Vergadertechniek

Vergaderen kan die nieuwe burgemeester wel.

Benieuwd hoe hij de eerste Raadsvergadering ging voorzitten waren er vast velen. Hans van Daalen is zeven dagen in functie als burgemeester en vanavond ging Ermelo kijken hoe hij dat er vanaf bracht. Algemeen oordeel was: “niet verkeerd”. Rust, strak doorwerken, ruimte voor iedereen maar ook concluderend dat men “het nu wel” gezegd heeft. Weinig hoorbaar overleg met de griffie, doorgaans strakke formuleringen en vooral geen verwarring. Time management zit eveneens in het pakket, al voor elf uur waarschuwde hij dat het op deze manier laat ging worden en vervolgens werden de agendapunten 14 t/m 16 naar 21 december verplaatst. Met een grap of kwinkslag op zijn tijd, nergens de indruk wekkend dat vermoeidheid een rol speelde.

Zonder aarzeling wist hij ieder raadslid bij de naam te noemen. Als dat al gesouffleerd werd gebeurde het zacht en buiten beeld. Ook knap, als kijker kreeg je mee dat het goed was voorbereid. Tot de verrassing van VVD-raadslid Brouwer was er eveneens aandacht voor zijn maiden speech, inclusief applaus, vóóraf.

Opgewekt en attent, dat viel op en dat is een compliment waard. Deze eerste raadsvergadering doet vermoeden dat het gaat lukken, een geruststelling. Na afloop was er zelfs nog puf om een drankje te pakken.