De samenleving gaf er een label aan, PTSS. Heb je dat, een post-traumatische stressstoornis, dan bepaalt het een groot deel van je leven. Unifil-militairen, de VN-missie in Bosnië. Zulke voorbeelden kennen we. Jaren later melden mensen zich nog aan voor behandeling.
Kreeg je in Kyev een drone op je dak, weet je niet hoe het met je familie gaat en of ze nog leven? Zat je nachtenlang in schuilkelders omdat de volgende grootste raketaanval ooit op je af gestuurd werd? Trauma’s die lang leven.
Niet alleen Oekraïners hebben er mee te maken. Vraag Somaliërs, Ethiopiërs, Eritreeërs of Koerden er maar eens om. Komt een helikopter over dan duiken ze in elkaar. Wethouder Hamstra vertelde: “Ik ken het van de voetbal, er kwam er eentje over en onze teamgenoot zat opeens in de struiken.”
Succesvol opgenomen in de Nederlandse samenleving met een baan van 4.000 per maand en een groot netwerk, komt er bij mensen opeens een herinnering boven doordat ze ergens zijn, iets meemaken zoals een huisje in het bos of een donker pad. De paniek kan enorm zijn. Wij die dat nooit meemaakten hebben geen idee.
De samenwerkende gemeenten in de regio, van Aalten tot Ermelo en van De Oude IJsselstreek tot Voorst en Apeldoorn zetten met elkaar voor Oekraïense vluchtelingen een speciale hulplocatie in Ermelo op voor zo’n 15 vluchtelingen die baat hebben bij traumazorg.
Burgemeester van Daalen: “Ermelo kent dit werk, we weten hoe we het aanpakken, de samenleving is er ook aan gewend, we kunnen dit”. Op de zorglocatie komt 24/7 zorg en begeleiding. De fysieke locatie wordt nog gezocht.
Deze afspraak maakt mogelijk dat er noodzakelijke aandacht komt voor dergelijke traumazorg. Inbedden, behandelen en do-able helpen maken. Door de hulp te centraliseren is er overzicht en kan er beleid gevoerd worden. Kunnen mensen weer zonder deze specialistische hulp, dan keren ze terug naar de gemeente van herkomst.
Ontdek meer van DE ERMELOSCHE COURANT - Wij zijn Ermelo
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.