De afspraak stond al voordat ze in dienst trad bij Interactie maar iemand in de eerste weken heeft toch niks te vertellen en dat vonden we beiden een goed idee. In juni kwam het appje: ‘Zullen we?’
We dronken thee en aten taart in de Stationsstraat. Sigrid Kuizenga is prettig gezelschap en directeur-bestuurder van Sportbedrijf Interactie, de uitvoerder van sportlessen, beheerder van accommodaties. Ze houdt kantoor in het nieuwe sporthuis aan de Zanderij.
“Kan je een beetje met het gemeentebestuur?” vroegen we. “Goed contact!” zegt ze vrolijk. “We spreken elkaar veel, met plezier en komen ook ergens.” Haar voornaamste contacten zijn naast de beleidsambtenaar van dat moment met name Sarath Hamstra voor de invulling en AJ Tigchelaar voor het geld.
Niet persé verlies
De wethouder merkte laatst al op dat er niet best gebudgetteerd is de afgelopen jaren waardoor bijvoorbeeld indexeringen niet verwerkt zijn, een rol van de gemeente. Met een inflatiecijfer van 4% op een bedrag van 3,5 miljoen en dat drie jaar lang kom je als organisatie tekort. Na de Bestuurs- en Raad van Commissarissen-crisis in 2024 kwamen cijfers naar buiten en die vielen niet mee. Was de budgettering en indexering beter gedaan, hadden ze er dan anders uitgezien? “Klopt” zegt Sigrid.
“Hoe deed je het in Deventer?” Sigrid was Manager IJsbaan en Sportstimulering en vanuit die beide functies MT-lid. “In Deventer had ik te maken met een beleidsmedewerker die altijd voor me klaar stond, zij en ik werkten goed samen en hadden een gezamenlijke visie op sport en bewegen in Deventer.”

“Hier zijn veel meer personeelswisselingen en dat heeft gevolgen, ik mis het wel en moet er aan wennen. We trokken op als team. Dat is hier anders”. Ze komt alsnog zo vaak in het gemeentehuis dat iemand zich afvroeg waarom ze geen pasje heeft. Met een “ik werk daar niet, ik werk op de Zanderij” houdt ze de verhoudingen in het oog.
Door de gemeente is een Taskforce opgericht om geld, doelen en effect zo te formuleren dat Ermelo er wat aan heeft en Interactie zekerheid kent. “Het gaat goed en je ziet dat de Taskforce het ook merkt, we werken intensief samen”.
Maatschappelijk effect
Het Maatschappelijk Jaaroverzicht 2024 staat sinds kort op de website van Interactie. “Ja man, er was nooit zoiets als een verantwoording achteraf van wat Interactie deed, alleen van een aantal projecten. De eerste week dat ik hier aan het werk was heb ik dat veranderd. Het is geld van inwoners die ook iets van een bedrijf als het onze verwachten. Dan mag je best heel open zijn.”
8.269 mensen zijn bereikt via het Huis van Ermelo en we vroegen ons af wat zij zelf had willen bereiken. “Volgend jaar hoor je dat. Dit zijn niet mijn cijfers, ik kwam pas binnen toen dat jaar al voorbij was. We laten het zien, en komende jaren ook, zodat we die vraag kunnen beantwoorden.”
Beter roosteren, meer aandacht voor proces
Wat ze doet? “We verbeteren, ruimen op en veranderen. Niet iedereen in huis vindt mij aardig hoor. Als je een paar jaar je eigen winkel kon draaien bij ons krijg je hoe dan ook dat mensen er gehecht aan zijn geraakt.”
“Met de nieuwe programmering vanaf september wordt dat vast anders.” De plannen worden op dit moment uitgewerkt en later eerst met personeel en dan met het publiek gedeeld.
Horeca vaak geopend
Een andere wind in een nog niet zo oude organisatie. Sigrid oogt comfortabel, praat makkelijk en heeft een verhaal waar je samen plezier van hebt. Ze wil Interactie zowel sportief als zakelijk vooruit brengen.
“We zijn een bedrijf hè, we moeten onze eigen broek ophouden. De gemeente is een grote maar niet de enige financier. Bezoekersaantallen nemen toen, we hebben nu bij elke activiteit horeca en die gaat dus niet kostendekkend worden. Zoveel drinkt men nou ook weer niet en de kosten om horeca permanent open te stellen zijn niet mis.”
Dat de horeca min of meer een eigen plek heeft gekregen merk je aan de reacties van bezoekers en dorpsgenoten. De grote weerstand tegen Interactie is weg. “Het mag nog wel wat gezelliger, daar werken we komend seizoen aan door.”
Avondvierdaagse deed veel goed
Interactie is van een partij waar weinigen liefde voor voelden veranderd in een organisatie die dingen goed doet en gewaardeerd wordt. De medewerkers staan meer op de voorgrond, het contact met het bedrijf is makkelijker, ze scoren op waardering.
Rond de Avondvierdaagse waren de complimenten niet van de lucht, de schoolsportlessen worden enthousiast besproken. Een meisje zag bij ons op de zaak het nieuwe Dierenboekje liggen (van een schoolproject) dat ze vorig jaar zelf had gekregen. Ze pakte het op en koesterde het. “Zo leuk!”

