Hotel De Heerlickheijd heeft aangegeven een half jaar lang 70 asielzoekers te kunnen opnemen met eventueel verlenging van nog een half jaar.
Het aanbod was een tijdje geheim maar inmiddels is het proces in gang gezet, is de geheimhouding er af en kan de Raad erover nadenken. Buurtgenoten gaan dat ook doen, er komen participatieavonden.
De Heerlickheijd heeft ruimte voor 70 opvangplekken. Het COA staat niet toe dat er eisen gesteld worden aan wie er wordt opgevangen, wie de nieuwe buren worden is dus nog onbekend. Het COA geeft prioriteit aan asielzoekers met bestaande economische of sociale koppeling met Ermelo of de regio. Een tweede prioriteit wordt gegeven aan gezinnen, waarvoor er gepaste ruimte aanwezig is in het hotel.
De locatie gaat werken als een satelliet van Harderwijk, de coördinatie en begeleiding wordt daar vanuit geregeld. COA gaat het echter niet alleen doen. Contacten worden op dit moment gelegd met onder andere Vluchtelingenwerk Nederland (VWN), Welzijn Ermelo, het Maatjesproject Thuis in Ermelo, het Diaconaal Platform, het Steunpunt Vrijwilligerswerk, Taalmaatjes, de Taalklas en de Vlieger (internationaal basisonderwijs in Harderwijk), de Internationale Schakelklas in Harderwijk (ISK), het Centrum voor Jeugd en Gezin in Ermelo en de GGD. De mensen die er komen te wonen worden geholpen om ergens aan het werk te gaan.
De kosten worden gedragen door het COA. In het vooronderzoek wordt gekeken naar een passende onderwijshuisvesting voor de kinderen, waar mogelijk in combinatie met de beoogde locatie aan de Buitenbrinkweg 14, de door de gemeente aangewezen locatie voor opvang van 100 vluchtelingen.
Participatie
Er gaat een participatietraject lopen, waarbij buurtbewoners en stakeholders uitgenodigd worden voor een informatieavond. Daarnaast wordt de mogelijkheid geboden om, op aanvraag, individuele gesprekken te voeren. Wanneer de vergunning is goedgekeurd, zal er een klankbordgroep worden opgesteld.
Deze klankbord bestaat dan uit o.a. omwonenden, gemeente, COA, politie en andere belanghebbenden. Hierin wordt maandelijks de beheersbaarheid, de inbedding en impact van de opvang geëvalueerd en geanalyseerd. Deze klankbordgroep blijft actief gedurende de duur van de opvang.
Gedurende de participatie wordt duidelijk hoe de buurt met dit plan om gaat en hoe groot de backyard is. De plannen zijn vergevorderd, dit gaat vast wel door. De planning is dat in het vierde kwartaal 2024 de vergunningsaanvraag- en bezwaarperiode aanvangt.
Levert het veel op?
Koninklijke Horeca Nederland heeft een website over het onderwerp want hotels zijn prachtplekken om compacte groepen op te vangen. € 75 per nacht inclusief eten plus kosten is de vergoeding die een hotel krijgt voor asielopvang. Het is niet dat je hotel er de klapper mee maakt die je door je pensioengat helpt.
Opgeteld is het ook niet de 6 miljoen die de Stentor uitrekent. Personeelskosten, housekeeping, inrichting gaat vooraf en deze 33 kamers zijn ook nog uit de verhuur gehaald. Haters weten het wel maar cijfers vertellen een ander verhaal. Wijselijk geven noch COA noch directie hier inzicht in.
Het hotel is sinds 2017 in handen van Janette Sybrandy en Wim Snellaars. De Van Tweel Groep bouwde het in 1999 op het terrein van het Bosbad.
Brief aan de buurt
Omwonenden zijn zaterdag per brief geïnformeerd, ruim voordat het nieuws door de gemeente naar buiten gebracht werd.
Er is De Heerlickheijd wat aan gelegen het netjes te doen. zij wilden de buurt er niet mee overvallen.
Telefonische vragen worden door de directie niet beantwoord. We hebben een mail gestuurd en komen later terug met de antwoorden. Dat is dit artikel geworden.
foto: heerlickheijd van ermelo
Ontdek meer van DE ERMELOSCHE COURANT - Wij zijn Ermelo
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.