Het verhaal van New York Pizza in Ermelo

De move van het gemeentehuis om New York Pizza wel een vergunning toe te zeggen maar na handhaving niet te verlenen was apart. Mailtjes van een wethouder “dat het wel goed komt” dienen voortaan ter kennisgeving terzijde gelegd te worden. Een pand dat in 2013 een horecavergunning aanvraagt – en in 2014 verrast wordt met een ruimere vergunning dan gevraagd, het is geen reden voor gejuich, het zegt helemaal niks.

Het lelijke gebouw in de Stationsstraat, met die glimsteentjes, werd ooit gebouwd door een meneer in een Audi met een W12 voorin. Er zit een mega-kelder onder het pand en het stond vooral lang leeg. Dan is het een zegen dat een (nieuwe?) eigenaar samen met een huurder optrekt om er iets te gaan doen. Horeca was aangevraagd en in een moment van onoplettendheid kwam zelfs zoveel vergunning los dat het ook een kroeg had kunnen worden. Het pand is er niet eens geschikt voor, die uitbreiding was ook niet gewenst – maar de gemeente kende het toe.

We skippen acht jaar en zijn in 2022. De ondernemer die er wat mee wil is gevonden: New York Pizza. Twee mensen uit Nijkerk vroegen en kregen een voorlopige vergunning, met de suggestie dat het goed zou komen. Pand verbouwd, kleine ton aan afzuiging erin, want op de gemeente kan je bouwen. Toen kwam de buurman om handhaving vragen want teveel fietsen voor z’n deur, te weinig parkeerplekken en nogal wat “ik hou er niet van”.

Een handhavingsverzoek is enorm bedreigend want iemand vindt iets en jij krijgt de politie op je dak. Vanaf dat moment heb je gedoe. Niemand in het openbaar bestuur lijkt in te zien wat voor impact zoiets heeft, zelfs voor de kanarie van de buren rukt men uit.

Buurmanondernemer keek ongetwijfeld ook op van het effect: de 180 graden gedraaide gemeente was om. De vergunning kon niet, er is te weinig parkeerplek, donder maar weer op met je New York Pizza want we hebben ons bedacht.

Regels zijn prima als ze altijd voor iedereen gelden, een ding dat vaker de kop op steekt. Dit is wel een hele rare. De handhavingsjurist bij de gemeente overzag de gekte blijkbaar evenmin. Hoe dek je deze draai af?

New York Pizza ging daarom maar naar de rechter met de vraag of onbehoorlijk bestuur gerechtvaardigd is. Vandaag bleek dat dat niet zo is. De Voorlopige Voorziening is binnen en de gemeente moet eens normaal gaan doen (zo kan je de uitspraak lezen).

Buurmanondernemer vraagt om handhaving

Naast de verwondering over het besluit deze al maanden geopende ondernemer alsnog de nek om te draaien boeit ons ook de vraag waarom de buurman, een ondernemer, hier handhaving gevraagd heeft. Zoiets verwacht je meer van een buurtbewoner zeven straten verderop. Antwoord kregen we niet want het telefoongesprek werd snel kortgesloten met het verzoek om vooral nog eens terug te bellen maar dat het allemaal te maken heeft met geen omgevingsvergunning en dat het daarom niet kan, en dat er al een heel dossier ligt en dat de meneer van new york pizza het allemaal al weet. Precies. “Not in my backyard”.

Maar waarom?

“Ik moet nu weg”.

We wachten het telefoontje af en zullen er nog eens over schrijven.

Of het hard toegezegd is weten we niet maar tijdens de verkiezingen is blijven hangen dat de gemeente minder via de rechter met inwoners gaat communiceren. In dit geval kwam van dat voornemen niet veel en je voelt aan je water dat het een totaal onhoudbare zaak is. Waarom gaat de gemeente er dan in mee, en er ook mee door? Die vraag gaan we stellen aan de wethouder. Wordt vervolgd.

Meer lezen over deze zaak kan je ook in andere lokale kranten:

https://ermelovannu.nl/ondernemend/11800-opgelegde-dwangsom-ny-pizza-opgeschort

https://ermelovannu.nl/ondernemend/11621-newyork-pizza-krijgt-geen-vergunning-in-stationsstraat

https://ermelovannu.nl/ondernemend/11246-jonge-ondernemers-openen-newyork-pizza-in-ermelo

https://ermelo.nieuws.nl/gemeenteberichten/20221031/toch-geen-horeca-mogelijk-op-locatie-stationsstraat-22-en-24-ermelo/


De Ermelosche Courant is een nieuwsbulletin, we zoeken meestal niet de hitte van de dag maar de idee erachter. Dat doen we samen met columnisten, leuke schrijvers, mensen met hart voor Ermelo.

Volg ons, en dat kan ook op Facebook (facebook.com/ermeloschecourant) want daar vertellen we doorgaans dat hier iets nieuws staat.

Adverteren is gratis, je kunt het materiaal via het formulier aan ons sturen. Advertenties blijven een maand staan, artikelen gaan in de normale routine mee.

Zelfs schrijven is dus ook mogelijk, stuur je artikel plus foto in via dat formulier en wij zorgen ervoor dat het geplaatst wordt (als het door de ballotage komt). Lees er meer over in dit artikel.