De dwangsommen vliegen je in Ermelo om de oren. Als de gemeente iets niet trekt volgt zo’n maatregel, in de hoop dat de aangewezene het probleem zelf opruimt.
Soms gaat dat mis, het dakje van de niet legale aanbouw van Lazy Tiger is aangepast maar niet goed genoeg en de gemeente geeft nu onherroepelijk een rekening van 30.000 euro af. Daarna moet het alsnog volgens de regels aangepast worden, je bent er na betaling nog niet klaar mee.
Met de gemeente valt niet te sollen want, zo staat er dan altijd bij, ze is voorzichtig en wil geen precedentwerking veroorzaken. Ofwel, als hij het mag mag ik het ook – en dat is niet zo.
Handhaving na klacht
De Dorpskamer kreeg in mei een aankondiging van handhaving in de bus, iemand bespeurde een illegale buitenbar en kwam 13 parkeerplaatsen tekort.
Handhaving is geen automatisme. Iets dat niet mag valt niet vanzelf op, daar is een handhavingsverzoek voor nodig.
De klacht over de buitenbar is afgeserveerd, die past prima in de vergunning, maar aan de verdwenen parkeerplaatsen hebben de ondernemers nog wat werk.
Toen zij in 2015 het terras vergrootten tot wat het nu is kwam niemand zeggen dat het zo niet mocht, al stond in de vergunning dat het niet toegestaan is. Iedereen drinkt koffie bij De Dorpskamer, van alles komt er over de vloer maar al die jaren heeft niemand hardop gezegd dat deze uitbreiding royaal ten koste van de parkeerplaatsen ging. Tegelijk, als het wel gezegd is heeft niemand er wat mee gedaan.
Het viel destijds wel op. Het terras was supergroot en je kon je auto er niet meer kwijt. Daar doe je niets mee natuurlijk, weet jij veel hoe het geregeld is? Het bleek niet geregeld, of in ieder geval niet zoals het moest en negen jaar later is er dankzij de klager een haakje.
Nu ligt de dwangsom er, samen met het dringende verzoek om rap een plan te maken om 12 parkeerplaatsen weer terug te laten komen. Dit alles op straffe van maximaal 15.000 euro in eerste aanleg. Doen ze niks dan komt er vast een zwaardere dwangsom overheen.
Twaalf parkeerplekken terugzetten
Twaalf parkeerplaatsen terugzetten langs de Pastorieweg is niet eenvoudig, op eigen terrein kost het een stuk van ’t terras dat tot aan de stoep loopt. Er zijn twee opties mogelijk zegt de gemeente: op eigen terrein aanleggen of het samen met de buren regelen. Een opvallende optie, het parkeerprobleem van Lazy Tiger kon niet in samenspraak met buren opgelost worden. Eind van het jaar moet de Dorpskamer het geregeld hebben.
De Dorpskamer ziet dit geheel anders. Zij hebben het over zeven parkeerplaatsen maar met luchtfoto’s en tekeningen als bewijs schuift de gemeente die gedachte terzijde. Dat er nooit wat van gezegd is betekent volgens het bestuur ook niet dat het geoorloofd is.
Dat een plan maken en uitvoeren vervolgens niet altijd afdoende is bewijst de recente afwijzing van de aanpak van Lazy Tiger. Communicatie blijft belangrijk.
Klager officieel onbekend
De gemeente lakt namen en rugnummers weg in openbare stukken. Wie de klacht over de Dorpskamer heeft ingediend is onbekend. Opvallend is dat zowel de mensen van de Dorpskamer als van Lazy Tiger klagen dat er in Ermelo wel meer niet mag dat niet gehandhaafd wordt.
Het besluit van de gemeente is op 22 juli openbaar gemaakt.
Ontdek meer van DE ERMELOSCHE COURANT - Wij zijn Ermelo
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.