Dapper loopt ze naast me de trap naar de Raadszaal op. We gaan boven ergens zitten. Elsa Brasem sleept een rugzak met haar naam erop met zich mee. Drie turven hoog is precies de lengte die je verwacht bij een kinderburgemeester van 9 jaar oud en deze kijkt onbevangen in het rond. Wij gaan even kletsen want ze is de allereerste kinderburgemeester van Ermelo, en dat is wat.
“Vind je het leuk dat mensen met je willen praten?”. Ze lacht en kijkt me aan. Elsa zit aan de overkant, naast Ruth van Raaijen, de ambtenaar die haar inwerkt. “Hoe ging dat, waarom werd jij kinderburgemeester?” “Er was een project op school hadden over de verkiezingen en dat ze met elkaar ook verkiezingen gingen houden. Ermelo ging een kinderburgemeester krijgen en daar werden lessen over gegeven. Op het eind werd er weer gestemd en toen was ik het in de klas. In het gemeentehuis waren alle kandidaten van alle scholen bij elkaar en toen werd ik gekozen!”
Haar ideeën zijn bekend. “Veiligheid” is er eentje van, en ze bedoelt veiligheid voor kinderen in het verkeer. Vanuit huis moet zij de Putterweg oversteken om op school te komen. “Dat is niet erg veilig”, zegt ze. “Ik fiets altijd over de Sportlaan hoor, niet over de Hamburgerweg.” Haar vader en broertje (ze heeft er één) fietsen altijd samen. Samen steken ze dan ook de Putterweg over. “Mijn broertje mag nog niet alleen naar school fietsen.”
Bij de intocht van Sinterklaas, 16 november, staat ze naast haar collega Hans van Daalen op het podium om de Sint te verwelkomen. “Met keten om?” Trotse glimlach volgt. “Zeker!” Ruth is ook enthousiast. “Het ging om het pauwtje!” en ze vertelt dat ze de keten met de afdeling in elkaar gezet hebben en dat-ie samen met die van Hans van Daalen in de kluis ligt. “Mag je Hans tegen hem zeggen?” vraag ik aan Elsa. Een giecheltje volgt: “Ik denk van wel”.
Elsa heeft zin in in haar burgemeesterschap. Het wordt nog uitgezocht hoe het geregeld wordt dat andere kinderen haar vinden en met haar kunnen overleggen. Het project moet ook voor andere kinderen een succes worden.
Voor Ermelo is een kinderburgemeester nieuw. De gemeente werkt samen met de kinderburgemeesterspin-off van het Nederlands Genoodschap van Burgemeesters die er op hun website apart aandacht aan geven. Deze projecten lopen per schooljaar. Een follow-up project op de scholen in het vroege voorjaar lijkt een haalbare optie.
Het is wennen om kinderburgemeester te zijn maar aan Elsa ‘r uitstraling te zien gaat het lukken. Ze weet de weg in het gemeentehuis al, is niet bang en praat makkelijk met onbekenden. Ruth doet haar best om Elsa veilig alles te leren wat er bij de rol van kinderburgemeester hoort. Met als openbare vuurdoop de intocht van de Sint. “Kijk je niet op tegen al die mensen op het plein?” “Nee hoor, het is leuk!”
“Als je bij Sinterklaas op het podium staat kan je geen pepernoten rapen” probeer ik. “Geeft niet, dat regelt mijn broertje wel.” Daar heeft ze over nagedacht 😂
Op 22 maart 2025 is de landelijke dag van de Kinderburgemeesters, Elsa is dan nog in functie want het kinderburgemeesterschap duurt een schooljaar. Ruth, haar enthousiaste gemeentelijk begeleider, legt uit dat het belangrijk is om kinderen een plek en invloed te geven. “Ze hebben nog geen stemrecht, maar ze vinden er van alles van. Bovendien nemen ze straks het stokje van ons over!”
Ontdek meer van DE ERMELOSCHE COURANT - Wij zijn Ermelo
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.