Het uitgestrekt weidegebied onder Horst, hoek Zeeweg, Telgterweg. Daar wil men het Hart van Horst bouwen. De prognose is zeventig, tachtig woningen maar er is een belemmering: een veehandel die het werk wil blijven doen. Op de gronden in Horst wil de eigenaar zelf ook wel woningen bouwen maar alleen onder de voorwaarde dat het bedrijf veilig verplaatst wordt. Naar de Telgtereng in Telgt.
De Telgtereng behoort tot het mooiste van Ermelo en is onderdeel van het engdorpenlandschap. Zeldzaam. Een ingehuurd adviesbureau wilde er in 2021 al ‘Agrarische gronden met landschappelijke waarden’ van maken maar omdat zulke wijzigingen veelal een opmaat tot landschapsverandering zijn werd op tijd ingegrepen. Een eerder ontwikkelplan van de ondernemer zelf werd een goed jaar geleden door de Raad afgeschoten.
“Telgt is prachtig, met zorg mee omgaan”
De beoogde verplaatsing van Veehandelsbedrijf Van Kempen naar de Telgtereng maakt ruimte voor woningen nabij de Horster-school. Op het terrein zit ook een kalkoenboerderij met een kleine 10.000 dieren, van dezelfde eigenaar. Doordat ‘buitengebied’ met de komst van de woningen verandert in ‘bebouwde kom’ wordt de stankcirkel 100 meter en gaat er iets mis.
Er zijn twee initiatiefnemers: Bouwbedrijf Prins en Van Kempen. Prins Bouw is van vorm veranderd en wil naar een onbemande werkplaats verhuizen achter de Wildkamp, eigenlijk vertrekt Prins. Op het vrijkomend terrein tegenover de school kunnen 24 woningen gebouwd worden maar als Van Kempen ‘niet goed’ verplaatst wordt gaat de veehandelaar niet bouwen en ook niet weg. Zijn kalkoenen blijven in de schuren en Prins mag evenmin bouwen, want stankcirkel.
Dwang of goed plan?
De stukken van het college wijzen op onverholen dwang. Als het plan niet doorkomt gaat Van Kempen wél zijn stallen moderniseren. Over een paar jaar kost het een vermogen hem uit te kopen.
Helemaal jofel vindt de gemeente deze bouwpartner dan ook niet en ze dekt zich in: “(veel weerstand zal ontstaan vanwege) de handelswijze in het verleden van de initiatiefnemer Telgterweg 333 naar belanghebbenden toe betreffende de eerdere poging van verplaatsing veehandelsbedrijf en woning.”
Gevolg van wel bouwen: 75 woningen erbij en twee gebieden die van vorm en inhoud veranderen.
Een ander punt is dat het veehandelsbedrijf op de nieuwe locatie op de Eng een overslagbedrijf wordt. Ze blijven van plan om de nacht door kalveren aan te voeren maar gaan niet lossen (de gemeente zet het in de stukken, een inspreker wijst op de Wet Dierenwelzijn waarin dat niet toegestaan is). De kans is aanwezig dat een levering van 12 uur ’s nachts er om 7 uur nog staat. Het is een keuze om dat als gemeenteraad te faciliteren, in de beeldvormende vergadering kwam het niet aan de orde.
De woningen zijn de worst, de prijs is landschapsaantasting in Telgt, en iets met dieren. “Een duivels plan”, lezen wij in de inspraak.
headerfoto gemeente ermelo
Ontdek meer van DE ERMELOSCHE COURANT - Wij zijn Ermelo
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.