Theo Bunjes, oud-burgemeester van Ermelo, onverwacht overleden

Op 10 januari tijdens de Nieuwjaarsreceptie van Ermelo keek ik nog naar Theo Bunjes die in een ruim blauw pak voorbij liep. Niets wees erop dat hij vier dagen later zou overlijden.

Theo Bunjes was de tweede burgemeester van zelfstandig Ermelo, na Ernst Veen. Bunjes kwam van Zeeland en had een bestuurlijke carrière die hem via Waddinxveen, Langbroek en Cothen, Vinkeveen en Waverveen in Ermelo deed belanden. Hij was burgemeester van 1989 tot en met zijn pensioen in 2000.

Een aardige man, een historicus met voorkeur voor lokale geschiedenis. Van zijn burgemeesterschap is – voor hem helaas – met name overgebleven dat asielzoekers in Ermelo werden opgevangen op de hei in Ermelo in een week waarin het net zo hard regende als in januari van dit jaar. Modder, lekkende tenten en kleumende mensen bepaalden het beeld dat het land van Ermelo kreeg, ondanks dat Theo Bunjes er met zijn wethouders weinig aan kon doen. Bunjes destijds (in Trouw): “Elk niet verhard terrein wordt een modderpoel als het vier dagen achter elkaar regent. Als er een heerlijk herfstzonnetje had geschenen, had het kamp best wat langer kunnen blijven staan. Maar halverwege de week hebben we tegen elkaar gezegd: dit kan eigenlijk niet langer.” Het was een kort moment van ellende, velen zullen zich de beelden van de vluchtelingenopvang langs de A28 beter herinneren, die barakken hebben langer gestaan.

Tijdens de ambtsperiode van Bunjes liep het dorp door, het bevestigde zichzelf, een tijd van uitbouwen. Om de man in zijn tijd te zetten: Hugo van der Wel was nog lange tijd voorzitter van de Oranjevereniging, DVS’33 voetbalde in West 1 2C en eindigde eens als tweede. Jeugd- en jongerenwerk Plaza en Stichting Mens-en-Werk betrokken hun locatie aan het Raadhuisplein, Snackbar de Halte werd bestierd door Otto. Het CDA had nog 65% van de stemmen, Molen De Koe brandde af tijdens een enorme onweersbui op 30 augustus 1990. In 1998 en 1999 rolden raad, college en organisatie rollebollend over straat met als gevolg een interventie van Rijnconsult, waar nog wel eens op teruggekeken wordt. Op de foto (met dank aan Bart vd Knaap die hem in december 2020 op Facebook zette) Theo Bunjes te midden van Raad en College.

Bunjes schreef in 2022 ter gelegenheid van Ermelo 50 een voordracht voor de Ermelose Oudheidkundige Vereniging, die hier terug te lezen is: https://ov-ermeloo.nl/images/pdf/lezingen/Gemeente_Ermelo_50_jaar.pdf