Sinds de uitspraak van de Raad van State in december is niets meer zeker. Ton Brouwer werkt professioneel aan het stikstofprobleem en sprak op 26 maart in de gemeenteraad. ‘Ga eerst maar eens wat doen aan natuurherstel, bewijs dat natuur terugkeert en dan mag je misschien weer wat.’ De afgelopen twintig jaar heeft Nederland vooral zijn best gedaan om gaatjes in de regelgeving te benutten. Sinds december is duidelijk dat je moet bewijzen dat het werkt ook.
Door de rechterlijke uitspraak staan woningbouwplannen overal in het land onder spanning want de kans is reëel dat het nog jaren duurt voor er op korte afstand van natuurgebieden gebouwd of ondernomen kan worden.
Gelderland gaat vermoedelijk een 500 meter zône instellen om de stokstofdruk op natuurgebieden te verminderen. ‘Stikstofuitstoot is niet lineair, het gaat pluimsgewijs en is afhankelijk van de wind’ brengen tegenstanders er tegen in. Veel besturen in het land gaan die knoop nu doorhakken, eventueel gecorrigeerd door de rechter.
Maandag 31 maart wordt in Ermelo een ingelaste raadsvergadering over dit onderwerp gehouden en als gast schuift Peter Drenth, gedeputeerde van de provincie Gelderland, aan. Hij zal een uur blijven, het wordt een officiële raadsvergadering “zodat het instrumentarium me geheel ter beschikking staat”, reageert Henri Luitjes (EenErmelo). Hij initieerde de afgelopen raadsvergadering een motie waarin de provincie opgeroepen wordt rekening te houden met woningbouwplannen en de boel niet klem te zetten.
Een interessante avond die volgens het protocol verwerkt zal worden, met sprekers in termijnen. De gemeente zag blijkbaar ergens een gaatje in de agenda van Peter Drenth en heeft supersnel gereageerd om uitvoering te geven aan de motie.
GEUS
Woensdag ging het al over GEUS (Garderen, Elspeet, Uddel, Speuld), een gebied dat als agrarische enclave een uitzondering krijgt op de stikstofnormen. Het GEUS-plan is door buurtgenoten in samenwerking met de gemeenten en provincie door allerlei partijen, waaronder veel vrijwilligers uit de buurt, opgezet. De betrokken gemeenten stellen deze weken het ontwerp vast maar ook daar haalt de realiteit de tijd in. Ging het eerder nog over 42% reductie van stikstof, nu praat men over getallen tot 70%.
Zoveel verminderen lukt misschien alleen door hele sectoren op te heffen. De kalverhouderij staat al een tijdje onder druk, veel ondernemers stoppen maar dat levert de reguliere melkveehouderij een probleem op. Net zoals bij kippen is de helft van het nageslacht mannelijk. Met hanen kan je niet zoveel dus die worden massaal doorgedraaid.
Stierkalveren gingen altijd naar de kalverhouders voor de mesterij en dan bij Van Drie de productie in. Stoppen er teveel kalverhouders dan stroopt de keten op. Bij kippen is de oplossing simpel, geen hanen in je koppel. In de melkveehouderij gaat dat niet zo makkelijk.
Voor reguliere extensieve veehouders is in het GEUS-gebied wellicht nog plek maar je wilt ook niet dat het gebied een reservaat wordt. Eefje Meihuizen-Kuyt uit Leuvenum liet in de raadsvergadering indruk achter. Ze is melkveehouder op Landgoed Leuvenum en had zich pas die avond als inspreker aangemeld. Aan het einde van haar bijdrage leek het erop dat raadsleden in een volgende vergadering over enkele weken alleen nog maar met haar willen praten.
Ze schetste met realiteitszin de uitdagingen waar de sector in het gebied voor staat, was helder over de uitdagingen en reëel over de te verwachten maatregelen maar was ook positief, als je wilt dat een plan slaagt dan kan het ook slagen.
De raadsvergadering met Peter Drenth van 31 maart is te volgen via de website ermelo.nl/kijkmee, iedereen is ook op de publieke tribune welkom in het Huis van Ermelo.
Een Nieuwsuuruitzending van 27 maart is terug te kijken bij de NPO, Eefje Meihuizen uit Leuvenum zat ook daar in.
Ontdek meer van DE ERMELOSCHE COURANT - Wij zijn Ermelo
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.