“We hebben de afgelopen jaren teveel opgebruikt, het moet ‘een beetje’ meer in balans komen” gaf Peter Drenth, Gelders gedeputeerde, de Ermelose gemeenteraad mee tijdens een voortvarend snel georganiseerde ingelaste vergadering.
Drenth is een ervaren bestuurder, hij weet en kan het vertellen. Zonder moeite spreekt hij twintig minuten als antwoord op de vragen van de gemeenteraad. ‘Als je wat wilt bereiken dan moet je laten zien dat er natuurherstel is.’
Een industrieterrein als Kerkdennen geeft veel meer stikstofdruk op de natuur langs de rand van het Callunaterrein dan woningen. Haal het weg, “realiseer industrieterrein A28”. Dan kan je wel bouwen. Tot die tijd is het niet mogelijk.
Zo werd het beoogde ‘Ecopark’ onverwacht wisselgeld in een stikstofprobleem en verschijnt het de komende 50 jaar langs Veluwe Aan Zee als monument voor 80 jaar op te grote voet leven.
“U zult moeten laten zien dat u écht stappen zet in onderhoud, beheer en natuurvooruitgang van de Groevenbeekse Heide. Dat kost u iets.” Bovendien zijn er lijstjes van dier- en plantensoorten die je moet volgen. “Niet beheren zoals je het mooi vindt, maar zoals het opgesteld is” beklemtoont Drenth. Een bepaalde vogel moet er wonen, dat is het doel. Of de vogel er zelf zin in heeft vindt Drenth ook arbitrair maar ‘doe het nou maar, toon aan dat natuur herstelt’.
Hondenpoep, vuurwerk, industrie, alles telt bij elkaar op. Aan de gedachte dat de Groevenbeekse hei op korte termijn geen hondenuitlaatplek meer is kunnen hondenwandelaars alvast gaan wennen.
“Willen we iets bereiken dan moeten we het met elkaar doen. Ga jij je hond er niet meer uitlaten dan kan het dorp woningen bouwen. Zie je het zo dan is de prijs voor ons allen niet eens zo hoog.” Het gaat gedonder met hondenbezitters opleveren, dat hebben we geleerd toen de maatregel op de Ermelose Heide werd ingevoerd.
De 500 meterzone
De 500 meterzône waarin niets mogelijk is wordt ongetwijfeld de komende dagen provinciaal vastgesteld. Laat Calluna nou precies in die zône liggen. “Met de 500 meterzône laten we zien dat we aan natuurherstel doen. We moeten aantonen dat we bezig zijn, resultaten hoeven pas over tien jaar behaald te zijn. Met de zône maken we vergunning op andere terreinen mogelijk”.
Heel Ermelo gaat er iets van merken en moet het er voor over hebben. De hond gaat de hei niet meer op, niet bouwen in de 500 meterzône. Op termijn is een vuurwerkverbod een optie, leukedingenvoordemensen worden minder. ‘Als dat het is, als we ermee bereiken dat we kunnen aantonen dat we bezig zijn met natuurherstel, dan komt het ooit goed’.
Eerst Kerkdennen weg, dan pas bouwen. Nu laten zien dat Ermelo herstel serieus neemt, de 500 meterzône kan er op termijn kleiner van worden. Actie ondernemen, niet de gaatjes opzoeken, werkelijk presteren. Teveel stikstof is ook een gevaar voor mensen, de regels zorgen voor een verbeterde leefomgeving.
‘A28’ komt er, dat is na deze avond duidelijk, al moet de provincie het besluit nog nemen. Hondenpoep voortaan echt zelf opruimen helpt het dorp. Van alle beetjes samen wordt stikstof vanzelf een minder groot probleem.
Het gemeentehuis wacht een enorme puzzel. Wat er wel en niet kan, hoe het met de scholen moet, niets is zeker. Een doorkruising van jewelste. De verhuizing van Kerkdennen stond immers pas over 30 jaar gepland, en de financiering ervan ook. Stikstof heeft Ermelo bereikt. Protesten helpen niet meer.
Ontdek meer van DE ERMELOSCHE COURANT - Wij zijn Ermelo
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.