Dorpsnieuws half maart 2023

Onder de kop Dorpsnieuws verzamelen we berichten die de moeite waard zijn maar waar al veel over geschreven is, in een artikel niet past of anderszins prima samen te vatten valt. Deze keer: Harderwijkerweg weer dicht, noodopvang asielzoekers afgeblazen, retail in februari en de Woondeal.

Harderwijkerweg en Afrit Ermelo A28 dicht

Voor de derde keer in een dik jaar gaat de Harderwijkerweg dicht, de provincie doet groot onderhoud en pakt nu het stuk aan tussen Shell Harderwijk en de bolletjesrotonde. Nog niet zo heel erg lang geleden, in 2022, 2021 en 2019, werd er ook al aan de weg gewerkt. Iedere 7 jaar wordt op de dit tracé het asfalt vervangen, dat zou betekenen dat de middengeleider er in 2012 ingekomen is. Tijd vliegt. Die middengeleider is na de aanpassingen van vorig jaar een stuk breder geworden, de weg is daardoor minder breed want er werd nogal eens ingehaald. Vermoedelijk kan je er nu beter over dan eerder.

Nu gaat men voor de finishing touch. Op het programma staat verbetering stoplichtafhandeling in Harderwijk, aangepaste waterafvoer, verbetering erfopgangen en het vervangen van driehoekige schampblokken door geleiders (schampblokken zijn die nare dingen op rotondes, als je ze raakt is je auto total loss). Afrit Ermelo op de A28 is gedurende deze bouwfase afgesloten, en dat duurt tot 2 juni 2023. Tot die tijd zal het wel druk worden op de Oude Telgterweg en Watervalweg. De officiële omrijroute is via de weg langs Drielanden, bereikbaar via de Kolbaanweg.

Geen vluchtelingenopvang in Ermelo

Vanaf het moment dat het bericht kwam dat er asielzoekers opgevangen zouden worden in het Veldwijkerbos dacht men er het zijne van. Niet geschikt, onmogelijk te bereiken, zelfs Ermeloërs weten niet waar het ligt. En dan is er nog de das, het milieu, het landgoed, de trein en de regels. Er is daar van alles wat niet kan. Het plan voelde aan als een vlucht naar voren en was, zonder het te kwader trouw te willen duiden, een beetje op z’n Ermelo’s. Daarmee kan je ook vertragen.

Een onderzoeksbureau bracht gedurende de afgelopen maanden de bedreigingen in kaart en constateerde dat ongeveer alles tegenwerkt, alleen al het verkrijgen van de juiste vergunningen duurt een jaar, en dan nog kan er een ‘nee’ komen. Liander kon niet garanderen dat er stroom geleverd wordt, ontsluiting was een issue, de natuurregels, al met al leverde het te veel onduidelijkheid op voor het gemeentebestuur. Dat ze het plan in de ijskast zetten siert hen. Spijtig dat het zo gegaan is, zonde dat er voorlopig geen goede opvang gerealiseerd kan worden want ondanks dat er stemmen opgaan om dan maar oude sporthallen in te zetten, denk even na: zou jij het langer dan een week volhouden in zo’n hal? In afwachting van betere plannen.

Retail in februari, het dorp viel wat stil

Februari is in de retail een wat lastige maand. De WOZ valt op de mat, het is koud, geld is uitgegeven in december, de voorjaarsvakantie komt eraan. Ook dit jaar was dat het beeld. Overal, ook ondernemers op Veldzicht, zagen men minder mensen, en in de winkelstraat was het af en toe leeg. De omzetten waren door de bank genomen nog niet zo heel slecht maar het was hard trekken aan veel kleine dingen. Eerste week van maart trok weer aan, meer bezoekers in de straat, meer fietsen in de stalling en op de dag dat het sneeuwde mopperende klanten die nooit met de auto naar het dorp willen maar dit weer te gek vonden en alsnog kwamen. Kijken waar we in maart heen gaan, het voorjaar staat voor de deur en levert ongetwijfeld nieuwe kansen.

Woningbouw in Ermelo

Op initiatief van minister de Jonge hebben wethouders uit de regio de Woondeal ondertekend. Voor Ermelo betekent het dat er voor 2030, dat is zeven jaar, 1.500 nieuwe woningen gerealiseerd moeten zijn. We nemen aan dat bestaande plannen niet meegerekend zijn maar ook als dat wel zo is zal Ermelo aan het werk moeten. Op Veldwijk komen er 400 en dat is het grootst geplande project. Wij schreven er een column over.

Personeel gezocht?

De Ermelosche Courant biedt ondernemers de mogelijkheid vacatures door te plaatsen in een verzamelbericht dat in het advertentiegedeelte is opgenomen maar als je werk zoekt kan je deze dienst ook inzetten. Kost niets, kan helpen. De eerste ervaringen zijn positief. Een vacature aanmelden kan via het formulier of een telefoontje naar 0341-559697.