Zeven weken Braderie, het zit er weer op!

Ermelo maakte zijn naam als toeristendorp de afgelopen weken waar met de Braderie. Dit dorp zonder echte iconen heeft met de braderie al meer da 50 jaar een topper in huis, dat kan je rustig concluderen als je de bezoekersaantallen ziet. De eerste in juli was boven verwachting druk, ergens in het midden ging het wat minder maar deze laatste mocht er zijn. In de straat zat de horeca op het Pauwenplein vol, er waren nog wel wat gaten bij Binnen en bij Bruin.

Zoals Ronnie Regeling al zei “Regio Noord wil ook!” en dat klopte. Veel Amsterdammers gezien en gehoord vanavond. Ermeloërs waren er wat minder en die het waagden hingen rond het Pauwenplein waar om acht uur het swingende Samba At Sea een reprise gaf van hun optreden tijdens Fête de la Musique in juni.

Dat is dan weer het voordeel voor locals, zij wisten al dat die band een prima show neerzet, voor de toerist was het een verrassing.

De Braderie is een fenomeen. Er is van alles te zien maar niet veel te beleven. Locals doen er wat badinerend over maar de bezoekers zijn de mensen die er voor zorgen dat Ermelo een hoog voorzieningenniveau heeft en inderdaad, altijd dezelfde standhouders op dezelfde plek, het puntzakpatatje bij Van Dongen, de gyros haal je tegenover IJstijd, er staat een oliebollenkraam, de man met zijn dekbedden is er weer en die met de bordjes ook. Je kunt het uittekenen.

Dat is wat Ronnie en zijn team ook elk jaar doen, uittekenen, vertrouwen wekken, zorgen dat iedereen happy is. En onderschat de vrijwilligers niet die iedere dinsdagmorgen rond vanaf half tien de bomen voorzien van “Niet parkeren na 15:00u” bordje en dat later ook weer weghalen. Anneke Wullink die een shiftje van een collega-verkeersleider overneemt op de Horsterweg en met een kop koffie in de hand iedereen de goede kant op stuurt. Zo werken er veel mensen aan mee.

Iconen hebben voor- en tegenstanders. Voor lokale ondernemers buiten het voetgangersgebied is het na de middag op dinsdag in deze periode wel gebeurd en dan zijn zeven weken wat veel voor leuk. Zij zijn tijdens de braderie dan ook veelal gesloten, terwijl de winkeliers in het voetgangersgebied de deuren wijd open hebben staan. Het boeit de bezoeker niet, vanmiddag liep men al voordat er nog maar uitgepakt was te passen in de schaduw van de bus op de hoek van de Vitringalaan.

Het rondje lopen leverde geen verrassingen op maar wel een tevreden publiek dat een mooie avond had met prima weer in een volle straat.