PE: Behoud de bomen op de Markt

Sinds afgelopen zaterdag gaat Progressief Ermelo er vol voor: “Behoud de bomen op de Markt! Denk na over de parkeerplaatsen en over de noodzaak ervan”.

Het regende pijpenstelen toen de mensen in hun rode jacks op de Markt aankwamen om met de inwoners van Ermelo te praten over de plannen van het gemeentebestuur. Het College wil de resterende bomen op de Markt, zo’n vijftig, vervangen door parkeerplaatsen, zoals ooit besloten in een overeenkomst met omliggende ondernemers

PE is wat aan de late kant, maar dat is Plan Markt 2.0 ook en je kunt je pas warmen als er vuur is. Dat deed PE dit weekend met verve en omdat ze op de kale Markt, ondanks de 50 bomen nu al niet een plek waar je heel lang wilt zijn, wat mensen hebben gemist is er ook een petitie en een Facebook-poll.

De Facebook-poll heeft op het moment van schrijven rond de 100 reacties waarvan 100% wil dat de bomen bewaard blijven en anderen erbij gezet hebben dat vijf miljoen veel van het goede is. De petitie genereerde zo’n zestig reacties, logischerwijs allemaal dat de bomen moeten blijven.

Beetje mager

De reacties zijn dun, het boeit niet of men weet niet maar honderd stemmen leggen geen gewicht in de schaal. Als Progressief Ermelo de kap wil voorkomen moet er ergens een hoge hoed vandaan komen.

Rob Onderweegs, fractieondersteuner: “Het beeld zaterdag was dat het juist veel mensen boeide. Tientallen die er speciaal voor naar de Markt kwamen. Maar hoe representatief is dat…? We kregen echt veel bijval en bijna iedereen die we het verhaal mochten uitleggen, tekende de (papieren, red.) petitie.”

Wat zegt de Raad?

De verhoudingen in de Raad zijn helder: de coalitie heeft de meerderheid. Als iedereen aanwezig is kunnen ze het met elkaar door laten gaan. EenErmelo roept af en toe op instagram dat ze er gedachten over hebben maar die zijn zo geformuleerd dat je er nog alle kanten mee op kunt. Van CU en CDA hebben we niets gehoord. Vermoedelijk kiest de Raad na enig gestommel voor een uitgave van vijf miljoen en de kap van 50 bomen.