VVV/Ermelobuitenleven komt geld tekort. De inkomsten nemen af. Met een additionele subsidieaanvraag wilden ze het gat dichten maar de gemeente is niet warm te krijgen voor het subsidiëren van teruglopende inkomsten.
De subsidie is 88.000. In 2025 gaan VVV en gemeente vergaderen over de nieuwe taken en rol van de VVV. De gemeente wacht het voorlopig af.
De VVV zet subsidie ondermeer in ter dekking van de loonkosten en dat past niet meer. De loonkosten stijgen met 8,8% maar alsnog gaat de gemeente niet verder dan een index van 4,2%. Het loopt achteruit maar het college is bang voor precedenten en gaat niet hoger.
Geld heeft de VVV nog wel liggen maar dat is zo op. Geeft niet, zegt het college, gewoon herprioriteren op je kerndoelen en je komt er wel. Een samenvatting van die doelen ontbrak in het stuk dus we vroegen Ronnie Regeling, de personificatie van de VVV, wat hij ervan vindt.
Ronnie: “Het is jammer dat de gemeente ons voor 2025 niet wil compenseren voor de extra kosten die we kwijt zijn met het promoten van Ermelo.”
Benieuwd naar de kerndoelen vragen we erom. Ronnie lepelt ze op: “Marketing en promotie, gastheerschap, stimuleren van recreatieve mogelijkheden, platformrol voor stakeholders/ondernemers en organiseren en coördineren van evenementen. Daaruit vloeien vanzelf zaken als het opzetten van het Gastvrij Café, meehelpen met uitvoering Gastenonderzoek en voor volgend jaar zijn we de lead in promotie van 80 jaar Bevrijding.”
Wat voor een dorp willen we zijn?
Hij komt langs voor een gesprek. “Wat voor een dorp op de Veluwe willen we zijn?” zegt hij bijna direct. “Zo eentje waar nooit iets gebeurt?”
Benieuwd naar de kosten vragen we hoe het vroeger ging. Regeling vertelt dat de braderie ooit een serieus bedrag opleverde maar dat is niet meer. Veel werk wordt door vrijwilligers gedaan. Zie je het als een dan moet je er nog even over nadenken.
“We hebben het te lang gelaten zoals het was” zegt Ronnie ergens in het gesprek. “en eerder van ons moeten laten horen.” Hoe zit het met de huur van het pand, dat is een heel bedrag. “Beter had de VVV gebleven in het oude pand” zegt hij. “Dit oogt mooi maar is duur.”
Het pand is van Eddy Bilder, de VVV huurt sinds 2011. “Dat met die prijs regelen we wel” was toen de gedachte. ‘We’ regelen het nu niet meer. De huur is fors is en slokt veel geld op. “Kan de VVV ergens anders heen?” vragen we. Een ingewikkelde vraag en het antwoord volgt dan ook niet. Het pand is perfect, de locatie prachtig maar voor zoveel? Klusje wethouder.
VVV na 2017: Ermelo Buitenleven
In 2017 wilde toenmalig wethouder Esther Heutink de VVV vervangen door een Promotie Ermelo-organisatie. Nogal wat mensen zijn er destijds tegenin gegaan, de VVV overleefde en wordt door ‘ons’ tegenwoordig hooglijk gewaardeerd. ‘Wij’ dragen alleen niet bij aan de kosten.
“De gemeente mag wel wat meer doen” zegt Ronnie. “Evenementen zoals bij ons vind je nergens en het is gemeentepromotie! Alleen al de kosten van hekwerken en verkeer, hoeven we die afrekenen dan scheelt het een slok op een borrel.”
Daartegenin brengen wij dat er meer organisaties in Ermelo zijn en dat precedenten onhandig kunnen uitpakken. Het gesprek gaat over bijdragen uit het dorp. De braderie is voor de campings een enorme trekker. “Moeten zij dan niet mee betalen?” Regeling waagt zich er nog niet aan. “Hoe doet de horeca het?” is onze vraag. “Kan, kan beter. We gaan met de horeca overleggen over een bijdrage.”
De feesten die door de horeca worden neergezet na de braderie, “Wat betalen ze?” “Zij huren bij ons een stukje grond” vertelt Ronnie. Hij is voorzichtig, onze conclusie dat de horeca daar staat om bier te verkopen en dus ook wel wat mag bijdragen deelt hij zichtbaar maar niet in woorden.
Financiering op de schop
De VVV moet naar een hybride vorm van financiering maar omdat de VVV zelf de agenda bepaalt is er wel ruimte voor deelnemers maar niet voor inspraak. Er komen zeven braderieën, daar moet je het mee doen.
Deelnemers liften mee en zijn niet verantwoordelijk voor de huishouding. De VVV zal iets met de prijzen moeten. Willen ze nieuwe inkomstenbronnen aanboren dan is een andere manier van organisatie en financiering nodig zodat partijen als horeca, maar ook de winkeliers in het dorp en de recreatie een bijdrage kunnen leveren.
Is 150 euro per bedrijf per jaar een oplossing? Een snelle rekensom leert dat je dan zeker 22.500 euro verder bent. “Ja maar er zijn er ook die zeggen dat ze er last van hebben” horen we Regeling voorzichtig zijn.
Een optie is om de nooit geïndexeerde reclamebelasting een slinger te geven. Ondernemers in het centrum gaan dan protesteren omdat zij de eersten zijn die het moeten betalen. Je kunt verdedigen dat de recreatie meer heeft aan de braderieën dan de centrumondernemers. Zij lopen de dinsdagmiddagen mis omdat de opbouw zorgt voor minder omzet. Recreanten komen immers naar Ermelo vanwege de grootste braderie van de Veluwe.
Wordt vastgesteld dat er behoefte is aan andere financiering van het gastheerschap dan kan het haast niet anders dan dat die door het hele dorp gedragen wordt, door zowel gemeente en recreatie als centrumondernemers en horeca. Zonder de VVV is Ermelo een kale bedoening en zonder geld is er geen VVV.
“We hopen in 2025 tot goede meerjarenafspraken te kunnen komen met de gemeente.” zegt Ronnie. Hij gaat ook het gesprek met andere belanghebbenden aan.
Ontdek meer van DE ERMELOSCHE COURANT - Wij zijn Ermelo
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.