“Er is echt geluisterd” : infobijeenkomst Hema / Jumbo

Maandagavond 3 juli organiseerde Progressief Ermelo (PE) bij de Kanovijver plots een bijeenkomst rondom de plannen van de Hema/Jumbo en De Enk. Er was zo’n commotie ontstaan dat ze vonden er iets aan te moeten bijdragen. Een noviteit, nog niet eerder in onze herinnering nam een Ermelose politieke partij het voortouw om onrust over een plan van een ondernemer te kanaliseren.

Na de bijeenkomst hoorden we van bezoekers dat het gesprek door Evelien Kars geweldig begeleid was, en een voorbeeld was van hoe een dialoog aangegaan kan worden. “Leerzaam en helpend” zei Willemien van Bennekom. Bert Visser, ook van PE, was blij met een boven verwachting goede avond, een uitstekende presentatie door Willemien, en “keurige” reacties van buurt en onwonenden. Tegelijk merkt hij op: “Er zijn wel veel aandachtspunten aan de orde gekomen, er volgt nog een lange weg voordat deze plannen rond zijn. Als dat al gebeurt.”

Beppie Vliek is buurtbewoner aan de Groeneweg, we vroegen naar haar ervaringen. “Een veel betere bijeenkomst dan twee weken geleden”, zegt ze. “Grote opkomst. Veel bezwaren.” Ze stuurde me een berichtje door dat ze aan haar politieke partij gestuurd heeft. “Blijkt dat de Hema naar het pand van Goudreinet en wat eerst Bourgondiër was wil gaan. Hiertussen is een open ruimte en zo is het ook afgesproken met de bewoners.”

René Dijkhuis, vastgoedbeheerder van De Enk, was alsnog niet aanwezig om het toe te lichten. Het werd als meer dan een teleurstelling ervaren, en door sommigen direct doorgeleid naar zijn werkgever. “Zo wordt dus om gegaan met bewoners. Wekt geen vertrouwen. Jammer, Gravendeel is zo goed bezig op andere plaatsen in het dorp.”

Wij hadden van de absentie ook vernomen. Inderdaad onhandig, omdat juist het vertrouwen van de omgeving ter tafel kwam. Gravendeel zelf had zeker weten wat anders te doen, hij werd op dat tijdstip benoemd tot inkomend voorzitter van Rotary Ermelo, en daarmee, meestal, voorzitter van het volgend jaar.

Zoals Mevrouw Vliek al schreef, er kwam die andere verrassing uit de hoed: de doorloop in het achterste stuk moet blijven. Zo stond het althans in de afspraken die in een eerder leven met de Action gemaakt zijn, een ingang voor en een ingang achter. Creatieven zien daar prachtige oplossingen met een lichtstraat, terrassen, planten en mooie verlichting, anderen zien een mogelijkheid om het project te tackelen. Willemien werd erdoor verrast.

De muur is er natuurlijk ook nog. Eentje van vijf bij tien meter komt aan de achterkant naar buiten en die is niet over het hoofd te zien, zeker niet door de bewoners van dd eerste drie woningen dwars op de Groeneweg of de Jeugdkant. Daarnaast is er nog de smalle Groeneweg zelf en de schoolroute. Van alles te bespreken en wellicht helpt voor de beeldvorming. een ruimtelijke tekening van het gewenste landschap.

Bert hoopt dat de gesprekken in deze geest verder gaan. Het heen en weren zal doorgaan maar voor nu is hij blij met de bijeenkomst en met het resultaat. En ook een beetje met het applaus dat Progressief Ermelo ten deel viel. “We hebben iets bereikt, er is echt gepraat en echt geluisterd.” Hij is ook reëel: “Deze race is nog lang niet gelopen, de inspraak, de participatie, het bestemmingsplan gaat allemaal nog komen. Dit is niet in drie maanden ‘even gefixed'”.