CPO In Vogelvlucht (het zelf-ontwikkelde woonplan bij de Goede Herderschool in Horst) staat naast het veldje van de kynologenclub. Het geblaf zou 4dB te hard zijn. Nu moet er een geluidswal komen. De regelgeving schrijft voor dat je dan een geluidswal van vier meter hoog moet hebben om te zorgen dat iedereen kan slapen.
In het bestemmingsplan zat die voorwaardelijke verplichting. Honden sporten er meestal ’s avonds, zo lang het licht is. De Omgevingsdienst zegt te zijn uitgegaan van het slechtste geval: grote honden die de hele avond blaffen. Kleine honden die soms blaffen bestaan ook, het geluidsverschil is 10-15 dB.
De wal is er niet, er ligt een fraaie groenstrook waar de buurt blij mee is. De gemeente denkt er sinds deze week anders over en wil dat de CPO haar verplichting nakomt.
In 2021 schreef de Omgevingdienst al zo’n wal overbodig te achten. Hondensport is sport en voor sport gelden zulke geluidsregels niet. ’s Avonds een beetje herrie maken is geen probleem en valt buiten alle vergunningen.
De omgevingsdienst motiveerde het als volgt:
Het treffen van maatregelen om de geluidbelasting op de woning te verlagen, worden beschouwd als financieel onhaalbaar, omdat de overschrijding de avondperiode betreft.
Drie jaar later
We zijn drie jaar verder. Op 30 april van dit jaar schreef de Omgevingsdienst: “De koninklijke weg en eerste voorkeur is conform de voorwaardelijke verplichting het realiseren van een geluidscherm”.
In tegenstelling tot de lijn in de notitie van 2021 schrijft de omgevingsdienst opeens: “Risico’s van dit traject lijken vanuit geluidoogpunt aanvaardbaar, maar een aanvullend oordeel van een gemeentelijke jurist omgevings-/bestuursrecht is wenselijk.”
De Omgevingsdienst gaat de vingers niet meer branden, ze zijn consequent maar voorzichtig. Wat meer tussen de regels door lees je dat ze een geluidswal nog steeds overdreven vinden. “Als de bestaande ongedempte ventilatievoorzieningen in de zuidgevels worden vervangen door susroosters/-kasten (dat blijkt technisch mogelijk), dan is in alle woningen wél te voldoen aan de vereiste binnenwaarde.”
Zegt de gemeente: “Echter bij het openzetten van ramen aan deze voor- en zijgevels blijft er risico op overlast.”
Gemeente wil binnen 9 maanden een geluidswal
De gemeente heeft er zó geen zin in. De wal langs het sportveld moet er komen want 4dB is een onoverkomelijk risico op overlast dat extreem wordt geacht. Geeft de Omgevingsdienst aan dat er ruimte genoeg is om iets anders te bedenken, de gemeente dropt op 9 juli een brief dat de CPO een geluidswal moet plaatsen van 35 bij 4 meter.
Consternatie. Niemand wil dit. “Ons Huis” kan prima leven zonder geluidswal, de school hoor je er niet over, de Kynologenclub zal het een zorg zijn en in de buurt zit niemand op een muur te wachten. Toch negeert de gemeente de subtiliteit in de adviezen, pakt er precies uit wat niemand wil en legt een verplichting op die in 2021 al door de Omgevingsdienst als onhaalbaar en onwenselijk gekwalificeerd is.
Veluwse Architecten en CPO In Vogelvlucht zijn moedeloos. “We zitten met dat lelijke scherm te worstelen. Eigenlijk is het niet nodig, het is ambtelijke willekeur geweest. Destijds is men er akkoord mee gegaan maar het is nergens voor nodig.”
‘In Vogelvlucht’ heeft 9 maanden voor die muur
Bouwen in het buitengebied is wat anders dan bouwen in een binnenstad. Daar wonen mensen hutjemutje, in het buitengebied hebben ze kippen en hanen, er rijdt een trekker, er wordt geoogst en mais gehakseld. Zet je er een paar huizen tussen dan verandert het gebied van vorm maar de oorsprong blijft gelijk: agrarisch buitengebied.
Niet voor niets heeft de Kynologenclub er al jaren dat veldje en daarom was het ook meegenomen door de buurt tijdens de inspraak. Een geluidswal vindt men lelijk, is financieel niet te doen, staat in de weg en past niet in het landschap. Bovendien is het een stom regeltje in een plan. In het dorp is vast een garage te vinden die meer geluid maakt en het zonder geluidswal mag stellen.
De gemeente heeft geen gevoel voor deze verhoudingen en past beleidsregels toe zonder rekening te houden met wat de omgeving wil. Precies wat je niet wilt in een gemeente die participatie hoog in het vaandel heeft staan. Rücksichtslos toepassen van regels op een gebied is een juridisch besluit volgens het boekje.
De gemeente meldt doodleuk er geen zin in te hebben. “Bij toepassing van alternatieve maatregelen zal er gemeentelijke capaciteit moeten worden ingezet op een reeds afgerond plan. Er is momenteel zeer beperkte RO-capaciteit. Het behandelen van een Buitenplanse omgevingsplanactiviteit (BOPA, aanvulling anterieure overeenkomst AOK en het opstellen van een maatwerkvoorschrift) gaat ambtelijke capaciteit kosten.”
“Zoek het maar uit” zegt de gemeente. De CPO moet daarom iets doen wat niemand wil en wat de Omgevingsdienst in 2021 al kwalificeerde als onbetaalbaar. Verbazend dat de gemeente het “geen tijd” in haar besluit zo omschreven heeft.
Er gaat meer gebouwd worden in Horst. Wordt nog wat.
Foto’s Erik Verhoef
Ontdek meer van DE ERMELOSCHE COURANT - Wij zijn Ermelo
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.