Als er niet hard ingegrepen wordt gaat Sportbedrijf Interactie financieel onderuit. De prognose is dat het tekort in 2024 oploopt naar 9 ton. Een boekhoudkundig winstje in 2023 was er slechts door een eenmalige mazzel, anders was toen al rood geschreven.
De man die de prognose van het tekort initieerde, interim-directeur Wilfried Bruijnzeels, werd afgelopen week wegens verschil van inzicht door de Raad van Commissarissen buiten de deur gezet.
Bruijnzeels deed, samen met de controller en accountant, onderzoek naar de financiële ontwikkelingen van Interactie. Hun conclusie is dat over de 1° zes maanden van 2024 sprake is van een tekort van circa € 399.000 en dat het tekort voor het gehele jaar oploopt naar een bedrag van zo’n € 833.000. Voor het eerst dat er vanuit Interactie een geluid komt.
Positief is dat enthousiast personeel Ermelo en de schoolsport op een veel betere manier dan vroeger aan het bewegen krijgt. Interactie Sport vergroot de samenhang, het plezier en de integratie. De cultuursector past er echter minder goed bij.
Niet aanspreekbaar
Interactie Sportbedrijf Ermelo BV kreeg de ruimte om zijn eigen ding te doen. De gemeente zette het sportbedrijf op en liet los. De opdracht van de gemeente aan Interactie was goed geformuleerd, al had die geactualiseerd kunnen zijn staat in het onderzoeksrapport van Galan van een paar weken geleden.
De Raad van Commissarissen van Interactie volgt zijn eigen koers, zit er dicht op maar doet weinig met de signalen uit het dorp. Waarom zagen zij het niet aankomen?
De eerste directeur, Mark Broere, verdween plotseling in juli . De interim daarna wordt drie maanden later weggezet. Niemand kan bij die bv ingrijpen maar de gemeente is de betaler. Zo is het wél geregeld.
Wishful
Maak je in een jaar een ton verlies op de horeca dan doe je het niet goed. De signalen waren er maar actie werd geweigerd. De bv doet zijn eigen ding, of je dat nou leuk vindt of niet.
Bezoekers denken er iets anders over. AIs de horeca na je wedstrijd of film gesloten is of niet bij je verwachting aansluit dan kost het maar die ton want de gast komt niet meer terug.
De signalen waren er, Interactie kwam niet in beweging. Ondertussen vliegen hun eigen kosten de pan uit en aan de crediteurenpost te zien moet er ook nog wat betaald worden.
Verhuizen is duur
Een verhuizing of verandering kost altijd geld. De Zaak van Ermelo moest ooit verhuizen naar Veldwijk toen de oude Albert Heijn gesloopt werd, dat werd een bar jaar. De bloemenwinkel verplaatste zich naar een andere plek in het centrum en kreeg vervolgens te weinig klanten.
Het heeft tijd nodig, ook als je een zwembad verhuist en de recreatie eruit haalt. Het duurt even voor ze weer komen. Rond de bouw was het verhaal al niet goed, mensen weken uit. Huurders vertrokken en leveranciers klagen.
Met “bier en bitterballen!” maak je omzet. Aardig zijn en aanvoelen wat de behoefte is helpt ook enorm. Kan je niet willen maar dan ligt de rekening een paar jaar lang op de mat bij de financier. Als die het er voor over heeft is het een principe en mag het geld kosten maar zet het dan in de begroting.
Te luxe
De uitgaven zijn hoog. Er werken 33 mensen. Alleen aan automatisering betaalden ze in 2023 al 175K (specificatie ontbreekt). De dagelijkse ICT zit bovendien in de kantoorkosten verstopt en was ook al te duur. Inkoop van diensten uit een verre regio brengt ook met zich mee dat reiskosten hoger zijn dan de opbrengst van de verrichte arbeid.
Inkoopkosten horeca, bemensing, voorraden die niet bijgehouden worden, te weinig klanten en bezoekers lezen we in het accountantsverslag. Te weinig omzet en te lage marges. Te weinig zaalverhuur. Het zijn van die dingen waarop enthousiaste horecaondernemers failliet gaan. Inhuur van ervaring, en die was beschikbaar, had een wereld gescheeld. Het mocht echter niet uit Ermelo komen.
Het stapelt ongemakkelijk hard op.
