We zijn begonnen met een ordevoorstel van de VVD om dit onderwerp nu toch niet te bespreken maar dat haalt het niet. De Raad gaat voor de volledige behandeling en de burgemeester weet al dat het laat wordt dus om 23 uur wordt gekeken hoe ver we zijn.
Debat
Amendementen en moties worden toegelicht. EenErmelo, in de persoon van Henri Luitjes: “Ik kijk niet achterom, ik kijk vooruit”. Hij vindt dit citaat van toepassing en zo te horen gaat hij richting geven in een dossier dat al een paar jaar loopt. “We gaan onze stempel drukken op iets dat al te lang bestaat”.
De coalitie lijkt, gezien de stemming over het ordevoorstel van de VVD, verenigd. Het Tomassen-verhaal wordt aangenomen als het hen betreft. “Wil ik mee werken aan de groei van een bedrijf dat daar eigenlijk niet past?” Dat wil Luitjes niet, terug naar niveau van 2016 is voldoende bereikt met het voorstel van de gemeente. Hij wil meewerken aan een ooit-verhuizing naar een andere plek en hij wil handhaven. Luitjes erkent dat Tomassen Duck-To doorgaans niet binnen de lijntjes kleurt en geeft daar geen ruimte voor. Doen ze dat weer dan gaat het deksel erop, houdt het op en kan Tomassen opkrassen.
Bart Willemsen (CDA) vertelt dat hij positief verrast was dat Tomassen de productie per januari 2026 wil terugbrengen tot 6.1 miljoen. Ze gaan mee met de voorstellen en dienen een amendement in waar wij als toehoorder de waarde niet van inzien. Ze hebben ook een motie: “Alle informatie op tafel”: verdere vertraging ongewenst, opschieten en alles op tafel leggen. Op 1 maart 2024 moet alles er liggen, en als dat niet zo is dan kapt het CDA er mee. Dat moet in de letter of intent met Tomassen opgenomen worden, met een nietigverklaring tot gevolg.
Het is niet dat de politiek de onderneming vertrouwt
Motie van Treurnis van Progressief Ermelo en Hee22. Ze vinden het proces slecht en willen niet meewerken. Zij hebben er geen vertrouwen in dat er een punt gezet kan worden. Geen zin in meer rechtszaken, de feiten kloppen niet, het proces is niet in orde. Ze vinden de informatievoorziening van het bestuur onverantwoordelijk en onjuist. Kars (PE) zegt dat het onzin is dat Tomassen wil afschalen tot 6.1 eenden, ze horen op 4.7 te staan dus dit is een upgrade. Tomassen wint in hun ogen.
Zijlijn van een lezer: “Belachelijk dat er zoveel capaciteit en energie gaat naar Tomassen. Misschien 1% van werkgelegenheid, vrij laagwaardig ook. Spin-Off is ook laag, want in die eendenstallen kunnen Erik Staal en consorten ook gewoon kip fokken. Waarom laat Hugo zich zo gijzelen door deze asociale ondernemer? Dit gaat ten koste van alle inwoners van Ermelo. Bas GF heeft gelijk met zijn oproep. Haal dit dossier weg bij Ermelo, laat ze nieuwe vergunning aanvragen en stop met de gijzeling door Tomassen. Zo klaar mee.”
Kars: “Het kan gewoon niet, er moet een nieuwe vergunningsprocedure gestart worden.” “De ideeën van EenErmelo staan wel in de letter of intent, die van andere partijen niet.” “Tomassen heeft nog steeds niet alle informatie ingediend.” “Het rechtsgevoel van Ermelo wordt aangetast.” Ze legt een groot gebrek aan vertrouwen op de schouders van het college, vindt het bestuurlijk onzorgvuldig handelen. “Dank u wel mevrouw Kars” zegt Hans van Daalen.
Evelien praat voor haar eigen bubbel, als zo meteen ChristenUnie een CDA -verhaal vertelt is het klaar.
Luitjes bestrijdt Kars op de aantallen te slachten eenden; het wordt onaangenaam. Luitjes sleutelt aan de feitenkennis van Kars en gaat nog even door op de MER-capaciteit, of je formeel of informeel MER-plichtig bent maakt eigenlijk niet uit, ook omdat de Raad er achter kwam dat het niet zo’n boeiend is voor dit onderwerp.
Schijngevechten met een achterliggend doel.
Kars laat zich vervolgens door Luitjes verleiden tot een getallendiscussie en verliest. Geef hem de ruimte en Luitjes is op zulke punten onverslaanbaar.
HEE22: Wat is er vals aan de intentieverklaring?
“Hoe konden wij zo dwalen?” “Overspronggedrag” duidt Han Wilhelm (HEE22). “Door stress niet om kunnen gaan met de omstandigheden”.
