Dorpsnieuws, 2e helft januari

De Stentor relt maar door

Om met de Stentor te beginnen, je hebt die krant voor het lokale nieuws en dat zal je weten ook. Ieder onderwerp wordt met het nodige wantrouwen op de fileertafel gelegd, als het eerste stuk geen effect heeft komt er een verdiepend artikel achteraan.

Bloemlezing uit de koppen gedurende de afgelopen weken:

“Omstreden besluit in eendendossier omhuld met vragen: waarom hield Ermelo het een week geheim?”
“Omwonenden pikken ontheffing eendenslachterij niet, ook Animal Rights vecht besluit Ermelo aan”
“Omstreden timmerfabriek in Ermelo wordt vier keer zo groot: ‘Dit is de overtreffende trap”.
“Opnieuw kamervragen over hoofdpijndossier Ermelo: ‘Druk op gemeenteraad onaanvaardbaar”

Alsof de Stentor aandelen heeft in enkele van de clubs die de gang naar de rechter tot dagelijkse praktijk gemaakt hebben is de krant meester in het stoken van onrust en het opjagen van besluitvorming. De gemeenteraad kan nauwelijks nadenken of de Stentor heeft het al tot in de puntjes voor hen klaargelegd, en als zij tot een besluit komen zitten de heren van het AD er bovenop en zullen ieder pijnpuntje raken, iedere vraag omschrijven als een leugen, wethouders aanspreken als jokkebrok en smakelijk verslag doen van weer een rechtszaak, door een zich gedupeerd voelende aangespannen.

De idee dat feiten er toe doen, dat overleg normaal is en dat ook wethouders mensen zijn die thuis hun naam in de krant tegenkomen lijkt voor de hitsige verslaggeving van de Stentor geen mores te zijn. Het is clickbait, de koppen rollen over je heen. Daar word je als dorp niet beter van, om een citaat van voetballer Berghuis te parafraseren.


Honderd jaar is mevrouw Joost Verstoep

Als je honderd wordt krijg je bezoek en bloemen. Wethouder Financiën Hugo Weidema had loco-burgemeesterdienst en toog, met de ketting al om maar in de jas verborgen, naar het Henriette van Heemstrahuis voor de felicitaties aan mevr Joost Verstoep en het bijbehorende gebak. De heldere 100-jarige genoot enorm van de aandacht en de bloemen (zelfs van de Commissaris van de Koning). De loco ging er ook wel goed op.

[ADV] ELEMENTA zoekt een hardware-specialist

Vanwege vertrek naar de Verenigde Staten komt de functie van hardware-specialist vrij bij Uw ICT’er in de Stationsstraat. Computers repareren, opnieuw instellen, problemen oplossen, laptops en PC’s verkopen, klanten helpen, pasfoto’s maken, aardig zijn, nieuwe machines inrichten, wifi installeren, glasvezelstoringen detecteren en oplossen, het is enorm gevarieerd werk. Sollicitanten worden uitgenodigd een afspraak te maken via elementa.com of tijdens een bezoek aan de winkel.

Nieuwjaarsborrel CDA Ermelo

De Molenaer als locatie voor de jaarlijkse CDAborrel die rond nieuwjaar gehouden wordt. Aan het einde van de derde vrijdag van de maand waren aardig wat mensen op de uitnodiging ingegaan, leden, belangstellenden, raadsleden en een wethouder. Het geeft wat sjeu aan de winter, van die bijeenkomsten die geen agenda hebben maar vaak wel ergens over gaan. Het CDA organiseert op Facebook bovendien iedere maand een sessie over actuele onderwerpen. De sessies zijn aardig, je doet mee via de Facebook-chat, zij pikken het op en reageren weer op die input.

Windmolens in Ermelo

De bijeenkomst in Ons Huis in Horst was een wonderlijk verschijnsel, de buurt werd opgeroepen te komen en kwam ook maar de beweging van de provincie ging niet veel verder dan “we moeten wat, want er wordt steeds meer energie gebruikt en daarom komen die molens daar”. De buurt mag meedenken over eigenlijk niets. Hoogte, breedte, locatie is al vastgesteld.

