“Politiek is stom, er wordt gezeurd en het gaat nergens over” klinkt het dan in de burgerij. Het tegendeel is echter het geval. Beleid gaat over jouw portemonnee en dan is een beetje idee belangrijk. Daarom volgen wij de Kadernota. Zonder visie of idee ben je nergens, dan ga je betalen zonder dat je er een gevoel bij hebt.
Of dat met deze kadernota gaat lukken is de vraag. Een kadernota is een visiedocument en helaas valt het dit jaar qua visie wat tegen. Als reactie komen partijen met allerlei moties om de boel aan te passen. Die procedure laat te wensen over. Een motie is immers een soort spelbreker die zijn mening gehoord wenst en dan liefst ook gelijk actie ontvangt.
Voor de degelijkheid is het beter vooraf onderling overleg te voeren. Een ander probleem is dat moties systeemverstorend zijn. Als ze worden aangenomen moeten ze worden uitgevoerd terwijl er vooraf niet raadsbreed over gesproken is.
Vorig jaar was de Kadernotavergadering een eindeloze herrie en ondanks die ervaring is er het afgelopen jaar niets gedaan om tot beter overleg te komen. Je kunt je afvragen waarom dat niet geagendeerd is. Dit jaar staan ons 20 moties te wachten.
Als eerste kregen we de moties van EenErmelo, CDA en CU binnen, één keer samen met HEE22. Alle partijen hebben we gevraagd hun moties vooraf te laten lezen, dan kunnen we er wat mee en zo her en der ook eens vragen wat deskundigen ervan vinden. Niet alles hebben we ontvangen maar inmiddels staan alle moties in het Raadsinformatiesysteem.
Spaarpotten maken
Vanaf dag 1 is het adagium van EenErmelo dat Ermelo te strak begroot. Je hebt een plan, dat kost zoveel en dan zoek je geld. Het wordt gevonden door een belasting te verhogen en uiteindelijk, als je het werk niet uitvoert, heb je een te hoge belastingdruk in verhouding tot de geleverde prestatie. Meer gemeenten hebben er last van. Personeelsgebrek en werkdruk zorgt ervoor dat de doelen niet gehaald worden.
De eerste motie van de coalitie wil daar wat aan doen. Ze vragen het bestuur om te onderzoeken of het afromen van de gemeentelijke begroting met een percentage van bijvoorbeeld 7,5% een haalbare en effectieve maatregel kan zijn.
Kortom, je maakt een begroting, haalt er 7.5% vanaf en aan het eind van het jaar kijk je of je tekort gekomen bent. Daar zit een listig momentje in, want wat als je tekort komt? Dan moet je herfinancieren en dat is duur.
De motie is van Een Ermelo.
Reactie van een Ermeloër die niet persé met zijn naam in de krant wil maar enige ervaring heeft: “Wat denk je dat het publiek van zoiets vindt? Waar blijft de begrotingsdiscipline dan? Dit is makkelijk maar wat als het mis gaat? Ah daar is dat extra potje voor dat spaart voor tekorten op de begroting natuurlijk. Een prutsoplossing.”
Wat kost alles wat we niet weten?
Tweede motie: Zorgen dat je geen onverwachte kosten hebt. Ingediend door CU, CDA, EenErmelo. Het college wordt gevraagd een onderzoek te doen naar projecten waaraan wordt gewerkt en waarvan de uitvoering naar verwachting meer dan €100.000 gaat kosten – inclusief mensuren – en die niet in de meerjarenbegroting staan vermeld.
Er zijn projecten onjuist begroot, althans dat is het vermoeden van deze partijen. Ze willen met deze motie uitzoeken welke projecten budgetoverschrijdend zijn. Een kwestie van vroegtijdig ingrijpen en niet de koe in de kont kijken.
Spaarpotje voor slechte tijden
Derde motie, EenErmelo, CU en CDA: spaarpot maken voor het geval je geld tekort komt.
De begroting voor 2026 en 2027 is volgens EenErmelo c.s. niet in evenwicht. Er gaat teveel geld uit en tegelijk was er de afgelopen jaren een overschot. Toch zijn er bezuinigingen. Deze partijen vinden dat het anders moet. Zij willen een spaarpot instellen, genaamd Reserve Dekking Begrotingstekort en daar minimaal acht miljoen in stoppen zodat de bezuinigingen op cultuur en sport niet zo hard hoeven aankomen. Het geld mag alleen gebruikt worden ter dekking van een begrotingstekort en die 8 miljoen komt uit het vrij besteedbare deel van de algemene reserve.
