Lange tijd was het rustig, de afgelopen weken zoemt het opeens rond Horst en Telgt. Kerkbouw, woningbouw, stikstof, sloopmeters.
De Gereformeerde Gemeente stelde een paar jaar geleden het plan op om een grote kerk te bouwen op het land rond de Westerkerkkruising aan de zijde van de Arendlaan. Het idee diende ook als overloop, mocht de gemeente blijven aarzelen met de schoolhuisvesting van de Augustinus.
Het initiatief was bekend maar slaperig. Opvallend dat je er nu veel over hoort, ook dat een groot deel van de kerkgangers het dorp niet uit wil maar de huidige locatie aan het Hanengewei is zeer aantrekkelijk als woningbouwgebied. Een prachtig onderhandelingsobject.
De gedachte om de nieuwe Ermelose woonwijk aan de andere kant van de Oude Nijkerkerweg, achter Brons en Kuiper, te bouwen lijkt post te vatten. In onze berichten wordt de locatie al enkele jaren genoemd wordt als meest kansrijke optie.
De Eng, de bult rechts van de Telgterweg, blijft in die optie behouden en met de minste schade bereikt men op het land tussen Brons (bij de vijver langs de Oude Nijkerkerweg tegenover De Maat), Horsterweg en Kawoepersteeg het meeste resultaat. Er ligt inderdaad een gasleiding, er staat hoogspanning boven maar dat kan. Boerderijen in het gebied zijn vrijwel allemaal van functie veranderd en hebben een woonbestemming.
Naar verluid worden ook gronden rond de wijngaard aan de zijde van de Arendlaan voor woningbouw te koop aangeboden. Families raken op leeftijd, er zijn erven, de tantes kunnen het nalaten aan neven en nichten. Of de gemeente erbij betrokken is, is niet duidelijk.
Sloopmeters zijn eveneens onderwerp van gesprek. Je koopt ze in de Tonsel en gebruikt ze ergens op een erf in Telgt, of andersom. Niet alleen verandert het landschap er door, veel van die meters waren op de nieuwe plek niet in gebruik, het is een onevenredige belasting van het gebied.
Je kunt de vraag stellen of stikstofrechten en sloopmeters zo verplaatst moeten worden. Ontwikkeling is meer dan zo maar bouwen want ook ‘onze’ kleinkinderen hebben recht op landschap. De afgelopen tien jaar veranderde Telgt van hoofdzakelijk agrarisch naar parkachtig landschap met een enkele veehouder en niemand had er eigenlijk invloed op.
Een enkeling handelt stevig in sloopmeters en stikstofrechten. Iemand die er geen verstand van heeft gaat dat proces niet beïnvloeden. Of de gemeente een idee heeft? We vermoeden van niet, je moet ingewijd zijn.
Van Kempen wil met zijn ‘stilstaande’ veehandel verhuizen naar de Telgtereng en er een best bedrijf neerzetten maar volgens de buurt is er geen sprake van permanente huisvesting van vee op zijn huidige terrein aan de Zeeweg.
Zulke rechten zijn nodig voor verhuizing. Sinds het arrest van de Hoge Raad kunnen oude rechten op zijn niet bestaande kalkoenen ook niet meer gebruikt worden voor verhuizing naar de Telgtereng.
Het heeft consequenties. Voor goed begrip: zijn doel is het land dwars op de Telgterweg ter hoogte van de Landwinkel van de familie Staal. Kan hij niet op zijn voorwaarden verhuizen, dan wil van Kempen niet en blijft hij op de hoek van de Zeeweg. Woningbouw op het Hart van Horst loopt dan vast.
Starters met roots in Horst en Telgt hebben in deze beweging nauwelijks een mogelijkheid om in eigen buurt een woning te kopen. Veel van de nieuwbouw gaat naar derdekansers, of naar Randstad. Een plan als Oud Duyn is, hoe mooi ook, veel te duur. Sociale huur of koop ligt nergens reëel in het verschiet al komt er een contingent op de Horsterhoeve.
Telgterweg 226-228 staat voorlopig in de ijskast. Het kansrijke plan op het terrein van de oude melkfabriek is ten onder gegaan aan de stankcirkels van omliggende bedrijven en is vooralsnog van de urgentielijst afgevoerd.
Ermelo moet vooruit na jaren stilstand. Als een paar ondernemers winst pakken en de hele gemeente in ambitie en vooruitgang achter de feiten aanloopt is het een kater in the making, voor dorp en voor Horst en Telgt, wat daar dan nog van over is.
Functieverandering vraagt om nieuwe inzichten waarbij het landelijk gebied in de gaten gehouden wordt. Het gemeentebestuur is aan zet om duidelijkheid te geven over de nieuwe woonwijk.
Intussen wordt de integrale omgevingsvisie opgestart maar zoiets duurt jaren. Die tijd is er niet als anderen nu hun kans grijpen. Spoedige duidelijkheid over de nieuwe woonwijk geeft hen minder ruimte.
Ontdek meer van DE ERMELOSCHE COURANT - Wij zijn Ermelo
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.