Hinde wordt almaar gesloopt en gaat verdwijnen

Op het Molenaarsplein heeft de Hinde last van gedoe. Blijkbaar lukt het niet om de sociale controle zo aan te zwengelen dat idioten niet op het (best kostbare) ornament klimmen. Daarom stond het hert tijdens de Kerst uit, moest voor de derde keer gerepareerd worden. Duur, nutteloos en jammer want het gaat volgend jaar niet meer op die plek terugkomen. Jammer? Ja, moet je het niet slopen. De kroegeigenaar verantwoordelijk stellen dan? Dat heeft geen zin, zij hebben hun zaak te draaien, je kunt van hen wel wát verwachten maar niet dat ze als politieagent bewaking bij een lichtornament zetten. Gezond verstand, fatsoen en een oplawaai van je vader zou helpen maar daders zijn niet te vinden. Jammer jammer want de entree van het dorp zag er goed uit met dat ding daar.

Dorpsnieuws

Kijkend over de Stationsstraat op zo’n grijze doornatte regenochtend in de eerste week van januari vraag je je ook wel af wat je er doet. Toch? De glimmend natte vlakte blijft onbetreden tot ver in de middag, iedereen kiest een dekentje om onder te kruipen en alleen het hoognodige wordt gehaald tijdens een flitsbezoek met de auto. Neerzetten, rennen, wegwezen.

Handel
De handel in het centrum was in december door de bank genomen goed. Het zal per ondernemer verschillen maar er werd in ieder geval door geen enkele maatregel roet in het eten gegooid. De kerstmarkt was koud en redelijk goed gevuld, en dankzij het afscheid van Frank Gunneweg en Anne Groot was het prettig opwarmen in het gemeentehuis onder de goede zorgen van de mensen van De Volksmond die de catering deden.

De Enk deed een eerste poging tot een Gluh- en Zopiemarkt op het Pauwenplein, die door de kou wel wat te lijden had. In het algemeen merkten we dat ondernemers en Centrum Management de zaken dit jaar op orde hadden. De verbeterde kerstverlichting ziet er mooi uit en wordt solidair alleen einde dag aangestoken, zodat je er ook wat van ziet.

De Pauweractie liep in december maar de reacties waren wisselend, klanten niet heel enthousiast. Het in het nieuws genoemde totaal van “200.000 euro omzet” is uiteraard geflatteerd. De omzet onder alle ondernemers samen was hoger, er is slechts voor 2 ton aan bonnetjes ingeleverd maar onderschat niet hoeveel mensen niet inleveren, en hoeveel ondernemers niet afstempelen.

Een Griffioen herken je wel
We vernamen dat eind vorig jaar Wim Griffioen is overleden. Wim was een van de twee broers die op de hoek van de Stationsstraat, naast de Enk, de smederij draaiden. In later jaren werd die smederij een werkplaats en kocht je vóór in de winkel (nu Shoeby) je messen, prullenbakken, allerhande huishoudelijks. Zo romantisch zijn we niet maar het was jammer dat ze de winkel sloten, net zoals het een verlies is dat hij er niet meer is. Wim werd 76 en wordt op 6 januari begraven in Ermelo.

Voetbal op 28 januari
Zaterdag de 28e is het jaarlijkse Van Buuren Zaalvoetbaltoernooi en, zag ik op de prints van het boekje, ze doen dit al voor de 28e keer. Ooit begonnen in de sportzaal van ’s Heeren Loo “met die asfaltvloer” en de laatste jaren in de Triade. Twaalf teams gaan met elkaar de competitie aan.

Er is ook beweging in het veldvoetbal. Spelers verhuizen en FC Horst pakt er veel. Dean Bredewolt keert terug naar DVS. Marco Jansen houdt het allemaal bij in De Stentor.

Regioharmonie De Verbinding
Zaterdag de zevende speelt het ensemble RegioHarmonie De Verbinding (een samenvoeging van de Stadsharmonie Harderwijk en Crescendo Ermelo) haar nieuwjaarsconcert in het Harmoniegebouw, Deventerweg 42 in Harderwijk. Naast de volwassenen is er ook een optreden van POCO Crescendo en van het Jeugdorkest der Stedelijke Harmonie. Gratis toegang trouwens en het begint om half 8.

Na dit optreden is de eerste week van het jaar voorbij, zijn de vakantiegangers terug van weinig sneeuw en de blijvers klaar met nieuwjaarswensen. We kunnen weer aan. Nieuwjaarsreceptie Gemeente staat voor de 10e gepland, vanaf half acht en het zou leuk zijn dat de lage opkomst bij de kennismaking met de burgemeester enorm overtroffen wordt. De eerste raadsvergadering staat voor de 18e gepland, Centrum Ermelo vergadert de 24e over retailimpulsen, gemeente gaat de boer op met kwaliteitsverbetering na consultatie met de burgers en met een beetje geluk staan de krokussen tegen die tijd boven de grond.

Een mooi 2023 is geen slecht idee. Het gaat niet vanzelf dus laten we dat er met elkaar van maken. Cheers.