Hoe onze voorouders het deden in niet geïsoleerde woningen? Het moet onaangenaam geweest zijn en met de kennis van nu begrijp je niet dat de warmte ongehinderd de lucht ingeslingerd werd. Warmte kostte niks en dus deden we niks. Raar.
Met een stroomprijs van boven de 30 cent denk je wel anders en gas kost ook een vette euro per kuub dus je wilt nu wel wat doen. Jammer dat een vleermuis maar een klein gaatje nodig heeft. Een beschermd dier dus daar gaat je plan om met je jaren 50 woning aan de gang te gaan. jarenlang werd de hand gelicht met de natuurbeschermingswet, iedereen propte zijn spouw gewoon vol en handhaving was er ook niet. Tegenwoordig is er voortschrijdend inzicht en we willen ook niet dat die vleermuis het loodje legt. Een onderzoek laten doen naar het leven in je spouw is echter kostbaar en weinig generiek.
Gemeenten denken er wat aan te doen en zoeken de oplossing in ecologisch onderzoek. Stel, je woont in West. Wat woont er dan in je schoorsteen?
Je rekent het zelf niet even uit dus dat regelen de gemeenten. Ermelo gaat in samenwerking met haar buren een aanbesteding starten om de soortenrijkdom in kaart te brengen. Dan wéét je wat er in je spouw zit maar hoef je het niet zelf te bepalen.
Probleem: de ecologische onderzoeksmarkt zit op slot. Veel gemeenten vragen zo’n onderzoek maar er zijn te weinig bureaus die het werk kunnen doen, schrijft iemand in Binnenlands Bestuur, het vakblad van de ambtenaren. En er zijn veel vleermuisjes.
De gemeente start de aanbesteding in elk geval op zodat je als isolerende inwoner straks bij hen terecht kunt. Of de klus uitgevoerd wordt is even afwachten. Check vooraf je spouw.
Foto shuttershock
Ontdek meer van DE ERMELOSCHE COURANT - Wij zijn Ermelo
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.