- De intentieverklaring kwam uit de hoed van de wethouder maar liep niet door het BOB-model
- Vrijdag opeens een nieuwe versie met daarin de versie van EE, zijn dat de nieuwe achterkamertjes?
- Panden op het terrein worden er opeens bijgehaald
- Waarom pas in 2026 verlagen? Hij zat in 2022 al op 6.1 miljoen, waarom uitstel als je nu al op dat niveau zit?
- Waterschap gaat geen vergunning afgeven
- Geen zicht op vergunning vanwege stikstofdepositie
- Bedrijf is MER-plichtig en dat past niet in het bestemmingsplan
- Er moet een nieuwe vergunning komen, waarom is het college niet eerlijk?
- Nieuwe voorlopige Verklaring van Geen Bezwaar (VVGB) nodig, maar we zouden die niet opnieuw doen hebben we afgesproken.
- Intentieverklaring stelt dat de VVGB een instrument van de raad is en niet van het college.
- Tomassen negeert alles, ze geven geen zekerheid: onbetrouwbare partner?
- Met een intentieverklaring kan je makkelijk naar de rechter “Kijk! zicht op legalisatie”
De enige zuivere oplossing voor Han is geen intentieverklaring, geen VVGB en aanvragen van een nieuwe vergunning.
Luitjes gaat Wilhem op de cijfertjes controleren. “Waarom hebben jullie toen in 2019 dan niet opgetreden?”. Wilhelm heeft destijds een stemverklaring afgegeven maar Luitjes zocht thuis uit dat ze wel voor gestemd hebben. Wilhelm legt uit dat toen de tijd te kort was om onjuiste adviezen te corrigeren, hij betreurt dat nog. Luitjes hakt door. “Is een oordeelsvormende tafel voor u een achterkamertje?” Wilhelm tikt terug, maar man wat heeft die Luitjes een geheugen! Hij zegt dat de meningen van andere partijen wel degelijk zijn meegenomen in de intentieverklaring. Serieus goed gedacht door Luitjes, ondanks dat Wilhelm zegt dat hij geen overleg gehad heeft met de wethouder en Luitjes wel. Luitjes mept op Han z’n neus en Wilhelm vindt het niet zuiver.
Dit zijn terreinen waarop je met Luitjes alleen moet debatteren als je je zaken op orde hebt. Hij bijt door tot je op de grond ligt en ieder argument dat je aandraagt wordt als interpretatie benoemd. Tenzij je over hem heen weet te springen. Het lukte Han en Evelien niet.
Leo van der Velden (SGP) houdt van eenden, vissers gingen ze houden na de Zuiderzee en het is logisch dat in Ermelo de enige eendenslachterij van de Benelux staat. Hij is blij met het bedrijf. Hij wil ook van het dossier af. “We maken het met elkaar veel groter dan het is. Slecht voor het imago van Ermelo en we doen het dorp ermee te kort.” “Na vanavond zijn er nog vele hobbels te nemen, we zijn er nog niet maar we moeten de eenheid hervinden.” SGP alsnog akkoord met het Raadsvoorstel.
ChristenUnie nu. Haar inbreng is bepalend voor de stemming. Het klinkt alsof de coalitie de achterkamertjes goed gebruikt heeft en de rijen gesloten zijn. Liesbeth Urbach vertelt over wat het de fractie doet.
In 2015 was Gert-Jan Tomassen ondernemer van het jaar en schonk hij de gemeente de wereldbol op de rotonde. Nu zitten we hier, dat voelt niet goed.
Ze zegt dat de gemeente niet alle info opgehaald heeft waardoor het proces niet gelopen is zoals het had gemoeten. Nu is het juridisch, dat wordt betreurd. Ze neemt de afslag die voorhanden ligt en bij Tomassen ligt de taak alles op tijd te leveren. Ze ziet dat afspraken niet vanzelfsprekend zijn maar is voor het voorstel.
Eendjes met yahtzee
Herma van der Weide (VVD) scoort tegenwoordig zelfs eendjes met yahtzee, zegt ze en ze had zo gewild dat haar voorstel aangenomen was. Willemsen (CDA) zei dat er met de omgeving gesproken wordt maar dat is in haar ogen niet oprecht als de raad nu de beslissing neemt. Verhuizen naar ooit een bedrijventerrein is voor nu een kansloze optie, dat ding is er nog lang niet. Zij vindt dat de burgers overgeslagen worden. Herma voelt ook wel dat de coalitie gaat vóór stemmen en dan ben je als oppositie klaar.
