Woningbouw in Ermelo. Laten we man en paard noemen: over de Arendlaan

Enkele jaren geleden lanceerden we het plan om een woonconferentie te houden. Tijdens zo’n conferentie kan het dorp meepraten over nieuwbouw, over de toekomst. Daaruit volgen ideeën, je kunt weerstand in kaart brengen, je hoort eens wat nieuws en je zorgt ervoor dat iedereen zich gehoord voelt. Als je het vervolg wat anders organiseert dan de Provincie deed met de windmolens heb je er jarenlang wat aan.

Ik had het druk en liet het aan een politieke partij over. Die deed er niets mee, maar ging er wel de Stentor mee in.

Kom op, ga bouwen

Tijd voor opstand en ook tijd om het initiatief weer terug te nemen. Woningbouw in Ermelo staat al decennia stil. Ooit (90’s) was er de Structuurvisie. Daarin stond dat er over de Arendlaan niet gebouwd zou worden. Tot op de dag van vandaag is dat het geval. Afgelopen jaren zie je Horst en Telgt door de roodvoorrood-regel volgroeien met woningen op de plek van stallen, en je vraagt je af of dat zo gewenst is. Het kan, en er is niets anders, maar het maakt het buitengebied niet mooier en ‘t schiet niet op. De laatste echte wijk was de Maat, gebouwd rond 1985.

Inbreiden en niet opschieten, dat was het credo van Ermelo. Wachten tot het overwaait. Als je nu ziet wat Putten (met name!), Elspeet, Uddel, Voorthuizen gedaan hebben schaam je je toch? Ermelo loopt jaren achter en er zijn nog steeds geen plannen – terwijl iedereen weet dat het land achter Brons de beste plek is. Maar nee, 400 op Veldwijk (mijn hart bloedt), 100 daar, parkje omzetten naar woonwijk, allemaal klein bier. En om het te vertragen gaan we onderzoeken. Al jaren onderzoeken we. En dat terwijl er rijen mensen staan te trappelen voor een nieuwe woning.

Laatst hadden we een gesprek met de wethouder en het ging tussen neus en lippen ook over woningbouw. Hij moet bouwen, dat voelt hij ook wel maar de vertraging die de laatste jaren is opgebouwd spoel je niet zo maar weg.

Ermelo vergrijst snel, we hebben nieuwbouw nodig

We roepen de politiek op om in het voorjaar alsnog een woonconferentie te houden en voor de zomer de knoop door te hakken. Noem man en paard, ga bouwen over de Arendlaan. Verlos Ermelo van de deadlock en ga ergens voor staan.

We hebben het nodig. Ermelo vergrijst als een malle. Winkels houden het de komende jaren zo niet vol, sportclubs lopen leeg, restaurants krijgen minder klandizie. Er moeten mensen bij! Geen aanwas is geen leven, dan wordt Ermelo een krimpgemeente, het gevaar ligt op de loer. De 1500 woningen die in dat gebied gebouwd kunnen worden lossen het probleem lekker op.

Woonconferentie > snel praten, snel handelen, bouwen!