Een duurzaam Veldzicht, Heimen z’n droom

Al een paar jaar is hij er druk mee. Veldzicht en energietransitie, dat wordt het volgens de initiatiefnemer en vandaag werd bekend dat de gemeente een forse duit in het zakje doet met een deelname van dik 40 mille.

Heimen van Diest is die enthousiaste man. Ondernemer, vastgoedeigenaar en oud-voorzitter van de Bedrijvenkring Ermelo (BKE), vroeger Fabrikantenkring geheten.

Veldzicht energieneutraal maken is zijn missie en ‘t ligt op streek. Met de 45.000 euro van de gemeente en de bijdragen van de ondernemers komt Bedrijventerrein Veldzicht dichterbij energieneutraal, circulair en klimaatbestendig, groen en aantrekkelijk.

De treurigheid van bedrijventerreinen, onlangs reden we weer eens door de Hoevelaakse en Puttense variant. Halletjes langs een asfaltweg. Vrolijk word je er niet van, meer dat je je verbaast dat zoveel lelijks mag bestaan. Heimen heeft een visie, wil energieneutraal en het mag mooier. Hij startte met het plan om dat op Veldzicht, het bedrijventerrein nabij Harderwijk, langs de Harderwijkerweg, te realiseren. Hij bezit met een paar mannen het pand op de kop van Veldzicht met onder meer De Witte Raaf als huurder.

Sinds ondernemers van bedrijventerrein Veldzicht, gemeente Ermelo, Bedrijvenkring Ermelo, Rabobank en Liander in 2022 de Green Deal Veldzicht ondertekenden zijn de plannen verder uitgewerkt: er moet opslag van energie komen en nu is de vorming van zo’n energieopwek-, -opslag en een distributiesysteem het belangrijkste tastbare doel van alle inspanningen. Om dat te coördineren en ook de boel visueel en milieutechnisch aantrekkelijk te maken wordt er van de gemeentesubsidie een parkmanager aangesteld die de kar verder gaat trekken. Het doel is de Smart Energy Hub Noord-Veluwe’

“Deze subsidie draagt bij aan het opzetten van de ‘Smart Energy Hub Noord-Veluwe’.”

In de Smart Energie Hub komen energiestromen samen in een lokaal, decentraal netwerk op Veldzicht. Vanuit de Hub kan duurzame energie optimaal opgewekt, opgeslagen en verdeeld worden over de bedrijven. “Hiermee verbinden we de vraag en aanbod van onze ondernemers. “Wat ons betreft dé oplossing voor netcongestie; de overvolle elektriciteitsnetten waar bedrijven en particulieren mee te maken hebben of krijgen.” Klein probleem: “Volgens de huidige energiewet is een smart energie hub niet toegestaan.”

Grote kans dat dit opgelost gaat worden want energie winnen en terugwinnen is de oplossing voor energiecongestie en juist het ontbreken van een oplossing staat vestiging van nieuwe bedrijven, met nieuwe energievragen, in de weg. Veldzicht Park Management heeft er een taak aan, gesteund door het gemeentebestuur en de ondernemers. Zij zijn inmiddels er wel van overtuigd dat daar de winst zit.

Ondernemersevent 11 december

Op 11 december van 12 tot 14 uur organiseert de BKE “Energie in de toekomst”.  

“Graag delen we met u onze bevindingen over de technische, juridisch en organisatorisch mogelijkheden.” in het Huis van Ermelo met als sprekers de Ermelose wethouder Hugo Weidema, Marcella van Wagensveld (gemeente Ermelo), Oene Venema van Bedrijvenaanpak.nl en een introductie van de parkmanager door Jiska Wijnen, lid van de BKE.  Andre Simonse, FIRAN, presenteert een technisch onderzoek en de oplossing, Lisette Sant, KplusV vraagt zich af welke organisatievorm hierbij hoort en er wordt nagedacht over de oprichting van iets rechtspersoonlijks. Esther Foppen (Content Orgels) is momenteel de parkmanager en bereikbaar op parkmanager@bedrijvenkringermelo.nl voor aanmeldingen.