“Uw raad kan overwegen om de geheimhouding op enig moment op te heffen. Overigens zijn er formeel al vier verzoeken om opheffing van de geheimhouding door uw raad ontvangen. Uw raad dient hierover een besluit te nemen.”
De ‘Letter of Intent’
In december gaf het College van Burgemeester en Wethouders aan dat op sommige informatie rondom de “letter of intent’ met Tomassen Duck-To geheimhouding zou worden gelegd. Er was sprake van onderling overleg, afstemming, gedachtenspinsels en het College vindt dat zoiets moet kunnen zonder dat mensen mee kijken, het doel is immers om te komen tot een goed beleid en een goed plan en daarvoor moet je nu eenmaal met elkaar praten en ideeën uitwisselen.
Die informatie op straat terecht laten komen is niet zinvol, zegt het College, en kan het proces schaden. Het doel is nuttig, de weg erheen is voor de deelnemers to know maar het grote publiek hoeft het allemaal niet te weten.
‘Achterkamertjes’
Er ontstond toch weer heisa over, sommigen in de politiek wapperden met hun afkeer van ‘achterkamertjes’ maar je kunt je afvragen of hier sprake is van een achterkamertje. De directeur van een school kan immers met allerlei mensen overleggen over het ontslag van een docent. Sommigen zullen voor zijn en dat beargumenteren terwijl anderen het tegendeel beweren. Het slot is het ontslag van die docent en die zal ook horen wat er tot dat ontslag geleid heeft. De rest van de wereld hoort alleen over het ontslag.
In die geest is de Gemeenteraad de afgelopen maand wél geïnformeerd over het proces dat leidde tot de ‘letter of intent’ maar hebben actiegroepen, pers en publiek die toegang niet gekregen. In een Raadsvoorstel licht het College dit nog eens toe en besluit met het zinnetje dat wij in de kop zetten: “als de Raad dat wil kan de Raad de geheimhouding opheffen”.
Het leidt tot een aardig spel want als de Raad de geheimhouding opheft, en men vindt vervolgens van alles in dat proces, dan kan het gevolgen hebben voor zowel Raad als College. Gaat de Raad in meerderheid mee met het College dan is het gevent met ‘achterkamertjes’ voortaan niet mogelijk, tenzij natuurlijk één collegepartij veilig tegenstemt en daarmee zowel de raadsmeerderheid in stand houdt als de geheimhouding – en voor zichzelf de ruimte creëert om het nog langer over ‘achterkamertjes’ te hebben. Dan moet de oppositie niet voor opheffing stemmen.
De Raad zal er binnenkort een besluit over nemen.
Ontdek meer van DE ERMELOSCHE COURANT - Wij zijn Ermelo
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.