Het College van B&W gaat de Raad niet voorstellen om een Verklaring Van Geen Bedenkingen (VVGB) te geven aan Tomassen Duck-To en de provincie is bezig om de natuurvergunning in te trekken.
“De ruimtelijke onderbouwing biedt onvoldoende inzicht in de ruimtelijke effecten, zoals geluid- en geurhinder, en er is geen zwaarwegend maatschappelijk belang om van het bestemmingsplan af te wijken” schrijft de gemeente.
Tomassen had de gelegenheid om een vergunning aan te vragen maar aan de aanvraag ontbrak steeds wat. Er is veel nagevraagd en geïnformeerd. “Meer dan normaal” zegt wethouder Tigchelaar. Hij ziet het, ondanks een metersdik dossier, als een vergunningsaanvraag zoals alle andere en deze was niet goed.
In juni waren de stukken uiteindelijk binnen waarna de de beoordeling begon. Die pakte niet goed uit voor Tomassen, de gemeente wijst de aanvraag af want ondeugdelijk. Een Verklaring van Geen Bezwaar heeft dan ook niet zoveel zin meer en daarom adviseert het College die niet te af te geven. Vanaf december debatteert de Raad erover in verschillende sessies.
Het zijn stappen in een wettelijk geregeld proces. Als de Raad het advies overneemt volgt een zienswijzeperiode van zes weken. Zienswijzen worden gebundeld in een Zienswijzenota en beoordeeld door het College. Daarna krijgt de Raad een voorstel voor zich. Je kunt er van uit gaan dat de zomer dan al aangebroken is.
Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen van deze beslissing zijn. Zienswijzen hebben de neiging zich te bemoeien met besluiten en adviezen, die daardoor veranderen. In ieder geval richt de zienswijze zich op het advies om de VVGB niet af te geven. De vergunningaanvraag zelf is al afgewezen en komt niet in gewijzigde vorm terug.
Provincie Gelderland sleutelt ook nog eens aan de natuurvergunning. Wordt die ingetrokken dan ontstaat voor de bedrijfsvoering weer een andere situatie. Wellicht is het daarom dat Tomassen Duck-To zich stil houdt, al krijgen we signalen dat er gelobbyed wordt.
Hoe is het intussen met die Letter of Intent (LOI) waarin Tomassen en gemeente afspraken maakten om te komen tot een vergunningsaanvraag? De gemeente heeft zich aan haar inspanningsverplichting gehouden want zo zegt Tigchelaar: “In die brief staat niet dat de vergunning zelf geregeld zou worden. Hun aanvraag was niet goed.”
“In de LOI zijn afspraken gemaakt tussen de gemeente en het bedrijf en is de intentie uitgesproken dat de gemeente zich inspant voor vergunningverlening. Dat is ook gebeurd. Het bedrijf heeft tijdig een gewijzigde aanvraag ingediend.”
“Op basis van de ingediende stukken kan niet worden vastgesteld dat er sprake is van een goede ruimtelijke onderbouwing en dat de bedrijfsactiviteiten die in strijd zijn met het bestemmingsplan ruimtelijke gezien aanvaardbaar zijn.”
Vandaar het voorstel aan de raad om geen VVGB af te geven. “De gemeente kan hierdoor geen verdere uitvoering geven aan haar inspanningsverplichting om de gevraagde vergunning te verlenen.”
Tomassen Duck-To is direct na het nemen van de beslissing geïnformeerd. Of en welke gevolgen dit voor het bedrijf heeft zal later blijken. Op 19 december vervalt bovendien een dwangsom van een half miljoen.
Daarmee is Ermelo er nog niet vanaf. Er komt ongetwijfeld een zienswijze van Tomassen en zij kunnen dan weer in beroep gaan bij de Raad van State, iets dat rondom de invordering van de dwangsommen ook kan plaatsvinden, het gaat om nogal wat geld immers.
Als de gemeente op de huidige onvergunde situatie handhaaft wordt het spannend want er staat nogal wat zonder dat het geregeld is. Van luchtwasser tot loods op de verkeerde plaats en te hoge opslagplekken.
“We zien wel wat er dan gebeurt” constateert Burgemeester van Daalen droogjes.
Het verhaal over Tomassen Duck-To is langer dan het nieuws van vandaag. Wij schreven er de afgelopen jaren van alles over. Klik om het terug te lezen op deze link.
Ontdek meer van DE ERMELOSCHE COURANT - Wij zijn Ermelo
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.