De gemeente besloot een BV op te richten voor de sport en de accommodaties. Het werd Interactie Sportbedrijf Ermelo BV. Het beheer van de locaties ging er heen, de breedtesport, het zwembad, de buurtsportcoaches, en later de horeca. Het Huis van Ermelo kwam erbij, de zaalverhuur van de Dialoog. Interactie werd een partij waar je mee moet dealen.
Zaalduur
De zaalhuur werd hoger en als je de grote zaal een beetje sfeer wilt geven betaal je €600 voor een technicus. Je betaalt ook als hij niets doet tijdens een voorstelling, dat is dan voor de BHV. Er zijn gebruikers die vragen stellen over de kwaliteit van de technicus en ze vinden ook dat het wel heel duur wordt. Eigen mensen het werk laten doen is geen optie.
Intussen is de horeca er niet best en de sfeer draagt nergens aan bij. Zit je daar na je filmvoorstelling met een gesloten bierpomp omdat schoonmaken te duur is.
Er is ook concurrentie. In de Dialoog draaien meerdere organisaties hun avonden maar niet tegen dezelfde prijs. Stichting Culturele Dialoog Ermelo (SCDE) programmeert theatervoorstellingen in de theaterzaal van het Huis van Ermelo en wordt aanbieder genoemd. Interactie programmeert ook, als huisbaas.
De huurprijs van zalen is boven het budget van de verenigingen maar omdat Interactie zo ongeveer alles beheert zijn er weinig ontsnappingsmogelijkheden. Dat begint zijn effect te hebben, ze wijken uit.
In het zwembad is het niet anders. Aan alles is te zien dat het niets mag kosten. Al dat ‘gezond’ is bovendien saai, ook na sport heb je behoefte aan iets anders maar je krijgt een ‘nee’ op al je verzoeken.
Het dorp wil er een gezellig biertje bij. “Niemand van die vaste clubs blijft nog hangen na het sporten, er is niks. Het zwembad is een kopie van de Dialoog, daar is ook niks.”
Horeca niet best
Toen Calluna sloot had Interactie de optie om met John en Ria Schneider de horeca te gaan doen maar dat wilde Interactie niet en zij hadden de beslissingsruimte om het niet te doen. Dat er nog niet eens een bar en ontmoetingsruimte was zegt ook wel wat. Dat Interactie vervolgens de bar maanden later beperkt opent zorgde voor weinig begrip en zo is het ook bij de bar in de Triade en de Dialoog. Het is kaal en wordt niet beter. “Of ze snappen horeca niet of ze kunnen het niet. Dit had prima opgelost kunnen zijn.”
Sport en cultuur is meer dan de wedstrijd of de film. Het biertje achteraf heb je nodig voor de sociale cohesie. Interactie Sportbedrijf Ermelo BV duwt de mensen naar buiten. Dat kost minder.
Geen interactie met het dorp
Het bedrijf zelf is niet geliefd. Niet zo gek ook, in de eerste weken van het bestaan van Interactie werden alle contracten en afspraken opgezegd en verhuisd naar leveranciers buiten Ermelo. Dat heeft niet bijgedragen aan een warme band tussen Interactie en lokale ondernemers. Ermelo’s geld moet je in Ermelo houden als het een beetje kan.
Ze namen de Avondvierdaagse over en die ging toen niet door. Zoiets kan anders. Het lijkt symptomatisch voor de manier waarop Interactie keuzes maakt. Net het een beetje niet doorhebben. Net ff te comfortabel.
Een BV
Het ontstaan van Interactie kwam plotseling. Er werd een BV van de gemeente opgericht, buiten de gemeentelijke organisatie om. Daar zijn wat wenkbrauwen over gefronst want dat deden we in Ermelo niet. Er zijn stichtingen met besturen, ook niet altijd alles, maar beheer werd door het gemeentehuis zelf uitgevoerd. Piet de Zwarte heeft jarenlang als ambtenaar Sportcentrum Calluna bestuurd vanuit een heel klein kantoortje boven.
De BV werd een gemeentelijk bedrijf met een directeur en eigen plannen. Iedereen leek het mooi te vinden maar had niemand zich bedacht dat BV’s bedrijven zijn met een rekening, aandeelhouders, een kostenstructuur en een budget? Zij moeten zich bedruipen met de opbrengsten van hetgeen in beheer is en als daar niet op bijgeplust wordt gaat het snel mis. Veel andere inkomstenbronnen zijn er immers niet.
De zwembadkaartjes stegen zonder overleg in prijs. De gemeenteraad greep in, de prijs ging terug en het financiële probleem bleef. De gemeente liet het lopen. Een BV is niet democratisch te controleren, het ding doet zijn ding immers en de aandeelhouder heeft een aandeelhoudersvergadering om invloed uit te oefenen.
Directeur vertrokken
Of het vertrek van de directeur met een lopend onderzoek te maken heeft is een onbeantwoorde vraag. Hij vertrok in juli met stille trom na vijf jaar dienstverband. Er is inmiddels een tijdelijke directeur die aan gesprekspartners laat weten dat hij niet gaat blijven maar de boel ‘op de rit wil krijgen’. Hij bouwt een huis in Friesland en wil voortaan dit soort klussen doen. Wilfried Bruijnzeels lijkt een aardige man, met ervaring in de voetbal in Veenendaal, GVVV.
Zijn vaste financiële man schijnt gezegd te hebben dat ze ‘het zwembad opnieuw gaan positioneren’.
