Er lopen wat procedures tegen Tomassen Duck-To en vice versa. Er is er eentje over al dan niet vergunde werktijden en daar kwam een dwangsom bij kijken. Werk begint in de ogen van de gemeente als je aan het werk gaat. Niet als de productie loopt.
Werk je als je om 6.45u binnenkomt of pas om 7.00u als de band draait? De meesten van ons zal het worst wezen maar als je onder vuur ligt moet je stil zitten en dat doet Tomassen Duck-To niet. Ze starten met werk, het deurknopmoment noemt de Voedselautoriteit het, om 6.45u en de vergunning om te werken geldt vanaf 7.00u.
Een dwangsom werd verbeurd en het maximum staat op 50.000 euro per overtreding. De gemeente legt uit dat ze de inzichten van de NVWA volgen omdat zij ter zake kundig zijn. Tomassen zegt dat die mannen tijdens hun inspectie daar nooit over gesproken hebben. Het stond echter wel in het rapport.
Als om 7:00 de eerste eend aan de haak hangt en over het keuringsbordes komt, dan is er eerder al gewerkt oordeelt de NVWA, die zelf ook op deze wijze factureert.
Dit is een gelijk geval als van die gast in een callcenter in Zoetermeer. Hij kreeg onlangs gelijk van de rechter en van zijn baas 3.000 euro aan ‘vergeten werkminuten’. Zijn paar honderd collega’s ook.
Werk is werk als je ter beschikking van de baas staat. Werktijden zijn anders dan slachttijden, werk begint eerder dan productie. Hierover gaat – ietwat ouderwets want dat weet je toch? – dit geschil tussen Tomassen en de gemeente.
De gemeente dekt zich nu in tegen verjaring van dwangsommen, iets dat al na één jaar plaatsvindt. Deze overtreding ligt onder rechtbank en is van oktober ’23. Zo lang de rechter geen uitspraak doet loopt de termijn door maar die vervalt op de dag dat de uitspraak er is en dat betekent dat de gemeente het recht op invoerdering van de dwangsom op die dag direct kwijt is. Daar hebben ze geen zin in. Ze zetten nu een invorderingsbesluit in gang zodat-ie er alvast maar ligt.
De gemeente gaat er van uit dat de rechter niet in het voordeel van Tomassen zal oordelen.
“Mocht de rechter besluiten dat de (tweede) last onder dwangsom onterecht is opgelegd (waar wij niet van uitgaan, mede gezien het advies van de bezwarencommissie) kunnen de geïnde dwangsommen altijd nog worden terugbetaald. Dat er nog een beroep loopt bij de rechtbank is dus een aanvaardbaar risico.”
Wethouder Tigchelaar vindt het vrij eenvoudig. “Als je je niet aan de regels houdt krijg je een boete. We gaan er geen lievelingetjes op na houden. Recht geldt voor iedereen hetzelfde.”
Ontdek meer van DE ERMELOSCHE COURANT - Wij zijn Ermelo
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.