Evert Knevel (1865-1948) was actief van 1890 tot 1940 en bepaalde voor een groot deel de aanblik van Nieuw-Ermelo. Begin mei verschijnt een uniek geschiedwerk over Ermelo, geschreven door Hans van Dijk, Martin Slager en Peter van der Velde. Aan de hand van het werk van Knevel brengen de auteurs dit tijdperk tot leven. Bekende Ermelose namen komen voorbij.
‘Evert Knevel begon zijn carrière bij de instelling Veldwijk, waar hij architect-opzichter werd,’ vertelt Hans van Dijk, voormalig beleidsadviseur van de gemeente Ermelo en al jarenlang geboeid door de manier waarop de vele voorgaande generaties in de regio hebben geleefd en gewerkt. ‘Ermelo werd vanaf eind 19e eeuw een dorp met veel inrichtingen, waardoor de bevolking snel groeide. Architect Knevel heeft een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van Nieuw-Ermelo, het deel van Ermelo tussen het station en het oude dorp.’
Het pannenfabriekje van Knevel
‘Knevel is in Ermelo vrijwel vergeten’ voegt Peter van der Velde toe. Ruim 20 jaar geleden schreef hij al een artikel over de fabriek van Knevel. Sindsdien is zijn interesse in Evert Knevel en diens familie alleen maar gegroeid. ‘Voor de herleving van de nagedachtenis van Knevel is van groot belang geweest dat de Vereniging Historisch Ermeloo diens voormalige fabriekje na restauratie als verenigingsruimte in gebruik heeft kunnen nemen.’ Vandaar dat Van Der Velde meeschreef aan een boek dat aan de (pannen)fabriek is gewijd.
Samen met Martin Slager, architect en sterk geïnteresseerd in de bouw van zorginstellingen én de plaatselijke geschiedenis, hebben Hans en Peter enkele jaren onderzoek gedaan naar de panden die Knevel heeft ontworpen. ‘Van tevoren was dit geen doel of onderzoeksvraag, maar achteraf kan het worden gezien als een poging om vast te stellen wat Knevel in die halve eeuw op verschillende gebieden heeft betekend voor Veldwijk en de Ermelose samenleving.
Knevel is ook buiten Ermelo werkzaam geweest voor protestants-christelijke psychiatrische (en andere) ziekenhuizen en particuliere opdrachtgevers. Daarom heeft het drietal ook uitgezocht welke werken daar onder zijn verantwoordelijkheid tot stand zijn gekomen. ‘Het is boeiend te ontdekken hoe het komt dat deze opdrachtgevers een architect uit een kleine Veluwse plaats hebben benaderd voor hun bouwplannen,’ vindt Martin Slager.
Kloek boek
Het resultaat is een boek van maar liefst 348 pagina’s, waarin, nagenoeg volledig, de geschiedenis van de panden die door Knevel zijn gebouwd, wordt verteld. Uiteraard worden de panden beschreven, minstens zo interessant is het verhaal van de families en personen die in de panden hebben gewoond. Zij belichaamden het Ermelo van ruim een eeuw geleden en worden in dit boek tot leven gewekt. Bekende Ermelose familienamen en namen van ondernemers komen aan bod, waardoor het boek veel meer is dan de beschrijving van de architect alleen.
Vanaf 6 mei zal het boek bij de Riemer & Walinga verkrijgbaar zijn voor een prijs van € 29,50.
Het ISBN is 9789083488837.
Ontdek meer van DE ERMELOSCHE COURANT - Wij zijn Ermelo
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.