Burgemeester van Daalen opent de vergadering, stelt de agenda vast en fietst de besluitenlijst er ook doorheen. We gaan beginnen aan een avond vol afscheid, verwelkoming en ook nog twee bespreekstukken.
Vragen en mededelingen uit de Raad zijn er van verschillende kanten. René Arts herinnert aan de verbreding en het opknappen van fietspaden en ziet dat er nu schot in zit. Progressief Ermelo is er blij mee.
Ad de Kort (CDA) wil leren van iets dat niet goed gegaan is. Een bewoner heeft melding gemaakt van een WOZ-bezwaarschrift dat niet goed afgehandeld is, Meerinzicht, de service- en uitvoeringsorganisatie van Ermelo, Harderwijk en Zeewolde (EHZ), moet nu 1.400 euro na ingebrekestelling betalen. Het ging om tientallen gevallen die te laat een reactie kreeg, meer dan 10.000 euro had beter besteed kunnen worden. De Kort wil graag weten of het waar is en wil zorgen dat het niet meer gebeurt. Wethouder Weidema reageert en heeft een onderzoek gedaan maar heeft niet de indruk dat het om zulke aantallen gaat. De Kort krijgt nog definitief antwoord.
De werkgeverscommissie heeft onder iedereen die met de griffie te maken heeft onderzoek gedaan naar het functioneren van die griffie en daar komt niets dan lof uit. “Een gouden team” vertelt Cor Louwerse (CDA). Het tijdelijk dienstverband van Jannelies Vissers is als gevolg daarvan omgezet in een vast contract.
Pieter Stam wil namens de oppositie weten wanneer de jaarrekening 2023 komt. Hij wil ter voorbereiding van de Kadernota op tijd geïnformeerd zijn. Wethouder Weidema is van plan de jaarstukken in de laatste week van mei naar de griffie te sturen.
Brouwer (VVD) heeft namens de oppositie een mededeling over het lekken van geheime informatie in het dossier Tomassen. De oppositie kondigt aan dat er een verzoek om een interpellatiedebat komt.
Hij gaat even door: Is het college nog wel daadkrachtig? Hamstra met ouderschapsverlof, Weidema gaat weg – en de VVD wil weten wanneer er vervanging van Weidema komt want Ronald van Veen “werkt zich een slag in de rondte”.
Het artikel in de Stentor over die geheime documenten leidt volgens Wilhelm (HEE22) tot het vervallen van de geheimhoudingsplicht. Als het buiten de deur komt is het volgens de burgemeester nog steeds geheim want die geheimhouding moet er afgehaald wórden en per ongeluk naar buiten brengen is wat anders.
Afscheid Leo van der Velden
Leo van der Velden (SGP) vertrekt als raadslid, zo maakte hij anderhalve week geleden bekend. Het moment van afscheid is nu gekomen, René Arts spreekt Leo namens de Raad toe en vindt dat een voorrecht.
Hij kent Van Der Velden al lang en lacht: het hele dorp kent Leo. En Leo het hele dorp. René memoreert wat Leo allemaal gedaan heeft al die jaren en roemt z’n nachtelijk doorzettingsvermogen, altijd als laatste naar huis. De laatste periode had Leo een wat meer bestuurlijke rol en groeide daar in. De ervaring van Leo werd door hem ingezet met verantwoordelijkheidsgevoel. René had het afscheid van Leo niet verwacht, hij waardeert de humor en stijl en overlaadt hem met complimenten.
Pieter Stam, de nieuwe fractievoorzitter, speecht namens zichzelf en de SGP. Hij schetst Leo als veldheer, een echte volksvertegenwoordiger, wie kent hem niet. Pieter heeft genoten van de samenwerking en kijkt uit naar de rol van Leo in de steunfractie.
Leo zelf aan het woord, hij moet even bijkomen van alles wat gezegd is. De hartelijkheid doet hem veel en ook de waarheidsgetrouwheid ervan. “De tijd van gaan is nu gekomen”, zegt hij maar op de publieke tribune zal hij vaak te zien zijn. “Het is goed zo, het is mooi geweest, van raadslid tot loco-burgemeester tot fractievoorzitter”.
