Oogstfeest Horst & Telgt 2023

Het Oogstfeest is als alle jaren en het is superleuk. Staan rechts de mensen uit de buurt met een biertje, links achterin ploegen hobbytrekkermannen het land van Eibert Kuiper om, scheelt hem ook weer. Op de markt koop je je handgebreide geitenwollensokken voor de nieuwe winter (10tje per stuk dit jaar) en overal zie je lokale ondernemers meehelpen, verkopen en de sfeer verhogen. Zoals altijd goed geregeld, het Oogstfeest mag er zijn.

De tweedeling van oude ambachten en nieuwe zaken maakt het oogstfeest interessant. Er staan ééncylindermachientjes uit 1939 een wastobbe te draaien, achterop wordt met een lompe trekker en een vierschaartje de grond bewerkt maar er zijn ook mannen die al die grond met een tweeschaar te lijf gaan. Uiteindelijk zitten ze allemaal met een stoffertje de ploeg schoon te maken en wandelen daarna naar hún verdiende biertje. Het publiek loopt ook naar de nieuwe tractoren, kijkt eens hoe De Oude Meul suikerspinnen maakt. Iemand verkoopt schapenvellen, een ander maakt klompen, van Bentum verkoopt brood, Music Support zette de tent neer en het Zomernest regelt de patat. Samenwerken en Telgt & Horst op de kaart zetten lukt de organisatie jaar na jaar.

De trekkermannen kennen hun ambacht en vinden daar wat van. Als in juli het graan gemaaid werd op het land van Hartger van Diest in de Telgtereng, hij verbouwt het de afgelopen jaren voor de stichting en je ziet hoe het gaat op een foto hieronder, komen ze samen met hun spullen en ervaringen. Het moet ambachtelijk en dat blijft het ook. De oude dorsmachine van Wouter Timmer stond tijdens het Oogstfeest midden op het terrein te shinen en balen stro te maken. Twee koetjes lagen rustig aan een eg te kieken. Dat we van het land en van machines houden is overal duidelijk, het megaspringkussen had niet voor niets de vorm van een F150. Munten koop je voor € 2,50, je neemt je biertje mee en steekt her en der een hand omhoog en maakt een praatje. Wij zouden het niet willen missen.

Het Oogstfeest bestaat sinds 2001 en begon als een eenmalige aardigheid maar iedereen vindt het leuk en dus werd het groter en groter. Tegenwoordig is het een hoogtepunt in het jaar en je kunt intussen mooi het verschil zien tussen Ermeloërs en Horst & Telgters. Tegelijk is het, in de woorden van Eibert Kuiper, een reünie van Horst, Telgt en Ermelo.