanmerking komen. Ook de Omgevingsvisie Ermelo van 26 januari 2022 bevat een hoofdstuk met betrekking tot Horst en Telgt. Als er nu al weer een nieuwe omgevingsvisie moet komen om alle chaos recht te breien lijkt het meer een kermis dan beleid”.



De wereld is veranderd en veel mensen in het dorp kennen Horst en Telgt niet eens. Dat het ook nog eens de enige open plek is waar Ermelo iets kan doen helpt evenmin.
Pleitbezorgers van het industrieterrein plaatsen het aan de rand van Horst en Telgt, langs de snelweg tot Nulde. Lang niet iedereen vindt dat een goed idee maar met een plan zoals van Progressief Ermelo om er dan maar woningen te bouwen help je het dorp ook niet vooruit.
“Electoraal vérplassen” kregen we als reactie. “Als je niet wilt dat er gebouwd wordt moet je er ook geen 1.000 woningen neerzetten.” Bovendien wordt dat gebied ‘Het moeras van Malestijn’ genoemd, niet voor niets gebeurt er weinig. “Zeer natte laaggelegen grond, dicht bij de snelweg maar ver weg van faciliteiten die van een rij nieuwbouwhuizen een fijne buurt maakt.”
Visies in de la
De cascade van plannen en opties geeft voeding aan het onbehagen van inwoners. Er liggen visies die door inspanning van buurt en bestuur zijn opgesteld. De buurtvereniging vindt het onprettig dat ze in een la liggen.
Aannemer Van De Kolk koopt 7 ha grond langs de Arendlaan. Het kan niet anders dan een opmaat zijn tot realisatie van een fiks nieuwbouwproject tussen de wijngaard en de Zandkampweg. De gemeente vertelt er niets over. Plannen voor grootschalige woningbouw worden geheimgehouden “Om de prijs niet op te drijven”. Die prijs lijkt inmiddels vastgesteld.
In 2022 nog waren de plannen voor Horst en Telgt gericht op “het op een goede manier begeleiden van de diverse typen initiatieven zodat de buurtschappen vitaal en leefbaar blijven maar ook gewerkt wordt aan het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit, behoud van het kleinschalige en de cultuurhistorische en landschappelijke waarden.”
Aan de toekomstige leefbaarheid wordt intussen zwaar getwijfeld, al hebben rommelige procedures rond zonnepanelen en windmolens niet geholpen bij het wegnemen van de indruk dat de buurt niet altijd een stabiele partner is.
Hotspot Horst
Van rustig buurtje verander je binnen een enkele jaren in een hotspot, het duurt even voor je ’t door hebt. Actiegroepen zoals die van Ineke Jonker voor het behoud van de Telgtereng komen inmiddels langszij maar zijn alleen effectief als ze samen met de buurtvereniging optrekken.
Vanuit samenlevingsopbouw, nauwelijks meer aanwezig in Ermelo, worden zo te zien geen initiatieven genomen om hen te ondersteunen. Die hulp eindigt bij de de grens met Telgt en Horst, langs de Arendlaan.
Tegenwoordig roept men “we moeten bouwen” en vaak krijgt het aandacht, soms zelfs gelijk. Een raadslid vindt echter dat er geroeptoeterd wordt. “Er zijn nog diverse mooie plekken waar we binnen de bebouwing van Ermelo in een aantal jaren woningen kunnen bouwen, mits de politiek verder kijkt dan naar het stemgedrag bij de komende verkiezingen en aan de slag gaat met een samenhangend plan over hoe Ermelo er in 2050 uit zou moeten zien.” Ook ‘de architect van het buitengebied’, Veluwse Architecten, zei onlangs zoiets op Facebook.
Niet onlogisch dat de buurtvereniging zich zorgen maakt. “Het circus” draait en een ieder graait uit de pot met mogelijkheden die in Horst gevonden wordt. De woonconferentie van 5 juni in het Huis van Ermelo neemt in belangrijkheid toe. Die had beter een paar jaar eerder gehouden kunnen worden.
De buurtvereniging sluit het persbericht af: “Het gemeentebestuur gooit haar buurtschappen te grabbel zonder dat daarin een langetermijnvisie te herkennen is. De Buurtvereniging heeft sterk de indruk dat het huidige college met de rug naar de bewoners staat en weinig waarde hecht aan behoud van het landschappelijke karakter van het buitengebied.”
We vroegen de wethouder in deze, Ronald van Veen, wat hij van het persbericht vindt. Via Communicatie kwam de reactie: “We nemen dit signaal serieus en blijven graag in gesprek met betrokkenen. We begrijpen dat dit onderwerp leeft en hechten waarde aan een open dialoog om zorgen en vragen goed te bespreken.” Wij kunnen met dit antwoord ook niet zoveel.