Taskforce, nu ingrijpen
Er is na verschijning van het onderzoeksrapport van Galan door het college een taskforce in het leven geroepen om zowel de begroting sluitend en reëel te krijgen als om het doel en nut van Interactie juist te benoemen. Die taskforce (bestaande uit ambtenaren van gemeente en Meerzicht) gaat adviezen geven aan een begeleidingsgroep. Vrijwel direct moet de taakgroep het zonder de directeur van Interactie stellen.
Deze route oogt traag. Taskforce > begeleidingsgroep > er is geen directie > actie. Met 90k verlies per maand moet je sneller zijn. De conclusie valt te trekken dat Ermelo tot maart komend jaar nog eens een half miljoen extra kwijt is aan Interactie. Los van het verlies.
Autonome BV
Moest het werkelijk een BV op afstand worden? Vraag het de helden van vroeger, die de sporthallen beheerden, en ze zeggen nee. Schaalvergroting, moderne tijden, adviezen van buiten, soms ga je op je gezicht. Een kwartiermaker met een hoogjuichende visie, die directeur werd in zijn eigen project. Moet je niet willen maar het gebeurde.
Het college ziet de bui hangen en gaat vermoedelijk de schuld krijgen. Is dat terecht? De eerste vraag is waarom die constructie zo gebouwd is dat de gemeente na oprichting van de bv alle controle kwijt is. Wie heeft het bedacht en waarom gingen de colleges uit 2017 en 2018 daarmee akkoord?
Het college heeft een bijzondere aandeelhoudersvergadering aangevraagd bij de RvC, vertelde de burgemeester op het persmoment. Zij weten nu nog niet waarom de interimmer weg is en gaan relevante informatie ophalen.
Nauwelijks grip
Wij worstelen al een tijd met Interactie. Data boven water krijgen bleek een langdurig proces. Je wilt de onderbuik niet teveel ruimte geven en zeker als iemand bewonderd wordt liggen er drempels.
Dat die directeur in juli vertrok was voor ons het haakje om aan te trekken. Hadden wij er vorig jaar over geschreven dan was er geen voedingsbodem of urgentie geweest en was het artikel in de bak beland.
Haakjes zijn nodig om verder te komen. Zag het bestuur ze niet? Dure vergissing. Bert Visser van Progressief Ermelo heeft ze in november ’23 wél opgemerkt en stelde vragen waarop het college in februari dit jaar een extern onderzoek startte. Vier maanden zat er tussen de vraag van Visser en de start van het onderzoek. Niemand wist het maar in die tijd liep Interactie al tegen de 4 ton verlies.
Het onderzoek kwam afgelopen september naar buiten. Het sprak over kansen, maar ook over het effect van de governance, de organisatiestructuur. De jaarcijfers en het doorkijkje van de accountant blijken een luidere alarmbel. Iedereen is nu wel aan.
”Puinruimen. Balen”
In 2022 trad het huidige college aan, de rekening van 2023 moest toen nog komen. Erfenissen kan je weigeren maar dat is dit college niet gegeven, zij mogen het opruimen.
Controle uitoefenen is een taak. De behoefte aan autonomie van de bv is verklaarbaar maar deze constructie is overdreven. Een gemeente die als opdrachtgever 100% van de aandelen heeft en een aandeelhoudersvergadering moet aanvragen om van de hoed en de rand te weten is altijd te laat.
Het werkt zo niet in een dorp. Misschien kom je er in de stad mee weg maar hier heerst, naast de ergernis over de autonomie en het deurdonderen, ook een cultuurprobleem. Ermelo wil graag dat je luistert. Niks corporate en governance. Misschien hadden de gemeentebesturen dat destijds ook niet door.
Interactie is fijn voor de sport en het is voor alles beter dat het blijft. De horeca, de cultuur en het Huis van Ermelo verdienen beter en de algemene reserve wordt ongelukkig van deze tekorten. Of de gekozen oplossing met de taskforce werkt gaan we zien. Toen de taskforce aantrad zat er nog een directeur.
De vacature voor een nieuwe staat al enkele maanden open. We hebben geen idee van de stand van zaken maar wellicht is het ontslag van een tussenpaus niet zo spannend als je weet dat er een opvolger klaar staat.
Is de 9 ton plus dan de prijs van de cultuurclash?
foto mariska haaima
Ontdek meer van DE ERMELOSCHE COURANT - Wij zijn Ermelo
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.