Beetje spannend
Zo’n grote club kost serieus geld en je hebt er weinig grip op. De gemeente lijkt met Interactie voor zichzelf een winkel geopend te hebben met daarachter een schutting waarover ze alles kunnen gooien. Zonder controle, inspraak of opties. Wellicht ook zonder prijskaartje en vast ook zonder dekking want anders keek die financiële man niet zo moeilijk.
Het Huis van Ermelo is prachtig maar het duurt jaren voor je zoiets financieel zelfstandig hebt. Waarom niemand dat vooraf bedacht heeft en hardop zei is onduidelijk. Voordeel van een BV is natuurlijk wél dat je ‘m failliet kunt laten gaan. Of kunt opheffen.
Zoals zo vaak heeft een financieel probleem ook een sociale component. De voorlopige conclusie is dat het sociaal anker én het financieel management van de directie van Interactie te wensen over heeft gelaten en dat de Raad van Toezicht niet adequaat heeft meegekeken. Een onderzoeker neemt nu de schade op. Conclusies volgen binnenkort tijdens de bespreking van een onderzoek dat het College heeft geïnitieerd.
Wordt er een onderzoek gedaan dan is het organisatorisch al mis. Als het ‘op de rit’ gebracht moet worden is het van het pad af. Het bevestigt wat we allemaal al weten. Houdt iemand van Interactie?
Het gaat om de BV, niet om het personeel of de sport. Die is beter geworden, de mensen werken allemaal met plezier en doen de sport wél goed. “Ik kom er elke week met mijn kleinzoon voor de zwemles en dat is prima geregeld. Ik zie dan ook een sportcentrum met heel veel blije mensen aan ‘t sporten.”
De fracties in de Raad
De website van Interactie heeft het nog over ‘Uitjes in april en mei’, energie lijkt daar niet meer aanwezig. We vroegen Bert Visser (PE), Henri Luitjes (EE), Ad de Kort (CDA), Herma van der Weide (VVD), Liesbeth Urbach (CU) en Pieter Stam (SGP) om hun mening.
Herma van der Weide: “Het verhaal komt en daar wacht ik graag op. Mijn ervaring met Interactie is goed, en natuurlijk zijn er aanloopdingen die boven water komen bij de Zanderij. De kosten van de Dialoog moesten dekkend worden en ook in de sporthal was er wat gedoe. In gesprek blijven en je verantwoordelijk blijven voelen, dat is het. Dus ik ben heel benieuwd naar het rapport en dan kan ik reageren.”
Luitjes: “Een wildgroei aan zogeheten ‘bedrijven’ binnen de lokale overheid, waarbij respectabele functietitels zijn omgedoopt tot directeurspositie. De gemeenteraad staat (met zo’n BV) op grotere afstand waardoor het moeilijker wordt om effectief te sturen en toezicht te houden op de besteding van publieke middelen. Ik pleit er daarom voor dat de activiteiten die nu zijn ondergebracht bij bedrijven zoals Interactie, weer rechtstreeks onder de verantwoordelijkheid van het college van burgemeester en wethouders komen te vallen.”
Ad de Kort: “Inhoudelijk weet ik niet meer dan dat er wisselende reacties zijn van gebruikers, zowel positief als negatief. Op basis van het aantal auto’s en fietsen die er staan lijkt het niet storm te lopen met de bezoekersaantallen. Ja en ik denk dat menige bezoeker qua restaurantfaciliteiten terugverlangt naar de tijd met John Schneider in Calluna. Ben daarom ook erg benieuwd naar de evaluatie, zowel vanwege het belang van de inwoner/gebruiker als vanwege de financiële kant. Het rapport kan wat mij betreft niet snel genoeg komen.”
Han Wilhelm: “Ik ben echt geen fan van Interactie: een dure organisatie, veel bla-bla, te weinig actie. Wat heeft de gewone burger eraan? Het management van het zwembad, zonder friet 🤣, is nog steeds niet optimaal.”
Bert Visser: “Ik ben zelfs de aanstichter van dit onderzoek, stelde nogal wat vragen over Interactie. Dat is bijna een jaar terug. Rare constructie zo’n BV, alleen al omdat je allerlei belastingen op je pad aantreft. Het onderhoud, dat er opeens 80.000 uit de exploitatie komt. Dat de beheerder het onderhoud moet gaan doen! Zo werkt dat niet. Harderwijk doet het beheer via Meerinzicht en daar zitten een paar mensen die écht verstand van zaken hebben. Daar gaat het goed, deze constructie is raar.” Bert heeft gewerkt in deze hoek, hij heeft er verstand van.
Bert heeft vorig najaar meer dan 20 indringende vragen gesteld, het lijkt erop dat hij een van de weinigen is die in de gaten heeft dat er wat aan de hand is. Na zijn vragen zou er een politieke tafel over gehouden worden maar die werd in februari afgezegd omdat het allemaal complex was. Het College zette toen een onderzoek in gang. Dat verklaart de moeilijk kijkende externe financial.
Het onderzoek duurt al een paar maanden, Visser wil inmiddels graag antwoord op zijn vragen. Wil Hans van Daalen, de burgemeester, er een paar beantwoorden? Hij heeft er nog geen zin in. “Het rapport is binnenkort klaar en zal dan eerst door het college worden besproken. Daar wil ik niet op vooruit lopen.”
foto: website interactie
Ontdek meer van DE ERMELOSCHE COURANT - Wij zijn Ermelo
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.