Dorp start petitie tegen subsidiekorting van Het Pakhuis

Als je buitenstaanders laat voorstellen hoe er bezuinigd moet worden vraag je er misschien ook wel een beetje om. Als je aan de kroonjuwelen van het dorp komt krijg je een draai om je oren, ook dat is nu duidelijk.

Er is heisa in Ermelo, het zoemt want hoe durf je voor te stellen Het Pakhuis met de helft te korten? Eerder schreven we al een stuk over de Kadernota waarin de plannen van het gemeentebestuur beschreven staan.

Petitie staat online

Het dorp wacht niet eens op de beeldvormende vergadering van de Raad op 7 juni. Vandaag al kwam een petitie online die je hier terug kunt vinden en kunt tekenen. De petitie zegt kort en goed: “Handen af van Het Pakhuis”. Binnen een paar uur was al veel getekend en sinds het op de socials staat komen er rap ondertekeningen bij, anoniem maar ook met naam, toenaam en functie.

Het Pakhuis is belangrijk

Het Pakhuis speelt een voorname rol in de chemie van Ermelo. Niet alleen dat veel schoolkinderen er jaarlijks heen gaan, ook de Sinterklaasacties van het Pakjeshuis, het museum heeft zich er onsterfelijk mee gemaakt en de manier waarop ze zich binden aan mensen is bijzonder. De tentoonstellingen worden gewaardeerd, de betrokkenheid is groot, de vrijwilligers zijn belangrijk. Iedereen komt er, kent er mensen en houdt ervan. Het Pakhuis weet te boeien en dat wil Ermelo niet kwijt dus een ton subsidie intrekken, en daardoor het Museum onmogelijk maken, is een stap te ver. Het college maakte een inschatting en die wordt niet gewaardeerd, het raakt aan het vertrouwen. De snelheid waarmee de petitie vol loopt geeft aan dat “het dorp” dit niet te doen vindt.

De inhoud van de bezuinigingsvoorstellen en de manier waarop ze benoemd worden geeft de Raad ruimte op 7 juni. Dat kan je bijwonen, het begint om half acht in het Huis van Ermelo.