Hij vertelt dat er een aversie bij hem ontstond. Thuis was het aan de orde, in het gemeentehuis had hij er niet zoveel last van. Het duurde kort maar de beslissing werd vervolgens snel genomen: hij wilde stoppen.
Er komt een traan in zijn stem, hij is aangedaan. Hij draait naar de griffie en geeft hen een compliment, hij kijkt naar Aldrik Westrate, de gemeentesecretaris die ook afscheid neemt. Hij vindt het ook mooi dat Pieter Stam toch fractievoorzitter wordt. Dat wilde Stam blijkbaar eerst niet “maar nu hebben we er niets meer van je over gehoord”.
Leo dankt zijn collega-raadsleden. Hij noemt geen namen “want dan hou ik het niet droog” maar met velen een uitstekende band. Hij besluit met een bijbeltekst en zegt “Doe er je voordeel mee. Adieu!”
Het cadeau en de bloemen reikt Hans van Daalen hem aan. Het cadeau is een kunstwerk van een Ermelose kunstenaar en Leo is de eerste die het krijgt, het is een nieuw gesigneerd cadeau voor vertrekkende raadsleden. “Het is nu de bedoeling Leo dat je je plek gaat verlaten. Het is niet anders” meldt Van Daalen vervolgens, voordat hij René Heij installeert als nieuw raadslid voor de SGP en Van Der Garde als fractievertegenwoordiger.
De Raad staat ook stil bij het afscheid van Aldrik Westrate en René Arts mag hem eveneens toespreken, hij is plaatsvervangend voorzitter van de Raad. Westrate was meer gemeentesecretaris dan directeur, een man van de feiten.
Per 1 mei gaat hij met pensioen na 14 jaar bij de gemeente Ermelo. Iemand noemde hem het oliemannetje van het college, en de stabiele factor in een dynamische werkomgeving. De organisatieontwikkeling van de gemeente die door Westrate in gang in gezet noemt René als bijvoorbeeld. Er komt een lijst met nevenfuncties langs die indrukwekkend is.
Het afscheid van Westrate is 25 april tijdens een receptie. Arts overhandigt hem ter herinnering het tweede kunstwerk van Ria Nijenhuis op één avond. Westrate komt aan het woord en zegt dat hij met pensioen mág en elke dag heeft genoten van 46 jaar werken voor de lokale overheid.
Zijn hoogtepunten in Ermelo: de organisatieontwikkeling vanaf 2018, de vernieuwbouw van gemeentehuis en Dialoog tot het Huis van Ermelo, de start van Meerinzicht en het lidmaatschap van de vertrouwenscommissie voor een nieuwe burgemeester. Dieptepunt de bestuurscrisis van 2018-2021. De persoonlijke verhoudingen zijn goed gebleven en hij erkent dat hij zijn werk alleen kon dankzij het vertrouwen van de colleges van B&W en de medewerkers in het gemeentehuis.
Meerjarenbegroting Meerinzicht
EenErmelo, CDA en CU hebben een amendement aangekondigd. Een amendement is een tekstuele inhoudelijk aanpassing van een raadsvoorstel. Henri Luitjes (EE) aan het woord. Een jaar geleden wilde de Raad 2 miljoen bezuinigen op Meerinzicht, hij ziet dat niet terug in de nieuwe begroting. De invloed van Ermelo op de uitgaven is minimaal. De input van Ermelo wordt door Meerinzicht alleen meegenomen als er een officiële zienswijze ingediend wordt. Hij schetst de werkwijze van Meerinzicht als te autonoom en wil aan het besluit van de gemeente toevoegen dat de ombuigingen van Ermelo structureel zijn en 2 miljoen bedragen.
Het amendement heeft duidelijk als doel Meerinzicht een toontje lager te laten zingen en Ermelo serieus te nemen. Brouwer refereert aan de vraag van Ad de Kort over niet goed functioneren rondom de bezwaarschriften en vraagt zich af of de dienstverlening na de Ermelose bezuiniging overeind blijft. Brouwer denkt er anders over. Luitjes vindt dat Meerinzicht maar moet inschikken en hij wil de uitvoering van het gemeenteraadsbesluit van vorig jaar verduidelijken zodat de bezuiniging wel zichtbaar wordt in de begroting van Meerinzicht.