Op z’n best kan de buurtschap zo hard protesteren dat er twee molens af gaan maar dan zijn er nog maar een paar over en dat levert dan de productie weer niet op. Feit is dat de rotor van een windmolen van die grootte op 2,5 km afstand nog te horen is. “Voordeel” is dat de molens tussen Riebroekseweg en Drielanden komen te staan en dat de wind vaak zuidwest is. Dus de nieuwe wijk in Drielanden gaat de meeste geluidslast krijgen maar of met name Telgt na de komst van de molens nog hetzelfde is, valt te betwijfelen.

De vraag waarom die paar molens niet in een bestaand molenpark in de Flevopolder gepast kunnen worden werd niet adequaat beantwoord.

Centrumondernemers Ermelo in actie

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van het Centrum Management werden de resultaten gepresenteerd van het InRetail Kom In Actie traject. Wat is er goed aan Ermelo, waar kan het beter. Ermelo is een lang dorp geworden, dat ga je niet meer veranderen maar de bewegwijzering en routering tussen de verschillende delen in het dorp kan duidelijker. Het dorp is mooi ingericht (daarover zullen de meningen verdeeld blijven, maar het kwam uit het onderzoek), de digitale zichtbaarheid van het dorp kan beter. Dat laatste klinkt logisch maar werkelijk niemand boeit dat. Inwoners van Ermelo gaan niet de website op, die gaan boodschappen doen en de toerist komt via de VVV of het hotel binnen en vraagt om een huurfiets en een fietssleuteltje.

Zo’n InRetailsessie kost geld en ondanks dat het rapport de nodige open deuren intrapt ga je iets met zo’n duur ding doen. Er komen vier werkgroepen die het bestuur van het Centrum ondersteunen bij beslissingen en visies rondom Marketing, Openbare Ruimte, Bereikbaarheid en Ondersteuning en Ontwikkeling van Ondernemers. Met deze werkgroepen wordt in ieder geval de betrokkenheid van (al betrokken) ondernemers geborgd en wordt het draagvlak van het Centrum Management verbreed.

[ADV] Hoeve Kindergoed heeft vacature voor weddingplanner / trouwerijproducent

Hoeve Kindergoed aan de Nijkerkerweg is de populairste trouwlocatie van Ermelo en daar is de afgelopen jaren hard voor gewerkt. Bij hen is nu een vacature voor weddingplanner annex trouwerijproducent!

Wat doe je dan? Je maakt die trouwerij, je produceert de hele dag, je regelt vooraf alles, staat er tijdens het feest voor klaar en je bezorgt de gasten werkelijk de dag van hun leven.

Hoeve Kindergoed is een boerderij met schapen, kippen, katten en gasten. In de zomer verzorgen zij zo’n vijftig trouwerijen, in de winter familiefeesten, vergaderingen en jubilea. Meer hierover kan je lezen in dit artikel. Solliciteren kan tot 1 februari 2023

Welke slager kookt het lekkerst?

[recensie] Tot laat werken of niemand thuis, zulke omstandigheden dwingen je tot de slager. Je moet eten immers. Welke slager kookt het lekkerst?

Afgelopen maanden deden we af en toe empirisch onderzoek en na de zuurkool van vanavond verklaren we de kookkunsten van Jacob en Heidy Uit Den Bosch, gevestigd op de Verbinding, tot winnaar. Top op smaak, voldoende rookworst en spek, mooi korstje. Daar houden we van maar omdat alles verandert doen we dit voorjaar een officiële recensie, met inzendingen en zo. Of een panel. Stay tuned.


De Ermelosche Courant is een nieuwsbulletin, we zoeken niet de hitte van de dag maar de idee erachter. Dat doen we samen met columnisten, leuke schrijvers, mensen met hart voor Ermelo. Volg ons, en dat kan ook op Facebook (facebook.com/ermeloschecourant) want daar vertellen we doorgaans dat hier iets nieuws staat.

Adverteren is gratis, je kunt het materiaal via het formulier aan ons sturen. Advertenties blijven een maand staan, artikelen gaan in de normale routine mee.

Zelfs schrijven is dus ook mogelijk, stuur je artikel plus foto in via dat formulier en wij zorgen ervoor dat het geplaatst wordt (als het door de ballotage komt). Lees er meer over in dit artikel.