Op 1 april oordeelde de rechter in Arnhem dat het college juist heeft gehandeld door een dwangsom in te vorderen. Tomassen was naar de rechter gegaan omdat de gemeente in januari 2024 het verzoek om de last onder dwangsom in te trekken niet honoreerde. Zo ben je snel een jaar verder en dat terwijl er in 2018 en 2019 ook al een rechtszaak liep over dit onderwerp.
De zaak gaat over de opgerekte werktijden bij de eendenslachterij. Ze mogen om 7 uur beginnen maar zijn er eerder om de zaak op te starten. Dat is niet toegestaan. Het is bekend, inspecteurs van de NVWA hebben de lijstjes getrouw ingevuld en de rechter vindt het dan ook niet nodig dat het college van Ermelo zélf de overtreding constateert.
Het verhaal speelt al jaren. In 2018 al die rechtszaak, deze overtredingen zijn in 2023 begaan, september 2024 werd de last onder dwangsom ingevorderd en in 2025 vroeg Tomassen om uitstel van betaling. Dat verzoek werd geweigerd en de rechter kan er goed mee leven.
Opvallend is dat de werktijden zijn vastgesteld volgens een aanvraag uit 2002. Tomassen Duck-To heeft destijds blijkbaar zélf ingevuld dat werktijden tussen 7 en 16 uur liggen. Bij revisies van de vergunning werd al die jaren expliciet verwezen naar die uit 2002, men bouwde er op voort zonder op te letten.
In deze discussie gaat het uiteindelijk nooit om de eindtijd van het werk, de rechter slaat het deze keer dan ook gemakshalve over. De begintijd daarentegen is wél van belang en dus ontstaat steeds weer discussie over wat ‘begintijd’ is. Voor de gemeente is dat als de poort open gaat, voor de slachterij is het de tijd dat de band gaat lopen. Af en toe heb je bovendien dagen dat de slacht ruim voor 6 uur begint. Tomassen overtreedt de regels structureel.
Daar vindt de rechter iets van. Het gehannes met werktijden wordt als een overtreding beoordeeld. De gemeente moet er op handhaven en Tomassen Duck-To heeft in deze zaak geen argumenten ingediend die hout snijden. Er is geen zicht op legalisatie, de last onder dwangsom staat in een goede verhouding tot de overtreding. Logisch dat de vraag om uitstel van betaling is afgewezen, oordeelt de rechter. “Eiseres (Tomassen Duck-To) heeft geen redenen aangevoerd op grond waarvan het college de invorderingen zou moeten opschorten. De rechtbank ziet daarom geen aanleiding voor het oordeel dat het college uitstel van betaling had moeten verlenen.”
Deze dwangsom was opgelopen tot 50.000 euro. Uiteraard kan er nog beroep bij de Raad van State worden aangetekend, de gemeente hoeft de kosten voor deze ronde niet aan Tomassen te vergoeden.
Foto Rechtbank Gelderland
Ontdek meer van DE ERMELOSCHE COURANT - Wij zijn Ermelo
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.