Dorpsnieuws 2e helft februari 2023

Dorpsnieuws, met daarin: IJs in Ermelo pakt een Sportprijs, Benefietconcert voor aardbevingsslachtoffiers, Petities vliegen je om de oren en het advies over Tomassen Duck-To is na een lepe vraag zo duidelijk niet meer.

Sportgala 2022

Vrijdagavond in een volgepakte Dialoog reikte Ermelo de Sportprijzen 2022 uit aan de meest opvallende, de meest inspirerende of meest aansprekende sporters. Het Sportgala was er vanwege corona een tweetal jaar niet live geweest maar het was als vanouds, of misschien wel meer dan dat. Leuke avond met spanning, muziek, dans en blije winnaars.

Jefta Reinbergen (Dindoa) werd verkozen tot Sportman van het jaar, Noor Oosterhoff (Muay Thai en Jiujitsu) werd Sportvrouw van het jaar en Esmee Hartenberg (Dindoa) is het Sporttalent van 2022. Sportploeg van het jaar werd DVS’33 JO13-1. IJs in Ermelo ging met de prijs voor het sportinitiatief met de meeste maatschappelijke impact naar huis, de Prins Bernhardschool kreeg de award voor de sportiefste basisschool.

De foto van Rik van den Bos werd gekozen tot beste sportfoto, een foto van Dindoa gemaakt na het overlijden van Henk ter Haar. Sportvrijwilliger werd Jeanet van den Bor Hop.

De foto is gemaakt door Saskia Lieman.

Benefietconcert in het Kerkelijk Centrum op 23 februari

Ermelose orkesten organiseren samen een benefietconcert om de aardbevingsellende in Turkije en Syrië mede het hoofd te bieden. Regioharmonie De Verbinding – de samenwerking tussen Stedelijke Harmonie Harderwijk en Crescendo Ermelo, Harmonieorkest Excelsior Ermelo en Drumfanfare EDG spelen samen een mooi programma en de opbrengst van de avond gaat in zijn geheel naar Giro 555.

De avond begint om 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur. Hans van Daalen, de burgemeester, opent de avond, Hans van Zetten (BE’er) praat het aan elkaar. Neem je voldoende contant geld mee?

Zondagopening supermarkten blijft de gemoederen bezig houden

Het initiatiefvoorstel van Progressief Ermelo loopt de hele besluitvormingsroute af, en dat terwijl men weet dat de stemverhoudingen niet veranderen. Dus werkt iedereen zich er doorheen: na een beeldvormende avond in januari, een oordeelsvormende avond in februari vindt de stemming plaats op 9 maart.

Er werd door de confessionele partijen sterk getwijfeld aan de onderbouwing en representativiteit van het verhaal dat de indieners van het initiatiefvoorstel inbrachten. Om druk te zetten en als tegenhanger begon men uit kringen van de SGP een eigen petitie tegen zondagsopening. Die petitie staat op het moment van schrijven ruim achter op de petitie van Supermarkten Open op Zondag.

De christelijke partijen brengen stevig geschut in het veld om dit besluit tegen te houden. Wij hebben geen glazen bol maar het zal ons verbazen mochten PE, VVD, Hee22, EenErmelo (allen seculiere partijen immers) het hoofd laten hangen naar het geluid van kerkelijke partijen, waarbinnen het CDA dan weer een aparte plaats inneemt. Zonder onderzoek gedaan te hebben vermoeden wij dat ons lokale CDA een uitzondering is, en dat andere lokale versies van het CDA zich er niet druk over maken. Daar getuigt de opvatting van Cor Louwerse (CDA) ook van: “Ga je toch lekker in Harderwijk boodschappen doen?” Laatste ronde in deze not-in-my-backyard-strijd: 9 maart a.s.

Tomassen Duck-To & Het Advies

Ook over Tomassen Duck-To is al zoveel geschreven dat je er liefst nooit een artikel meer aan wijdt. Maar er gebeurt nog van alles. De Raad had een externe deskundige een vraag gesteld om zelf niet nat te gaan bij het al dan niet afgeven van een Verklaring Van Geen Bezwaar inzake activiteiten die ze Tomassen nu uitvoert buiten de kaders van het bestemmingsplan. De vraag luidde: “Is Tomassen Duck-To MER(-beoordelings)plichtig? MER = Milieu Effect Rapportage, een ingewikkelde procedure met consequenties.

Het antwoord van de deskundige luidt dat de productiecapaciteit van Tomassen dusdanig groot is dat ze over de limit heen kúnnen produceren en dus is een MER-beóórdeling vereist. Zaakvolger Jobert Oostindie vroeg in zijn inspraak opeens of de gemeenteraad de juiste vraag wel heeft gesteld. Het cryptisch antwoord van de ingehuurde jurist was: “Het is niet aan mij om te zeggen dat de vraag niet correct is.”.

Kort en goed komt het er op neer dat de regels sinds 2017 veranderd zijn, dat er een vraag gesteld is aan een externe deskundige die een feilloos gefileerd antwoord op tafel legt waar je vervolgens niets mee kunt want “het ligt eraan hoe de gemeenteraad er zelf mee omgaat”.

Zo te horen moet Tomassen wel aan de MER Beoordeling maar niet aan de MER Rapportage. Voor de verklaring van geen bezwaar hoeft dat geen belemmering te zijn, al denken strijders tegen Tomassen daar anders over. Ermelo is hier nog lang niet klaar mee.

Fietshalte voortaan Trek Bicycle Ermelo

De Fietshalte aan de Dr. van Dalelaan is verkocht aan Trek en uit de as verrees op 17 februari Trek Bicycle Ermelo, een winkel van het merk Trek. Het team is gebleven, dus dezelfde mensen en dezelfde service maar vooral meer Trek. Voor service en reparatie kan de fietser er nu zelfs nog beter terecht want Trek heeft een 24-uurs dienst.

Meer informatie in de winkel tegenover het station.


De Ermelosche Courant is een nieuwsbulletin. Wij zoeken meestal niet de hitte van de dag maar de idee erachter. Dat doen we samen met columnisten, leuke schrijvers, mensen met hart voor Ermelo.

Volg ons, en dat kan ook op Facebook (facebook.com/ermeloschecourant) want daar vertellen we doorgaans dat hier iets nieuws staat.

Adverteren is gratis, je kunt het materiaal via het formulier aan ons sturen. Advertenties blijven een maand staan, artikelen gaan in de normale routine mee.

Zelfs schrijven is ook mogelijk. Stuur je artikel plus foto in via datzelfde formulier en wij zorgen ervoor dat het geplaatst wordt (als het door de ballotage komt). Lees er meer over in dit artikel.