Sparta ging eind 2024 de gemeente te lijf omdat ze de huur voor de (voor hen gebouwde) beweeghal te hoog vinden. Als tegenmaatregel betaalden ze in ’24 alvast de huur niet. In het archief vinden we materiaal uit een periode dat de samenwerking nog goed was.
In mei/juni van dit jaar is door het bestuur van de vereniging een klachtenactie op touw gezet waardoor 87 leden van Sparta zich bij de gemeente meldden omdat zij vonden dat hen onrecht wordt aangedaan. Daarop volgde een video van de wethouder en uitleg van het college, je kunt het in dit artikel teruglezen. De gemeente vindt het ongemakkelijk en wil liefst met zachte hand regeren. Tegelijk is het voor andere verenigingen in het dorp zaak dat iedereen met gelijke maat gemeten wordt.
Op 23 februari 2017 ging het nog gebeuren
In een brief van 23 februari 2017 schrijft het bestuur van Sparta, na zich complimenteus te hebben uitgelaten over het proces: “Om voorbereid te zijn op de nieuwe situatie, waarbij de huurprijs per uur waarschijnlijk hoger zal zijn dan die in de huidige Balverszaal, hebben wij onze contributiestructuur aangepast. We zullen nog in overleg moeten over de uiteindelijke huurtarieven, deze moeten immers ook voor de leden van onze vereniging op te brengen zijn. We gaan er overigens wel van uit dat er meer mogelijkheden zullen ontstaan om extra inkomsten te genereren.”
Dat laatste valt in 2025 tegen, de speciale hal valt nauwelijks te verhuren en de gemeente rekent er een apart tarief voor. De hal kostte 650.000 euro, dat geld moet ooit iemand anders ter beschikking komen.
Sparta schreef verder in haar brief: “In de loop van dit proces hebben we vanuit Sparta Ermelo een aantal specifieke wensen geuit. U moet zich namelijk realiseren dat Sparta Ermelo uit een vijftal disciplines bestaat: trampoline, turnen, gymnastiek (waaronder ouder/kind gym en Vitaal 50+), dansen en freerunnen. Al deze onderdelen hebben hun eigen specifieke behoeftes. Het is voor onze vereniging overigens ook van groot belang om de activiteiten van deze disciplines, zoveel als mogelijk en zinvol, binnen de nieuwe locatie te kunnen huisvesten. Dit versterkt onze vereniging, maakt haar aantrekkelijker en zichtbaarder.”
“In de gesprekken zijn we uitgekomen op een vaste opstelling voor onder meer de trampolines en brug en een valkuil. Deze vaste opstelling vergroot de gebruikswaarde van de zaal en voorkomt tegelijkertijd snelle slijtage. Voor de trampolines (training en wedstrijden) is een hoogte van 11 meter noodzakelijk. Dit is weliswaar een extra investering, maar verhoogt de gebruikswaarde en dus de toekomstwaarde van de zaal enorm; dus een zinvolle en toekomstgerichte investering.”
“Bereid en in staat”
De vereniging geeft aan met plezier € 52.000 te fourneren voor aanpassingen die hen ten goede komen. “Tijdens onze overleggen heeft Sparta Ermelo aangegeven bereid en in staat te zijn mee te betalen aan deze extra kosten. Ze worden immers vooral ten behoeve van onze vereniging gemaakt”.
De Zanderij is geopend. Sparta maakt veel gebruik van de hal. De gemeente wil marktconforme huur. Daar participeert een vereniging uiteraard in maar de beslissing wordt elders genomen. Er ligt een afspraak dat de vereniging geholpen wordt door voor ca. 50K de trampolines, bruggen en andere zaken over te nemen en er kwam nog twee jaar een paar duizend euro subsidie “om te wennen”. Het bestuur van Sparta speelt alsnog de nee-kaart.
“Het toenmalig bestuur van Sparta is echter met open ogen en heel tevreden hiermee akkoord gegaan” reageert een destijds betrokkene.
De brief van Sparta is in het raadsinformatiesysteem via deze link op te vragen.
Foto: Sparta Ermelo
Ontdek meer van DE ERMELOSCHE COURANT - Wij zijn Ermelo
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.