De gemeente legde Tomassen Duck-To een stevige dwangsom op en besloot die in december 2023, in het kader van de Letter Of Intent die ze met Tomassen Duck-To overeen kwamen, in te trekken en vervolgens weer op te leggen zodat het bedrijf meer tijd kreeg om de spullen voor elkaar te krijgen. De letter of intent behelsde onderlinge afspraken om tot een vergunning te komen.
We zijn een jaar verder. Tomassen Duck-To heeft een onvoldoende gekregen voor de vergunningsaanvraag, die is daarmee van de baan. De dwangsom verloopt op 19 december en het college besloot van de week de termijn niet uit te stellen. Als Tomassen na 19 december nog loodsen, opslagruimten en andere zaken gebruikt die onder de last vallen kost het hen ooit een half miljoen.
Vijf keer overtreden
De gemeente moet nu vijf keer constateren dat er een overtreding plaatsvindt, dat een ‘verboden’ loods gebruikt wordt bijvoorbeeld. De percelen aan de achterkant van Fokko Kortlanglaan 112 en FKL 122 mogen per 19/12 niet meer ingezet worden voor transport en opslag. Bovendien moet er voor die datum een houtsingel zijn aangelegd.
Als er vijf overtredingen geconstateerd zijn gaat de gemeente een invorderingsbesluit nemen. Dat kan weer aangevochten worden en zo gaat het een tijdje door. De kosten voor de gemeente, en dus het dorp, lopen ondertussen door.
Tomassen zelf vindt dat ze het prima doen en klaagt dat de gemeente niet antwoordt op hun vragen. De gemeente zegt tot in den treure advies te hebben gegeven over hoe de aanvraag in elkaar moet zitten en wees uiteindelijk de vergunningsaanvraag af. “We behandelen het als een normale vergunning en als die niet goed is wijzen we ‘m af, zoals bij iedereen”.
Waarom Tomassen dit heeft laten gebeuren binnen de veilige omgeving die de Letter Of Intent bood is een vraag. Tomassen vindt dat ze erkende adviseurs in de arm hebben genomen. We horen ook dat hen geadviseerd is een goede adviseur in te schakelen. Zo wijst iedereen naar elkaar, juridisch gezien trekt Tomassen aan het korte eind.
Er is nu geen reële kans op legalisatie en het college vraagt de raad geen ‘verklaring van geen bedenkingen’ af te geven. Daarmee gaat het proces op slot en zal de gemeente een ontwerp weigeringsbesluit op de vergunningsaanvraag uit 2018 ter inzage leggen. Terug naar heel lang geleden.
De luchtwasser moet bijvoorbeeld weg. Die staat niet helemaal op eigen terrein ‘want dat kwam zo handig uit met de leidingen’. Op ’t end zijn al die installaties en loodsen niet vergund en mogen de gebouwen en installaties vanaf 19 december niet meer gebruikt worden voor transport en opslag.
Natuurvergunning wellicht kwijt
Als extra is er nog de natuurvergunning, daar was de Provincie mee bezig. Het proces is inmiddels doorlopen en de provincie is voornemens de vergunning in te trekken. Dat betekent dat Tomassen op deze locatie geen stikstof meer mag uitstoten. Die beslissing ligt nu voor een periode van zes weken ter inzage en daarna zal een besluit genomen worden.
Het hoeft niet de sluiting te betekenen, wellicht valt er te salderen op een eerdere vergunning maar de cijfers zijn niet gunstig. De provincie meldt dat de vergunning in 2022 niet verleend zou zijn als Tomassen Duck-To juiste gegevens over de uitgangssituatie had ingediend. De provincie werkte omwille van een in het dossier ontbrekende Hinderwetvergunning (uit 1992) met aannames over de situatie in 2000. Die bleken niet te kloppen,
Tomassen werkte destijds met een veel kleiner bedrijf dan aangenomen. Zo ging de provincie uit van 45 vrachtwagenbewegingen per dag, de Hinderwetvergunning had het over vier. Tomassen is ook op andere terreinen, zoals brandstofgebruik, in die 20 jaar tien keer zo groot geworden.
Veel lijntjes
Tomassen is dus geen kleintje en zit op veel manieren aangehaakt. Energiehub Veldzicht, dat afgelopen week een intentieovereenkomst met Liander sloot, kan bijvoorbeeld niet zonder de mega-aansluiting van Tomassen, en ook niet zonder zijn uitgestrekte zonnestroominstallatie. Tomassen niet vergunnen heeft zo zijn consequenties, en die worden gevreesd.
Tomassen Duck-To heeft echter “heel veel” gelegenheid gehad om zijn zaak voor elkaar te maken. De gemeente lijkt klaar met gedraai en zet er een punt achter.
Ontdek meer van DE ERMELOSCHE COURANT - Wij zijn Ermelo
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.