Luitjes schrijft Open Brief: over een kop koffie los je het Tomassen Duck-To probleem op

Open Brief van Henri Luitjes over het conflict Tomassen Duck-To: “Ga maar even koffie drinken samen en los dit probleem nou eens voor me op”

Na 12 jaar Putten weet je in je eerste jaren natuurlijk niet zo goed hoe de mores in Ermelo is. Dat je ondanks dat toch vol op het orgel gaat, steeds zoekt naar scoringspuntjes en naar niemand wilt luisteren, en intussen ook niet zoveel bereikt, tsja dan zit iedereen te wachten tot je de fout in gaat.

Dat vond gisteren plaats. Met een open brief aan Cora van Eijsden en Gert-Jan Tomassen probeerde Henri Luitjes van EenErmelo het grootste hoofdpijndossier uit de vijftigjarige geschiedenis van het dorp even snel op te lossen.

Uit de tekst van de open brief spreekt weinig respect voor de spelers in het conflict, met een kop koffie en wat goede wil is het toch zo klaar? Het was Luitjes vast zelf niet overkomen, die was allang vriendjes geworden.

Het eerste dossier Tomassen dateert al uit 1990, escalatie vanaf 2016.

‘Waar heeft die man het over’? Dat is de teneur van de reacties op zijn Open Brief, die natuurlijk niet tot doel heeft iets op te lossen. Met deze brief wil Luitjes vooral scoren, dat ‘iedereen’ vindt dat hij en zijn partij het goed voor hebben met Ermelo. Kan EenErmelo weer een puntje pakken. “How can I make this about me?”

Wat ook uit de brief spreekt is dat Luitjes het gedrag van voornamelijk Stichting Doeh vervelend vindt. ‘Doe ff normaal, je stelt je aan, hou nou even op’ want het lukte Gorbatsjov en Reagan ook. In conflictbeheersing draagt gebrek aan respect voor één van de partijen doorgaans niet bij aan de oplossing.

Cora van Eijsden (Sichting Doeh) uit haar dak en meldt dat het geen persoonlijk conflict is maar een zakelijk verschil van inzicht met de gemeente. “De regels horen gehandhaafd te worden”. De gemeente doet dat in haar ogen niet. Door de gemeente uit de discussie te halen probeert Luitjes de verantwoordelijkheid te verplaatsen van de handhaver naar de klager.

Daar heeft Cor Louwerse van coalitiegenoot CDA ook geen zin in. “Er is maar één partij die problemen maakt en dat is de slachterij” zegt hij. “Vergeten wordt dan de taak en verantwoordelijkheid van de gemeente”

Hartger van DIest is nog wat stelliger: “Klinkt mooi, een open brief als uitnodiging. Maar dit is niet nu, in dit geschil. Cora zwengelt aan, soms iets te hard en rancuneus. Maar zelfs het College, de Gemeenteraad, ingehuurde advocaten, omgevingsdienst en ongevraagde adviseurs komen er niet uit wat de regels zijn. En dan moet Jeroen maar even gaan koffiedrinken met Cora ‘om het op te lossen?’”’.

Van Diest trekt het vervolgens door naar de betamelijkheid en geeft aan waarom koffie niet werkt: “Als je jarenlang traineert, procedeert, pers negeert en omgeving dupeert ben je gewoon de pestkop van het schoolplein. Ten koste van ons, de rest van inwoners in Ermelo. Ik hoop niet dat dit bully-gedrag van Tomassen beloond wordt. Want de meeste bedrijven in Ermelo doen wel hun best om normaal met hun buren en het dorp te werken en leven. Ook al is dat soms lastig voor ondernemer en de buurt. Er is een verschil tussen lefgozer en gewoon een hufter zijn.”