Er gebeurde iets geks vorige week. De gemeente maakte een fout en stuurde stukken aan de pers zonder de geheimgehouden opmerkingen van haar eigen juridische medewerkers weg te halen.
In een dorpje als Ermelo is het niet altijd makkelijk om op zoiets kritiek te hebben maar het komt vaker voor, er valt mee te leven. Er komt een correctie en die accepteer je, want je wilt met elkaar verder.
Vanmorgen leek de Stentor met elkaar niet verder te willen. In een vet aangezet artikel verhaalde Gep Leeflang over ‘Schokkend’ handelen van de gemeente in het dossier Tomassen.
De inspiratie kwam uit het Stentor-artikel van maandag over die verkeerde informatie en vermoedelijk ook uit de bijdrage van VVD raadslid Gert-Jan Brouwer die in de raad van 24 april een interpellatiedebat aankondigde voor de Raadsvergadering van mei.
Brouwer zegt terecht dat je zorgvuldig moet omgaan met geheimhouding en dat dit niet kan. Leeflang van de Stentor dikt het vervolgens op maar het gesprek in de Raad zat in het agendapunt “Vragen en Opmerkingen”. Dat is niet de plek voor diepgaande discussies dus werd de klacht aangehoord en doorgezet naar later.
Zo werkt zo’n vergadering immers, er zitten van die momenten in waarover je wat langer na moet denken.
Van het hele verhaal begrijpen we intussen ook niets meer, laat dat duidelijk zijn. We proberen de lijn in de gaten te houden en vertrouwen mensen tot het tegendeel bewezen is. Tegelijk vragen we ons af of het zin heeft om een demissionaire wethouder klem te zetten.
Maar ja. We weten dat het Waterschap wacht op de uitkomsten van een na 1 maart door de gemeente bij Tomassen uitgezette uitgebreide vraag om meer documenten. “Gemeente Ermelo werkt aan een integraal aanvullingsverzoek aan Tomassen voor de ingediende vergunningsaanvraag”. Gedateerd 12 april 2024. De Raad heeft gezegd dat alles op 1 maart binnen moest zijn en anders klaar. We horen er niemand over.
We horen ergens anders ook dat er gewerkt wordt aan een integraal aanvullingsverzoek, er ontbreekt meer in de 1 maart documentenstapel. Dat is niet volgens afspraak maar ook hiervan is niemand zeker dus we laten ons graag bijpraten.
Tomassen zou op 1 maart alles ingeleverd hebben. Blijkbaar is dat niet het geval. Daardoor activeert vanzelf de motie van de Raad “Indien Tomassen Duck To B.V niet uiterlijk op 1 maart 2024 heeft voldaan aan de verplichting tot informatieverstrekking, waarbij vervolgens gehandhaafd zal worden op grond van de bestaande vergunning.”
Juristen omschrijven het als volgt: “Een ontvankelijke aanvraag is een aanvraag die voldoet aan alle wettelijke vereisten voor het in behandeling nemen ervan en/of voldoende informatie bevat voor de beoordeling ervan of het voorbereiden van een beschikking”.
Geef nou eens antwoord!
Het dossier Tomassen vraagt om antwoorden, dat is duidelijk. Tomassen doet er goed aan te gaan praten en te vertellen wat hun positie is. De gemeente kan eens antwoorden op de vraag waarom Tomassen meer ruimte krijgt dan andere ondernemers.
Als de Raad een motie aanneemt met 1 maart als deadline kan niemand op 12 april wachten op een uitgebreide informatievraag. Zijn er ooit toezeggingen gedaan aan Tomassen waardoor drie opeenvolgende colleges zich in bochten wringen om hen te faciliteren?
Nu wordt alles juridisch opgelost en vliegen de dwangsommen om ieders oren. Geeft de gemeente antwoord op deze drie vragen dan is Ermelo controleerbaar en handhaafbaar uit de brand en kan het dorp verder zonder de stress van weer een opruiend artikel in een of andere krant.
Gezien de pogingen van het college om het te fixen en de pogingen van de media om achter de waarheid te komen is het allemaal veel complexer dan een antwoord te geven op deze drie vragen. Daar kan echter wel mee begonnen worden.