Wij zijn inmiddels benieuwd wat de provincie na de stemming gaat doen met de brief van “slechts twee Ermelose burgers” die een indeplaatsstelling hebben aangevraagd, een actie van Bas De Gaay Fortman en Ton Brouwer die de gemeente daarmee onbehoorlijk bestuur verwijten. Hans van Daalen zwiepte een poging van Han Wilhelm om dit ter tafel te brengen er nogal resoluut af: “niet aan de orde”.
Nu eerst een schorsing van een paar minuten.
Reactie College, Wethouder Weidema.
Hugo Weidema is content met de reacties en hij heeft de drang uitgebreid te reageren op wat er naar voren is gebracht maar gaat proberen dat te onderdrukken.
De wethouder wil bestuurlijke duidelijkheid en hij steunt de opmerking van Luitjes om de mensen in de buurt aan tafel te krijgen, als buren. Hij ziet net als Wilhelm (HEE22) dat dit nog niet de oplossing is voor het dossier Tomassen maar het wel als eerste georganiseerde stap in een route naar de oplossing.
Hugo vindt de motie van PE hmmm. Hij vertelt hoe het dossier tot hem gekomen is op 6 december 2022, hij is een jaar probleemeigenaar. Wat ze vanavond bespreken is een voortzetting van oktober vorig jaar, de wens van Burmanje om het toen op te lossen is niet gehaald maar wel de basis voor wat er vanavond besproken wordt. Bestuur moet nieuwe elementen meenemen en nu proberen te besluiten.
Hugo reageert op Herma (VVD) dat het maar zo zou kunnen dat er een nieuwe aanvraag ingediend moet worden op advies van Omgevingsdienst. Het Waterschap is inmiddels niet meer zo zeker van haar stelling dat het niet vergund wordt. Dat kan, het college wil vooruit en werken aan een oplossing. Dan moet je nog veel stappen nemen.
“Tsja de motie van Treurnis”. Het doet Hugo wat en hij wil er niet op in gaan. Hij vindt het niet kloppen en feitelijk onjuist. Hij legt alsnog uit hoe de vork in zijn steel zit. Dat het rechtsgevoel in Ermelo in het geding is bestrijdt Hugo ten volle, de insteek van het college is juist om iedereen mee te nemen. (wij vonden deze motie eerder niet zo’n goed idee) en Hugo bestrijdt dat de partijen niet alle informatie gekregen hebben. De bijdrage in de oordeelsvormende vergadering van PE is meegenomen in de intentieverklaring.
Leo (SGP) wil weten wat de consequenties zijn als de intentieovereenkomst niet wordt vastgesteld? Hugo: “de overeenkomst is de uitkomst van wat er besloten is en op papier staat de garantie dat zij de intentieverklaring ondertekenen als het vanavond goedgekeurd wordt.”
Kars (PE) twijfelt. “Je kunt doen met een advies wat je ermee wilt”. “Wat bedoel je ermee?” vraagt ze aan de wethouder die aangeeft dat je een advies van de Omgevingsdienst naast je neer kunt leggen. Hij acht dat onverstandig.
Het lijkt erop dat we gaan stemmen en we verwachten dat het 15 om 6 zal zijn.
Diehards
Orde: wil iemand echt nog wat zeggen? Hans wil stoppen, ook Leo ziet de tweede termijn niet zo zitten. Iedereen is het ermee eens al wil Han Wilhelm nog wel een opmerking maken. Luitjes wil nog wat zeggen. Kars ook.
Wilhelm begint aan een lange spreek, de vragen die hij stelde wil hij beantwoord hebben.
Luitjes zoekt de verbinding met elkaar al onderkent hij dat PE en EE in een parallel universum zitten. De wijze waarop hij dat zegt is een andere manier om iemand zoek te maken. Kars is vanuit haar – inmiddels underdog – positie benieuwd naar de definitie van inhoud van EE. Luitjes wil weer over cijfers praten maar dat lukt niet met PE want die zit op een ander spoor.
Stemming: Tomassen wordt vergund. Mits.
Het moment dat je niet verwacht had dat zou komen: de stemming om Tomassen te vergunnen.
Het voorstel wordt door de coalitie plus SGP aangenomen met 15 voor en 6 tegen. Tomassen is een stapje dichterbij. Een rechtszaak ook.
Motie “Alle informatie op tafel”. Tegen: VVD HEE22 SGP en PE. Motie aangenomen met 13 voor en 8 tegen.
Motie Treurnis: voor zijn HEE22 VVD PE, de rest is tegen. Verworpen met de gebruikelijke zes voor en 15 tegen.
De hamerstukken sluiten de avond af maar wij gaan dat niet meemaken.
Ontdek meer van DE ERMELOSCHE COURANT - Wij zijn Ermelo
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.