Progressief Ermelo, VVD, SGP en HEE22 hebben schriftelijke vragen aan het college gesteld omdat het aanbod van woningbouwprogramma’s in Ermelo opdroogt.
Dat is apart want de coalitie spreekt vaak over woningbouw en de plannen die gerealiseerd zijn. Feit is dat woningbouw op Calluna en Balverszaal nog lang niet bedacht is, terwijl het een open doekje had kunnen zijn. Dit kunnen we het huidige college echter niet verwijten maar het is wél onhandig dat het twee jaar geleden niet gelijk opgepakt is.De plannen voor grootschalige woningbouw die voor de Pasen gepresenteerd zouden worden zijn ook niet op tijd openbaar gemaakt.
Evelien Kars (Progressief Ermelo): “Het huidige College (EenErmelo, CDA en ChristenUnie) roept constant dat woningbouw de hoogste prioriteit heeft, maar in de praktijk blijft het bij woorden en zijn er geen daden. Dat is zorgelijk. Alle woningbouwinitiatieven vanuit de vorige raadsperiode zijn ondertussen in gang gezet of uitgevoerd, maar nieuwe plannen blijven uit.”
“Diverse opdrachten met betrekking tot woningbouw die via moties opgedragen zijn aan het college moeten nog uitgevoerd worden en liggen te lang op de plank. Kleine plannen vinden wel doorgang, maar waar blijft de grootschalige woningbouw?” vraagt Pieter Stam (SGP) zich af. “Dit was een unanieme wens van de raad.”
“De doorstroming stagneert volledig”, duidt Han Wilhelm (HEE22) de situatie in de Ermelose woningmarkt. Gert Jan Brouwer (VVD) voegt daaraan toe: “Er worden tonnen uitgegeven aan onderzoeken maar er gebeurt verder niets.” Brouwer heeft daar gelijk in, zelfs de wijze waarop bij EFC een hek blijvend rechtop gezet wordt laat Ermelo extern onderzoeken. Het heeft geen daadkracht.
Moties worden niet uitgevoerd
De enthousiaste moties uit de Kadernota rondom woningbouw zijn niet geëffectueerd. Van Voorlichting ontving deze krant een staatje waaruit blijkt dat de door EenErmelo geroemde enthousiasmeringsmotie van 2,5 ton pas in mei 2024 een beetje aandacht gaat krijgen. De gemeente kon ons verder nog niet vertellen hoe het staat met al die andere Kadernota-moties, de evaluatie daarvan vindt plaats tijdens de Kadernota van 2024.
Deze traagheid in processen, of de veelheid aan taken, brengt veel niet verder en de woningbouw evenmin. Ook wij stellen vragen aan de politiek over wat voor een effect een motie dan wel heeft en of het een probaat middel is om invloed om te zetten in actie. (Qua invloed: iedereen was al vergeten dat het grote nieuwbouwplan niet op tijd gepresenteerd is.)
Ermelo schiet niet op
EenErmelo vindt vanuit de coalitie dat ze in juni 2023 een bijdrage hebben geleverd met die Kadernota-motie maar ze doet er verder niets mee. Als zo’n bijdrage niet verwerkt en uitgevoerd wordt binnen een redelijke termijn kan je concluderen dat je motie niet helpt en er onvoldoende snelheid zit in het gemeentehuis.
Je kunt je ook afvragen of een motie genegeerd wordt maar er is geen controlemechanisme dat maandelijks checkt of moties uitgevoerd worden. Het onderliggende effect ervan is, en dat is al enkele jaren een pijnpunt, dat Ermelo niet opschiet.
De plannen zelf en de goede intenties van het hoogste bestuursorgaan brengen de boel niet op tijd in gang. De omliggende gemeenten bouwen zich mooie wijken, interessante rondwegen en bieden daardoor hun inwoners meer dan Ermelo nu blijkt te kunnen.
De oppositie wil vooruit. Evelien Kars: “Gezien de maatschappelijke urgentie verwachten de oppositiepartijen op korte termijn reactie en invulling van het college. Er is daadkracht geboden. Jongeren, ouderen, alleenstaanden en starters mogen van ons als raad verwachten dat we alles op alles zetten voor snelle nieuwe woningen”.
Het College antwoordt doorgaans binnen enkele maanden.