“En nu? Waar wil je heen?” Sigrid: “Dit is echt een tussenjaar, het is niet anders maar wel nodig. We krijgen dingen op de rails en in samenwerking met de gemeente vertalen we de opdracht in nieuwe uitvoering, in een nieuwe uitvoeringsvorm ook. Het kan strakker en succesvoller. Als de opdracht klaar ligt kunnen wij zeggen hoe we dat gaan doen en wat het moet kosten.”
Geld blijft uiteraard een ding bij zo’n bedrijf. Sigrid: “Toen Interactie begon was er eigenlijk geen idee en men liet het al snel los. Achteraf gezien te veel”. De gemeente zegt zelf ook dat ze er dichter op hadden moeten zitten. Kuizenga: “Met frisse blik zie ik dingen maar ik zit ook anders in die organisatie. Ik kom wel eens bij een zwemles kijken. In het begin raakte iedereen ervan in de war, de vorige directeur deed dat nooit. ‘Nee nee, niets aan de hand’ moest ik zeggen, ik ben gewoon benieuwd.”
De Zanderij is duur

De Zanderij is een kostbaar pand dat nog jaren op de begroting drukt. Voor de bouw vermoedde het dorp dat al maar cijfers waren er niet en getallen komen nu pas naar buiten. Wensdenken was in 2017-2019 onderdeel van de politiek.
Kuizenga: “Ik ben voor alle accommodaties het Meerjarenonderhoudsplan (MJOP) aan het herberekenen. De MJOP’s zijn vorig jaar allemaal vastgesteld, ze moeten dus een nieuwe plek krijgen in de begroting. We nemen onder loep of alles is uitgevoerd dat uitgevoerd had moeten worden. Het sanitair in de Triade moet er binnenkort uit, dat zijn bedragen hoor.”
De Zanderij is zeker niet energieneutraal, op de een of andere manier had men dat bij de bouw wel verwacht. Dat heeft gevolgen voor zowel de huurder als voor de onderhoudsdiensten. “Van ’t winter ontplofte de warmtepomp, hij kon het niet aan. Als de zonnepanelen op het dak geen licht krijgen moet de stroom ergens vandaan komen en dat is ook niet gratis.” Zonnepanelen en warmtepompen staan er. Aardwarmte, voor een complex als dit een optie, niet aanwezig.
De soberheid waarmee de Zanderij destijds is aangepakt werkt als zo vaak kostenverhogend in de jaren erna. Die rekening kan je straks volgen in het MJOP.
Schoonmaak is zo’n onderwerp, we vroegen ernaar omdat er een gerucht is dat de tegels in het zwembad ‘poreus’ zouden zijn. “Verre van poreus, ze zijn juist heel grof zodat je er niet over kunt uitglijden. Dat blijkt gevolgen te hebben voor de schoonmaak en voor de machinerie die je er bij nodig hebt. We denken na of we de reiniging zelf blijven doen, of we de juiste spullen hebben en of we daar ook resultaat kunnen behalen.”
Update onderweg
In juli krijgt het College een officiële update vanuit Interactie. “We willen geen zwart gat zijn dat een jaar in de overgang staat maar ook nu laten weten dat we leven en gang hebben.” In september volgt de nieuwe programmering en roostering, met het begin van het Theaterseizoen trekt ook die stroom mensen weer aan. “Het Huis van Ermelo is mooi, we gaan het gezelliger maken, de opstelling wordt veranderd en we doen het goed met de andere gebruikers zoals het Filmhuis” (Komend seizoen gaan die wekelijks films vertonen). “Er komen meer bezoekers, de horeca is actief.”
De kersenmonchou is op, we zijn twee koppen thee verder en nog lang niet uitgepraat. Interactie at vroeger nooit taart en communiceerde met niemand. De directeur keek niet bij de zwemles, de RvC zag je nergens. In het afgelopen jaar is veel veranderd. “Er is nu een goede samenwerking met de RvC, de gemeente heeft de verantwoordelijk wethouder als aandeelhouder benoemd. Er is een nieuwe lijn uitgezet waar Ermelo wat aan gaat hebben”.
Interactie hoort nu veel meer bij Ermelo en dat is een prestatie die vorig jaar om deze tijd niet voorzien was.
Ontdek meer van DE ERMELOSCHE COURANT - Wij zijn Ermelo
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.