START MET BRIDGE

Wat is bridge?

Bridge is… 
een denksport. Je speelt het met speelkaarten en daardoor lijkt het op andere kaartspelletjes, zoals klaverjassen en boerenbridge

 

Hoe speel je het? 
Bridge speel je altijd met een partner. Je speelt twee tegen twee, dus je zit met zijn vieren aan tafel. Iedereen krijgt 13 kaarten, waarna het spel begint. Dat bestaat uit twee delen.
Eerst ga je biedenDat betekent dat je met speciale biedkaarten aan je partner kunt vertellen wat voor kaarten je ongeveer hebt. Zo kom je erachter of je samen goede kaarten hebt. Door te bieden bepaal je ook hoeveel slagen iedereen moet maken en welke kleur troef is.
Daarna ga je spelen. Dat gaat dus in slagen: iedereen legt een kaart op tafel, en de hoogste kaart wint de slag. De leider moet proberen minstens zoveel slagen te halen als hij heeft geboden. De tegenstanders proberen dit te voorkomen door zelf veel slagen te winnen.

Eén spelletje bridge is klaar na ongeveer 8 minuten. Als je een paar spelletjes hebt gehad ga je naar een andere tafel met andere tegenstanders. Je komt dus veel mensen tegen. Dat maakt bridge een heel gezellig spel.

 

Denksport 

Maar waarom noemen we bridge nou een denksport? Dat heeft te maken met het uitdelen van de kaarten. De kaarten worden na ieder spel namelijk in dezelfde verdeling opgeborgen. Andere paren gaan daarna precies hetzelfde spel spelen. Je kunt dus slechte kaarten krijgen, maar aan andere tafels krijgen ze die kaarten ook! En met die tafels wordt jouw score vergeleken. Het gaat er dus niet om of je goede of een slechte kaarten krijgt, maar om wat je ermee doet.

Bij bridge hoef je dus geen geluk te hebben om goed te scoren. Maar als je wilt winnen, moet je het ook zelf doen! Dat maakt bridge een uitdaging. Natuurlijk moet je bij andere kaartspellen ook goed nadenken, tellen en weten welke kaarten gespeeld zijn; anders win je nooit. Maar met slechte kaarten heb je geen kans. Zo niet in bridge. In bridge maak je je eigen kansen!

 

Waarom gaan bridgen? 

Bridge is een soort grote puzzel: je moet goed nadenken, je concentreren en samenwerken. Maar je speelt het altijd met andere mensen! Soms speel je zelfs met een heel team. Bij een toernooi worden je resultaten vergeleken met alle andere spelers. Dit geeft een extra dimensie aan het spel omdat je op het eind van een toernooi pas weet of je op een spel goed scoort of niet. Bridgen is leerzaam, leuk, gezellig en je hebt altijd gesprekstof over het spel.

 

Bridgecursus 

In september starten we weer met een beginnerscursus door een gediplomeerd bridgedocent.

Aanmelden of vragen:

Nelly.michon@gmail.com

06 49692010

https://10068.bridge.nl/