Zie je schapen in het land liggen dan is er is iets mis: blauwtong. Op basis van statistieken melden regionale kranten dat er in Ermelo eentje bij kwam. Het is veel erger dan dat.
Blauwtong 2024 zorgde eerder voor klauwproblemen en weinig snotneuzen. De schapen waren immers gevaccineerd. Het virus muteert echter, de bescherming is niet effectief en de snotneuzen zijn terug. Zo erg dat de sterfte toeneemt.
”Geen idee wat ik moet” zegt een bevriende schapenhouder. “Vorig jaar kostte het me 20.000 euro maar ik weet niet hoe ik dit moet oplossen. Klimaatadaptatie en alles maar hoe dan? Antibiotica helpt hier sowieso niet, het is een virus.”
Gedurende de nacht ophokken is een optie maar schapen lopen zelf het liefst buiten en de omgeving is niet op deze escalatie ingericht. Het lijkt te helpen als ze ‘s nachts binnen zijn. Een schaapstal neerzetten is echter vergunningplichtig en dat duurt jaren. Wellicht kunnen gemeenten hierbij helpen door tijdelijke onderkomens toe te staan.
Om je heen kijkend, schapen zijn de koeien van dit decennium. Als het virus blijft huishouden weten schapenboeren niet meer hoe ze de kudde overeind moeten houden.