Visser (PE), Nero de Boer (CDA) en de maidenspeech van René Heij (SGP) komen eraan. Visser stemt in met het raadsvoorstel om samen met Harderwijk en Zeewolde (EHZ) invulling te geven aan de taakstelling die in het raadsbesluit staat. Progressief Ermelo zal het amendement niet steunen. De tekst van het amendement vindt hij te dwingend van toon en het mag van hem niet leiden tot een koude sanering. Vijftien procent bezuinigen heeft grote consequenties voor de Meerinzichtorganisatie en voor de mogelijkheden om goed personeel aan te stellen.
Nero de Boer: Hoezo moeten we bij Meerinzicht een zienswijze indienen om serieus genomen te worden? Heeft Meerinzicht wel iets gedaan met ons voornemen om 2 miljoen te bezuinigen? Brouwer (VVD) geeft antwoord: op 10 april staat in een notitie van Meerinzicht dat er geen uitvoering aan is gegeven.
René Heij (SGP) steunt het raadsvoorstel van het College en gaat het amendement niet steunen. Zij waren sowieso al niet voor deze bezuiniging maar die werd door de meerderheid aangenomen in juli 2023, daar wil hij het niet meer over hebben. Heij had wel graag wat eerder bericht gekregen van het amendement. SGP wil graag op voorhand meedenken en als andere partijen dat mogelijk maken door moties en amendementen op tijd in te dienen vindt hij het fijn.
Wethouder Weidema geeft antwoord op de vragen, hij ontraadt het amendement niet en legt nog een keer uit dat onderzocht gaat worden hoe EHZ omgaat met de financiële dreiging die uit Den Haag vandaan komt. Hij zegt ook dat ook bij Meerinzicht weet dat dit eraan komt en iedereen begrijpt dat kosten verlagen belangrijk is. Weidema verwacht voor 2027 aan te duiden wat mogelijk en onmogelijk is. Hij kan zich vinden in het amendement omdat het iedereen nog duidelijker maakt dat het nodig is. “De financiële wolken blijven donker.”
CDA, EenErmelo en CU hebben samen de meerderheid, het amendement komt er door en het aangepaste raadsbesluit wordt vervolgens unaniem aangenomen.
Verandering van vergaderorganisatie van de Raad
Er is een keuze, we schreven er al eerder over. De tijd die nu gebruikt wordt aan vergaderen legt te veel beslag op iedereen en is tegelijkertijd te krap om alle onderwerpen goed tegen het licht te houden. De griffie heeft een model geschreven om voortaan eens per maand de Raadsvergadering te houden en drie andere avonden voor alternatieve programma’s en voor de zogenoemde beeldvormende-, oordeelsvormende- en besluitvormende Tafels ter voorbereiding op de besluitvorming.
De Raad lijkt elkaar even niet goed te begrijpen. Er wordt wat gestoeid over de voorstellen en er is zelfs sprake van een Model Willemse. Volgens Bart Willemse zelf is dat er niet, er is dan ook geen amendement. Na goed overleg besloot het CDA dat voorstel niet aan te passen.
De start van het nieuwe model is op verzoek van de griffie vastgesteld op januari 2025 en de evaluatie ervan op verzoek van de raad op januari 2026.
Van Daalen reageert namens de gemeentelijke organisatie en hij peilt of er werkelijk behoefte is aan een gemeenschappelijke maaltijd vooraf aan de Raadsvergadering. Hij stel voor dat er een pilot gedaan wordt om te zien of dat gaat werken.
Het voorstel van de griffie wordt unaniem aangenomen, de gemeente gaat straks vermoedelijk rustiger vergaderen. Wij als passant vinden al die tafels plus een raadsvergadering elke veertien dagen nogal heftig, vooral omdat de tijd op ieder onderdeel eigenlijk altijd te krap was.
Van Daalen is onderweg naar de frikadellen van Leo van der Velden en timmert de hamerstukken er doorheen. Hij sluit de vergadering en dankt iedereen voor de aandacht voor iedereen die ging en kwam.