Herinner je de Kadernota van 2023? Die raafsvergadering duurde 7 uur, iedereen lag er daarna af. Er werden proefballonnen, voorstellen, moties en bezuinigingsvoorstellen gepresenteerd dat het een aard had. De kater achteraf was groot, het proces was geen voorbeeld van schoonheid.
De Kadernota 2024 van de Gemeente Ermelo is een heel ander verhaal.
Een Kadernota geeft, de naam zegt het, de randen aan van het beleid. Waar gaan we het over hebben, hoe komen we daar?
De Kadernota van 2024 stelt geen vragen maar legt de lijst van to do’s voor. Vragen als Wat, Waarom en Hoe worden verplaatst naar de Begrotingsbehandeling. Deze nota is kaal op de financiën, het gaat om wat het kost om te doen wat nodig is. Weinig inhoud en een voortdurende verwijzing naar de begrotingsbesluiten later dit jaar.
Als de Kadernota wordt aangenomen maakt dat het sluitend maken van de begroting eenvoudiger, stelt het College. De Kadernota gaf altijd visie en richting. Nu wordt-ie financieel-technisch, dat is het einde van een visionaire bestuursperiode, voor zover die er ooit was.
De bezuinigingen uit de vorige Kadernota worden overgenomen. Het Pakhuis moet op zoek naar een geldschieter, de sport krijgt het zwaar, cultuur is niet interessant.
Financieel ziet de zaak er verontrustend uit, schrijft het College. Ondanks alle stappen die genomen zijn zorgt de veranderde betalingssystematiek van de Rijksoverheid in 2027 voor een miljoenentekort. De gemeente ziet het aankomen en kiest er voor om aanvullende maatregelen te nemen. Bovendien gaan ze projecten anders begroten.
Door het personeelstekort kan je van alles willen maar lang niet alles realiseren. Het enige voordeel daaraan is dat je het geld dan ook niet hoeft uit te geven. Is er geen personeel, dan zijn er geen loonkosten maar aan herberekeningen van personeelslasten, pensioenen en omzetting van incidentele naar structurele bezetting (men neemt meer mensen aan) is Ermelo alsnog 7 ton duurder uit dan eerder gedacht.
Daar zat een foutje in. De moties uit de Kadernota ’23 riepen op tot het aannemen van tijdelijke krachten. Het werden abusievelijk vaste krachten, iets waar de gemeente nu wel blij mee is maar ze drukken anders op de begroting dan eerder gedacht.
Onderhoud woongebied
Zowel in de Dr. Holtropstraat als de Torenlaan gaat het riool eruit en dat kost geld. In het kader van het vergroenen van het centrum wordt er ook een budget vrij gemaakt voor bomen, struiken en ander groens. Tot 2027 kost dat ruim zes ton.
Er komt eveneens een nieuwe omgevingsvisie waarin grootschalige woningbouw wordt meegenomen maar ook de ontwikkeling van een nieuw bedrijventerrein langs de A28 een plek krijgt. In het kader van de moties uit ’23 om aan tijdelijke jongerenhuisvesting te gaan doen wordt in 2024 regionaal onderzoek gedaan naar de mogelijkheden en de Raad wordt gevraagd een budget beschikbaar te stellen.
Minder naar Meerinzicht
De keuze om minder aan Meerinzicht bij te dragen is zwaar gevallen bij de andere partners (Harderwijk en Zeewolde). Er was nogal wat gesprek nodig om aan “nieuwe perspectieven” te bouwen. Meerinzicht zal zich in haar begroting voegen naar de wens van Ermelo maar de kans bestaat dat de Raad gevraagd wordt om andere beleidskeuzes. Ofwel: als je niet betaalt krijg je niet wat je wilt hebben en dan moet je kiezen.
Er is rondom de Kadernota een lijstje geproduceerd van realisatie op de bezuinigingen. De sport moet 7 ton minder kosten, het Pakhuis 105.000, Meerinzicht twee miljoen en het ‘reëel begroten’ staat voor 2,5 miljoen in de boeken. Dat bedrag is niet gehaald, er is ‘slechts’ 1 miljoen gevonden.
Reëel begroten was een kunstje dat uit de laatste Kadernotavergadering kwam en behelsde dat je ook minder kunt begroten als je weet dat het toch niet uitgegeven wordt. Het eindresultaat laat zien dat deze denkwijze een stuk minder oplevert dan EenErmelo had gehoopt.
Andere kosten nemen toe. Groenonderhoud gaat van 120.000 naar 240.000, wegenonderhoud van 210 naar 420. Aan de opbrengstenkant gaat de toeristenbelasting omhoog, tot verdriet van onder meer Camping De Haeghehorst die in een venijnig postje op Facebook van zich liet horen. Het moet 8 ton opleveren maar er is een personeelsprobleem bij de gemeente waardoor nu nog onduidelijk is wanneer dat gerealiseerd is.
Raadsleden hingen vorig jaar in de bomen met voorstellen en identiteitsacties. De gemeente geeft dit jaar die ruimte niet. Kale cijfers, dat is wat het is en voor de rest gaan ze het bij de begroting afhechten. De Raad wordt verzocht zich in te houden.
Politiek
Politiek Ermelo houdt zich inderdaad stil. Progressief Ermelo klaagt in een filmpje over het gebrek aan snelheid en budget, over trage woningbouw en constateert dat als je bezuinigt op sport en cultuur je het fundament van de samenleving aantast. Andere partijen zijn nog niet in de lucht. Het CDA stond dit weekend met hun caravan in het centrum maar dat had wellicht meer met de Europese verkiezingen van doen dan met de Kadernota.