December is een maand vol lijstjes. Veronica is er met de Top 1000 Aller Tijden, Radio2 sluit het jaar af met de Top 2000 (dit jaar de Top 2500). Wij doen de Ermelose Top Vijf.
Wat heeft Ermelo gerealiseerd, hoe functioneerde de politiek, vertrouwt de burger het nog een beetje? Hoe verhoudt zich dat tot het stemgedrag maar vooral: hoe komt Ermelo verder? Gaan we vooruit, wat kan beter?
Duurt lang maar er is tenminste een pijplijn
Er zijn inmiddels 226 van de 1.500 woningen in de Woondeal gerealiseerd. Klinkt leuk. Helpt niet. De Horsterhoeve komt er nu bij, weer 266 woningen (het bestemmingsplan ligt vanaf 6 december ter inzage), Veldwijk krijgt meer dan 400 woningen maar dat duurt nog een paar jaar.
Ermelo-Zuid, het terrein van Calluna, heeft eind november een ideeënronde achter de rug, de bedoeling is dat er snel huizen en twee scholen komen. Nog onduidelijk is hoe snel en ook is nog niet bekend wat er gebouwd gaat worden.
Er zit inmiddels wel wat in de pijplijn. De aantallen in de woondeal zijn er de maatstaf voor maar vergeten we niet dat de afgelopen jaren te weinig gedaan is? De achterstand is groter, te weinig doen aan positieve bewoningsgroei los je niet op met 1.500 woningen.
Om het verschil aan te duiden, Putten klapt er aan de zuidrand van het dorp wéér 310 woningen bij in Halvinkhuizen 1e fase.
Wil Ermelo voorzieningen op peil houden, niet krimpen, aantrekkelijk blijven en nieuwe generaties een plek in het dorp bieden dan moeten meer schoppen in de grond. Daarvoor is een extra woonwijk nodig van 1.500 tot 2.000 woningen, in de buurt van het dorp zelf. Hoe leuk Horst-Noord of de Horsterhoeve er ook uit gaat zien, het is bouwen voor Harderwijk: voor boodschappen een stuk dichterbij dan Ermelo, verenigingen en sport op fietsafstand.
Openbaring op termijn
De afgelopen maanden is werk verzet, de gemeenteraad is in stilte geïnformeerd over de uitkomst van de inventarisatie. Rond Pasen komt de gemeente met de openbaring. Omdat we halverwege deze coalitieperiode zitten is het zaak afspraken zo vast te leggen dat een volgend college er mee door kan.
Duurt allemaal alsnog lang, vandaar plaats 2 in onze Top Vijf.
Inbreiding
Wat zeker niet snel is, is inbreiding. Bouwen op de parkeerplaats, het veldje, de loze hoek. Niemand in Ermelo staat te trappelen om ook maar iets te veranderen aan de eigen leefomgeving met als gevolg dat je eindeloze en dure procedures krijgt waarin het ene na het andere onderzoek moet uitwijzen dat de ander gelijk heeft. Blokjes van 11 woningen worden er onbetaalbaar van en het proces niet te sturen.
Woonwijk van 1.500 woningen aan de overkant van de Arendlaan dan maar?