Spaarpot Woonlastenverlichting
Nu er toch geld is overgebleven wil de coalitie de gestegen woonlasten in Ermelo compenseren. Een nieuwe spaarpot voor woonlastenverlichting komt eraan waardoor de woonlasten in 2025 en 2026 met 40 euro per woning verlaagd kunnen worden.
Geen inflatiecorrectie meer dus, dat is ongeveer hetzelfde bedrag en met deze inspanning komen de woonlasten in Ermelo wat meer in lijn met de omliggende gemeenten. De spaarpot moet eerst gevuld worden met 900.000 euro en dat geld komt uit de Algemene Reserve.
Geld verdienen aan grond
Motie van CU, CDA, EenErmelo en HEE22 om grondpolitiek aan te zetten. Geld verdienen aan de grond en de opbrengst inzetten voor woningbouw, niet voor de algemene reserve.
De partijen achten grondpolitiek essentieel om de ontwikkeling van woningbouw in Ermelo te versnellen en te faciliteren en ze willen geld dat afgeroomd is terugstorten in een pot voor de exploitatie van grond waarbij zo’n 9 ton ingezet wordt als compensatie van eerder geld dat in de algemene reserve gestort is en 1,1 miljoen om de “ambitieuze woningbouwplannen” van Ermelo te ondersteunen.
Fietsenstalling en openbare toiletten
CDA, CU en EenErmelo willen in samenwerking met De Zaak van Ermelo en Quadratum, de eigenaar van de Enk, geld reserveren om openbare toiletten en een fietsenstalling te realiseren in het dorp. Als toeristendorp acht het CDA de voorzieningen ontoereikend en wil er meer van maken: een oplaadpunt voor elektrische fietsen, kleine reparaties als banden plakken, verzamelpunt/verkoop weesfietsen, EHBO-post bij grootschalige evenementen zoals de Braderie, Koningsdag, intocht Sinterklaas en Fete de la musique, werkervaringsplaats voor herintreders en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, etc.
De partij wil 10.000 euro uit de Algemene Reserve halen om de ambtelijke kosten te dekken en de rest is ondernemersrisico al valt een mogelijke subsidie uit het recreatiebudget, het participatiebudget en het bijstandsbudget te overwegen. De kosten kosten voor de gemeente Ermelo moeten wel in relatie staan tot de maatschappelijke meerwaarde/opbrengst en de besparingen op de bijstandsuitkeringen.
Versnelling woningbouw door Participatie en Innovatie
Vorig jaar ging er een bedrag van 2,5 ton naar versnelling woningbouw. Dit jaar willen CDA, EenErmelo en CU 5 ton om maquettes te maken van hoe het moet worden omdat zoiets draagvlak creëert. Bovendien willen zij een kwartiermaker aanstellen om de ontwikkeling van Kerkdennen naar woonwijk te versnellen.
Voor een project dat over 15 jaar pas adem krijgt lijkt dit een opportunistische gedachte. De kostprijs van 5 ton zal ook niet meewerken deze motie aangenomen te krijgen. Alsof ze het zien aankomen wordt er een voorschot op het naderende ‘nee’ genomen: “Of enige andere initiatieven die daadwerkelijk bijdragen aan het versnellen van in een vroeg stadium verkerende woningbouwplannen, met een sterke focus op participatie en innovatie binnen het bouwproces.”
Stel dat die vijf ton niet wordt uitgegeven dan hoeft de sport niet bij te betalen, laat Ermelo Het Pakhuis met rust en blijft er nog wat geld over.
Algemeen belang of verschraling
Of het algemeen belang gediend wordt door spaarpotten aan te wenden en gelden terug te zetten kan je je afvragen. Het afromen van de algemene reserve, immers ook een spaarpot, kan op langere termijn tot verschraling leiden.
Henri Luitjes van EenErmelo verwacht een moeilijke vergadering: “(Het) wordt een uitdaging: we moeten iedereen zien te overtuigen dat Ermelo zich arm begroot en aan het eind van het jaar rijk rekent. Waarom zouden we nu bezuinigen als we weten dat we delen van de begroting niet gaan halen? Het enige probleem is dat we vooraf niet weten welk deel, dus halen we er een x-percentage vanaf. Dat is veel beter dan bezuinigen op activiteiten en later vaststellen dat het niet nodig was.”
Gezien het lijstje ondertekenaars lijkt de uitkomst voorspelbaar. Als niemand brokken maakt hebben we naast de Algemene Reserve straks nog een paar spaarpotten.
Luitjes: “Tijd om de koers te veranderen en verstandig met ons budget om te gaan, zonder onnodige lasten voor de inwoners! Of het gaat lukken – we zullen het zien! In ieder geval zin in.”
Ontdek meer van DE ERMELOSCHE COURANT - Wij zijn Ermelo
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.