Op de besluitenlijst van het college van B&W stond 24 april dat zij voornemens zijn vergunning te verlenen voor de bouw van een pluimveestal aan de Telgerweg en dat de verouderde kalverstal op het erf die ruimte gaat bieden. “Behoudens de uitkomsten van de te voeren uitgebreide voorbereidingsprocedure volgens de Algemene Bestuurswet, de ABW.” Zo’n vaart ging dat dus niet lopen.
Inmiddels staat die stal er, en dat is knap kort na het besluit. Niemand was het echt opgevallen terwijl het gebouw aardig aan de maat is.
Er zijn mensen die het wel opviel. Op 26 juni 2024 publiceert Animal Rights het bericht dat zij een zienswijze gaan indienen over de in hun ogen illegaal gebouwde stal. Op de website van Animal Rights zijn dronebeelden te zien van het erf.
Aanpakken natuurvergunning
Het blijft niet bij het bezwaar tegen de bouw van de stal. Animal Rights heeft haar zinnen gezet op de gedeeltelijke intrekking van de natuurvergunning van het bedrijf met als argument dat 22.000 eenden op 1,5 km afstand van Natura2000-gebied ‘Veluwe’ niet passend is en verslechterende gevolgen kan hebben voor de natuurgebieden in de buurt.
De redenering van de actiegroep is dat het bedrijf beschikt over een vergunning in het kader van de Natuurbeschermingswet uit 2012 voor het houden van in totaal 95.011 dieren (11 pinken (jongvee), 70.000 vleeskuikens en 25.000 vleeseenden) met een bijbehorende ammoniakemissie (6.763 kg/ jaar). Echter: “De feitelijke situatie (is) kennelijk zo dat van deze vergunning nooit in het geheel gebruik is gemaakt. De vergunde stal voor 44.000 ‘vleeskuikens’ is nooit gebouwd. Bovendien zijn de vergunde runderen sinds 2012 afwezig en worden er sinds 2018 beduidend minder eenden ‘opgezet’ dan vergund.”
“Opgestaan, plaatsje vergaan” lijkt het focuspunt van deze actie. “(Volgens) de Omgevingswet kan een vergunning worden ingetrokken als gedurende een jaar of een in de vergunning bepaalde langere termijn geen activiteiten zijn verricht met gebruikmaking van de vergunning.”
Animal Rights zoekt het hogerop en meldt dat het College van Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland de bevoegdheid heeft om de vergunning in te trekken voor in ieder geval de vergunde veebezetting van de 44.000 vleeskuikens uit stal die niet zijn gehouden.”
Tegelijkertijd wil Animal Rights weten hoe het kan dat een vergunde stal die nooit gebouwd is, er nu opeens staat.
B&W van Ermelo heeft in april besloten “dit besluit vergezeld (te) laten gaan door een duidelijke communicatieve uitleg tijdens het persuur.” maar er woei toen geen stof op.
Door de actie van Animal Rights zal de focus alsnog een tijd op de kop van Telgt liggen. De gemeente zegt op de hoogte te zijn en zal de zienswijze behandelen volgens de regels die de wet voorschrijft. Inhoudelijk kunnen zij er nu niet meer over zeggen omdat de inhoudsdeskundigen de komende periode de zienswijzen bekijken en de indieners daar eerst bericht van krijgen.
Ontdek meer van DE ERMELOSCHE COURANT - Wij zijn Ermelo
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.