Museum Het Pakhuis vol in het offensief

Vorige week kwam naar buiten dat het college van B&W onder meer een ton wil bezuinigen op Museum Het Pakhuis. De keuze was hen voorgelegd door adviseurs van buiten Ermelo: “Je moet je afvragen of je een eigen museum wilt of niet.” Het bedrag dat aan die keuze hangt is 105.000 euro. Op de 210.000 die ze nu hebben is dat een halvering maar van dat fikse bedrag vloeit 85 .000 al direct terug naar het Huis van Ermelo in de vorm van huur. Subsidie om mee te werken, de staf te betalen, de exposities, de dingen: € 125.000. Trek de bezuiniging eraf en de gemeente betaalt alleen voor de wettelijk vastgestelde taak om het Ermelo’s erfgoed te beheren. En of je dat wilt? Tsja die vraag is door het publiek ook gesteld toen het over het zwembad of de verbouwing van het gemeentehuis ging.

Niet zo gek dat Het Pakhuis in de gordijnen klimt.

Klimmen doen ze met verve. Vorige week een petitie en vandaag op de socials: “Wie organiseert dan de Nationale Bomenplantdag?” “Is dit ook het einde van het Pakjeshuis?” “Waar gaan de leerlingen dan heen voor hun beleeflessen?” “Geen educatieve VR games meer op school?”

Het museum heeft een punt. Ze doen nogal wat in de Ermelose samenleving en ze weten te binden als geen ander. Dat is belangrijk in tijden als deze maar ook voor morgen. De ziel van Ermelo kon maar zo naar buiten gebracht worden door het Museum.

Woensdag 7 juni gaat de Raad er over bakkeleien en we hebben een idee over hoe dat zal gaan, want je hoort deze week iedereen maar raadsleden niet. Die zijn al net zo verrast als de rest van Ermelo.

Onze best guess is dat dit plan niet gaat slagen, een draai om de oren zal het college sowieso krijgen en de hele Kadernota (lees even mee hoe die opgebouwd is) kan teruggestuurd worden want er zijn nog meer haken en ogen.

PE vindt dit proces niet leuk, CDA kan het als partij van de samenleving niet maken (maar hebben een wethouder), VVD vindt wel dat iedereen moet meebetalen, Een Ermelo is zoals vaker niet te peilen maar met een wethouder is hun positie lastig, CU vermoedelijk tegen (maar ze hebben ook een wethouder) en SGP hangt een beetje. Geen idee wat Han Wilhelm ervan vindt maar gezien zijn positie is hij tegen. ‘t Kan net maar het wordt een debatje. Een beetje dualistische gemeenteraad stuurt de Kadernota terug en laat de wethouders in hun waarde. In een zelf georganiseerd probleem als dit eigenlijk de enige oplossing die het gezicht redt.

Man oh wat trots waren we op ons museum dat naast de Molen ging wonen. Er ging geld heen ook, 3 ton destijds. Daar is rond 2019 een ton afgehaald, die kaalslag zijn ze nog niet te boven. Nu dit betekent deur dicht. Zit je dan met je pandje langs de molen want niemand betaalt daar 80.000 voor.

Het wordt een interessante avond. Wij schrijven mee met de beraadslagingen die al om 18:40u beginnen dus als u erbij wilt zijn wordt het vroeg eten. Het wordt ook vol in het Huis van Ermelo want Het Pakhuis is op ‘t oorlogspad: “GA MET HET PAKHUIS DE STRIJD AAN EN ZET EEN HANDTEKENING VOOR HET VOORTBESTAAN!”