Weet je nog? Pottenbakkersresten kwamen bij de Branderskamp boven tijdens de bouw van de AH, het bleek dat Ermelo daar ooit veel potjes bakte. Robbert van der Horst vroeg zich af hoe men dat dan deed. Met een oven, ja nogal, maar wat voor één? En hoe, waar kwam dat allemaal vandaan? Kan je het reproduceren, opnieuw bouwen en gebruiken, ervan leren? In samenwerking met liefhebbers, vrijwilligers, Museum Het Pakhuis en heel veel anderen begon Robbert aan een reis die op een gegeven moment het vuur boven het Oogstfeest deed uitstijgen.
Een replica van zo’n middeleeuwse oven werd gebouwd op het terrein langs de Watervalweg en ingezet op het Oogstfeest, en later ook in het dorp. Er werden potjes in gebakken, van allerlei soort, van klei en met liefde.
Die productie is nu klaar, de oven is al een keer bijna uit elkaar gevallen door de hitte en door de vrijwilligers weer in elkaar gezet, het einde van het project nadert.
Hoe kwam ze aan haar vaatwerk?
Waar ging dit om dan, om een beetje pottenbakken? Het was meer, het ging om te ervaren hoe de vroege middeleeuwer in en rond Ermelo omging met haar vaatwerk. Hoe kwam ze er aan, hoe werd het gebakken, wat kunnen we ervan leren?
Straatexpositie en museumtentoonstelling
Vanaf 15 februari hangen in twintig Ermelose etalages vitrines met potjes, een enorm museum, uitgestrekt door de Stationsstraat. Op een sticker eronder valt te lezen wat je ziet, en dat helpt de fantasie weer vormgeven.
Deze straatexpositie leidt naar de opening van de eindtentoonstelling in Museum Het Pakhuis die op 22 februari geopend wordt. Was dit project al niet statisch, de opening is het evenmin. Het begint met een wandeling vanaf het Raadhuisplein langs de expositielocaties. Duurt een kleine drie kwartier waarna wethouder Hugo Weidema om half vijf de tentoonstelling officieel opent. Daarna hapje, drankje, oohs en aahs en dat alles in de wetenschap dat er vorig jaar meer dan 150 potjes gemaakt zijn die op één of andere manier, en ongeveer op de plek waar het ooit ook al plaatsvond, tot hun einde komen.
Wie is Robbert van der Horst?
Over Robbert van der Horst: hij is eeen Ermloër, hij bouwt ornamenten en installaties en heeft een camping aan de Watervalweg. Jarenlang had Robbert imposante bouwsels op Lowlands staan. Hij werkte aan en in de Metaalfabriek in Utrecht, had ooit een audiovisueel project in het Sint Jansdal, Robbert doet van alles. Hij beweegt ook van harte en verstaat de kunst het over te brengen, hij bedenkt dingen en voert ze uit, meestal groter dan je je voorstelde, theater, beeldend, bouwend. Geen wonder dat hij zijn vrouw assisteert bij de renovatie van een Frans kasteel. Afgelopen seizoen was hij technisch producent van Rimpelingen, een theatervorm met als onderwerp de huishoudelijke staf van het Koninklijk Huis in het Loo. Gespeeld door visueel beperkte inwoners van Ermelo in kastelen her en der in het land, en @home in De Dialoog in Ermelo.
De Ermelosche Courant is een nieuwsbulletin, we zoeken meestal niet de hitte van de dag maar de idee erachter. Dat doen we samen met columnisten, leuke schrijvers, mensen met hart voor Ermelo.
Volg ons, en dat kan ook op Facebook (facebook.com/ermeloschecourant) want daar vertellen we doorgaans dat hier iets nieuws staat.
Adverteren is gratis, je kunt het materiaal via het formulier aan ons sturen. Advertenties blijven een maand staan, artikelen gaan in de normale routine mee.
Zelfs schrijven is dus ook mogelijk, stuur je artikel plus foto in via dat formulier en wij zorgen ervoor dat het geplaatst wordt (als het door de ballotage komt). Lees er meer over in dit artikel.
Ontdek meer van DE ERMELOSCHE COURANT - Wij zijn Ermelo
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.